Turkuun ilmestyi Yhdysvaltojen tunnuksilla varustettu lentokone – ”Voisi kuvitella, että Trump haluaisi syystä tai toisesta vierailla Kultarannassa”

Turvallisuuskysymyksiin erikoistunut toimittaja: Kone voisi liittyä esimerkiksi siihen, että Trump käy myös Kultarannassa.

Lentokone USA 90540 laskeutui Turun lentokentälle tiistaina.

3.7.2018 20:54

Tiistaina alkuillasta Turun lentoasemalla havaittiin kaksi Yhdysvaltain tunnuksin varustettua lentokonetta.

Sunnuntaina myöhään illalla vastaavanlaisia koneita ilmestyi Helsinki-Vantaan lentoasemalle.

Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin on määrä tavata Helsingissä maanantaina 16. heinäkuuta.

Turkuun laskeutuneen koneen perässä numerona oli 90540. Toisen Helsinkiin sunnuntaina laskeutuneen koneen perässä oli numerosarja 10040.

Turkuun ilmestyneen koneen perässä on numero 90540.

Yhdysvaltojen ilmavoimien sivuilla kerrotaan, että C-40 B/C -koneet ”tarjoavat turvallista, mukavaa ja luotettavaa liikkumista Yhdysvaltojen johtajille ympäri maailmaa”.

Turvallisuuskysymyksiin erikoistunut Ylen toimittaja Jan Fredriksson spekuloi, että Yhdysvaltojen kone voisi liittyä esimerkiksi siihen, että Trump olisi aikeissa käydä myös Kultarannassa.

– Melkein mahdotonta on arvioida, miksi kone on Turussa. Ainoa, mitä voisi kuvitella, on se, että Trump haluaisi syystä tai toisesta vierailla Naantalin Kultarannassa. Sen takia sinne ehkä vietäisiin jotain kalustoa. Se on varmaankin osa tätä samaa logistiikkakokonaisuutta, mikä tässä pyörii ihan siihen H-hetkeen saakka.

Mies laskeutui Yhdysvaltojen koneesta.

Fredriksson on kirjoittanut turva-alaan liittyvän tietokirjan Miehet mustissa, joka julkaistiin vuonna 2012. Fredriksson arveli aiemmin Ilta-Sanomille, että sunnuntaina Helsinki-Vantaalla nähty Yhdysvaltojen kone toi mukanaan niin kutsutun advanced-tiimin. Hän arvioi tiimin olevan noin 10–20-päinen.

– Aiempien suurten huippukokousten perusteella voisi päätellä, että koneet liittyvät tapaamisvalmisteluihin. Advanced-tiimin tehtäviin kuuluu ennakkotiedustelu ja turvatoimien suunnittelu, lupa-asioiden hoitaminen ja mahdollisesti myös jonkinlaisten kaluston, kuten ajoneuvojen ja viestintäkaluston tuonti. Näin salainen palvelu yleensä toimii, että nämä hoidetaan ajoissa ennen presidentin tuloa, Fredriksson kertoo.

Kaksi miestä seisoi Yhdysvaltojen lentokoneen portailla.

Trump liikkuu Yhdysvaltain ilmavoimien Boeing 747 -mallin lentokoneella, jonka radiokutsukoodi on Air Force One.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?