Rauhaa turvannut suomalainen everstiluutnantti toikkaroi päissään Afrikassa – nyrkkeili puolalaisen Arkadin kanssa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Rauhaa turvannut suomalainen everstiluutnantti toikkaroi päissään Afrikassa – nyrkkeili puolalaisen Arkadin kanssa

Suomalaisen kriisinhallintajoukon upseeri tuomittiin palvelusrikoksesta 1 260 euron sakkoihin. Hänen epäiltiin myös haastaneen puolalaisia painimaan, mutta kyse saattoi olla myös leikkimielisestä ”sparrailusta”.

4.7.2018 11:11

Helsingin hovioikeus tuomitsi keskiviikkona suomalaisen 49-vuotiaan everstiluutnantin palvelusrikoksesta 20 päiväsakkoon, mikä tarkoittaa upseerin tuloilla 1 260 euroa.

Tuomion taustalla oli Suomen itsenäisyyspäivän vietto suomalaisen kriisinhallintajoukon tukikohdassa Keski-Afrikan tasavallassa vuonna 2014.

Hovioikeuden mukaan everstiluutnantti oli esiintynyt ilmeisen päihtyneenä sotilasalueella ja menettänyt operatiivisen toimintakuntonsa. Lisäksi hän oli laiminlyönyt käyttäytyä asemansa edellyttämällä tavalla, kun oli tarttunut humalaisena alaistaan hartioista ja läksyttänyt tätä.

Everstiluutnantti oli tapahtuma-aikaan EUFOR RCA -operaation esikunnassa ja suomalaisen kriisinhallintajoukon kansallisena vanhimpana.

Syytteet olivat tuomiota paljon raskaammat. Osa kuulluista todistajista kertoi, kuinka alkoholinkäyttö tukikohdassa rehotti, eikä upseeri puuttunut siihen millään lailla. Osa rauhanturvaajista saattoi juoda alkoholia keskellä päivääkin.

Kansallisen toimintaohjeen mukaan olutta sai juoda ainoastaan kaksi pulloa vuorokaudessa ja silloinkin vain palvelustehtävän ulkopuolella kello 18 ja 24 välisenä aikana. Olutta väkevämpien juominen oli sallittua vain erityistilanteissa kansallisen vanhimman luvalla.

Osa todistajista kertoi, kuinka kaikki oli huipentunut itsenäisyyspäivänä 2014, kun everstiluutnantti oli humalaisena haastanut puolalaista sotilasta painimaan saunakontin edustalla.

Saadut todisteet eivät kuitenkaan tukeneet raskaimpia väitteitä. Everstiluutnantti kertoi puhutelleensa useampia henkilöitä alkoholinkäytöstä, mutta koska alaisen oikaiseminen ei yleensä saa tapahtua muiden edessä, hän oli käynyt keskustelut yksityisesti. Tästä oli saattanut syntyä joillekin käsitys, ettei väärinkäytöksiin olisi puututtu.

Kirjallisena todisteena esitettiin muun muassa käsky, jolla upseeri oli kieltänyt alaiseltaan alkoholinkäytön lähes kolmeksi viikoksi.

Upseeri myönsi juoneensa sallitut alkoholiannokset ja olleensa juovuksissa itsenäisyyspäivänä, mutta kiisti haastaneensa ketään painiin. Hän kertoi tutustuneensa operaation aikana nyrkkeilyä harrastaneeseen puolalaissotilaaseen, Arkadiin, jonka kanssa hänellä oli tapana ”sparrailla”.

Itsenäisyyspäivänä hän oli kuullut, että puolalainen oli lähdössä pois tukikohdasta, ja he olivat leikkimielisesti nyrkkeilleet. Kesken kaiken upseeri oli kompastunut betonirenkaaseen ja kaatunut, minkä vuoksi jotkut olivat käsittäneet tilanteen painimiseksi.

Hovioikeus katsoi, että esitetyn näytön perusteella oli mahdollista, että kysymys oli leikkimielisestä ”sparrauksesta” upseerin ja tämän entuudestaan tunteman puolalaisen sotilaan välillä. Näin ollen jäi näyttämättä, että upseeri olisi haastamalla puolalaisia painimaan käyttäytynyt asemaansa nähden sopimattomasti.

Päihtymys joka tapauksessa katsottiin rangaistavaksi, sillä EUFOR RCA:n rauhanturvaajilla ei ole varsinaista vapaa-aikaa Keski-Afrikan tasavallassa, vaan heillä on oltava valmius operatiivisiin tehtäviin kaikkina vuorokaudenaikoina.

Hovioikeus totesi upseerin rikkoneen yleistä palvelusohjesääntöä esiintymällä ilmeisen päihtyneenä sotilasalueella. Vaikka kysymys oli itsenäisyyspäivästä, upseeri ei ollut vapaalla eivätkä esimiehet olleet antaneet lupaa poiketa ohjeesta juhlatilanteen takia.

Koska syytetty oli sotilasarvoltaan everstiluutnantti, asia käsiteltiin suoraan hovioikeudessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?