Suomalaisupseeri tuomittiin palvelusrikoksesta – esiintyi sotilasalueella päihtyneenä ja kävi käsiksi alaiseensa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Suomalaisupseeri tuomittiin palvelusrikoksesta – esiintyi sotilasalueella päihtyneenä ja kävi käsiksi alaiseensa

Julkaistu: 4.7.2018 10:30

Hovioikeus hylkäsi toisen upseerin syytteen epäasiallisista arabipuheista.

Helsingin hovioikeus on tuominnut kriisinhallintatehtävissä työskennelleen suomalaisupseerin sakkoihin palvelusrikoksesta sekä hylännyt toisen upseerin syytteen. Sotilaat palvelivat Keski-Afrikan tasavallassa.

Palvelusrikoksesta tuomittu, kansallisena vanhimpana toiminut everstiluutnantti esiintyi oikeuden mukaan päihtyneenä sotilasalueella itsenäisyyspäivänä 2014. Samalla hän menetti operatiivisen toimintakuntonsa. Lisäksi hän kävi käsiksi alaiseensa.

Sen sijaan oikeus hylkäsi syytteen siltä osin, että mies olisi jättänyt esimiehenä puuttumatta alaisten alkoholinkäyttöön.

Hovioikeus tuomitsi 49-vuotiaan miehen 20 päiväsakkoon, mistä hänen tuloillaan tulee maksettavaa 1 260 euroa.

Ryhmänjohtajana toimineen kapteeniluutnantin syyte hylättiin. Nyt 35-vuotias mies oli syytteen mukaan käyttänyt alaisestaan sotilastulkista etniseen alkuperään viittaavia kommentteja, mikä ei ollut sotilaallista eikä asiallista hänen asemassaan. Syytteen mukaan mies oli esimerkiksi hedelmien ostoreissulla sanonut tulkin menevän neuvottelemaan hinnasta, koska ”hän on tuommoinen arabi”.

– Hovioikeus totesi, että aiheetonta viittaamista etniseen taustaan voidaan lähtökohtaisesti pitää syrjivänä tai ainakin epäasiallisena, harkitsemattomana ja hyvän tavan vastaisena käytöksenä. Hovioikeus katsoi kuitenkin, että ryhmänjohtajan ei ollut näytetty viitanneen sotilastulkin tarjoamasta musiikista käyttämällään ilmaisulla ”arabipoppi” muuhun kuin musiikkilajiin, oikeuden tiedotteessa sanotaan.

Oikeus totesi, että toisessa tilanteessa ryhmänjohtaja oli viitannut tulkkiin sanalla arabi antaessaan tälle tehtävää. Ryhmänjohtaja viittasi tuomion mukaan esimerkiksi kielitaitoon. Lisäksi ryhmän sisäinen huumori oli tuolloin vasta muotoutumassa.

– Kapteeniluutnantti ei ollut käyttänyt etnisyyteen viittaavia ilmaisuja sen jälkeen, kun hänelle oli huomautettu asiasta.

Helsingin hovioikeus käsitteli asian ensimmäisenä oikeusasteena.

Syytteiden tapahtumat liittyivät suomalaisen kriisinhallintajoukon toimintaan Keski-Afrikan tasavallassa EUFOR RCA -operaatiossa vuosina 2014–2015.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?