Helsingin Pride ohitti yleisömassallaan Lordin voitonjuhlat ja Suviseurat – ”Yksi suurimmista koskaan”

100 000 marssijaa arvioitiin poliisin dronejen avulla.

Ennätys-Priden yleisömäärä ylitti Suviseurojen ja Lordin euroviisuvoiton jälkeisen ilmaiskonsertin yleisölukemat.

30.6.2018 18:39

Satatuhatta.

Helsingin Pride-kulkueen tämän vuoden osanottajamäärä oli yksi Suomen kaikkien aikojen suurimmista yleisötapahtumien sarjassa.

Sää oli pilvipoutainen eikä mitenkään erityisen lämmin.

– Yksi suurimmista koskaan, arvioi osanottajamäärää Helsingin poliisin yleisjohtaja, komisario Patrik Karlsson.

– Suurimmat ovat juuri olleet suurin piirtein samaa luokkaa.

Karlssonin mukaan marssi sujui erinomaisesti.

– Ei mitään ongelmia missään.

Poliisi laski ilmassa lentäviä droneja apuna käyttäen ja marssikuvia pienempiin yksiköihin viipaloiden marssijoita olleen noin 100 000. Se tarkoittaa, että seksuaalivähemmistöjen puolesta marssinut Pride ohitti perinteisen yleisötapahtumien jättiläisen, vanhoillislestadiolaisten Suviseurat.

Viime vuoden Suviseuroilla suurin yhtä aikaa kerrallaan paikalla ollut kävijämäärä oli 90 000 ihmistä. Tyypillinen Suviseurojen yleisömäärä on ollut 70 000-80 000 sanankuulijaa. Tämän vuoden Suviseurat ovat parhaillaan käynnissä Äänekoskella. Yleensä osanottajamäärä on sitä suurempi, mitä etelämpänä Suviseurat järjestetään.

Pride-marssijoita oli lähes yhtä paljon kuin viime eduskuntavaaleissa oli äänestäjiä pienimmällä eduskuntapuolueelle Kristillisdemokraateilla (105 134).

Vuonna 2010 Pride-kulkuetta vastaan tehtiin kaasuisku, jossa useita henkilöitä altistui sekä kyynelkaasulle että paprikasumutteelle. Priden kasvu alkoi pian tämän jälkeen. Vuonna 2014 osanottajamäärä kaksinkertaistui 20 000:een ja viime vuonna ja toissa vuonna marssijoita oli kumpanakin noin 35 000.

Yleisömäärien ykkösenä Suomessa pidetään viime vuonna Kaivopuistossa järjestettyä Suomen 100-vuotisjuhlavuoden suurta ilmailunäytöstä, jonka yleisömääräksi järjestävä taho Suomen Ilmailumuseo ilmoitti 130 000 ihmistä.

Myös Pride-marssi päättyi tänä vuonna Kaivopuistoon.

Lisää ihmisiä seurasi ilmailunäytöstä eri puolilla kaupunkia. Samoin Pride-kulkuetta seurattiin eri puolilla kaupunkia katujen varsilla, ja värikäs ohimarssi kesti yhdellä paikalla yli kaksi tuntia.

Ilmailunäytöksen yleisömäärä läheni viime vaalien toiseksi pienimmän eduskuntapuolueen Ruotsalaisen kansanpuolueen äänestäjien määrää (144 802).

– Jossain jääkiekon maailmanmestaruusjuhlassa on myös paljon väkeä, Karlsson muistelee.

– Nämä ovat tietysti vähän karkeita arvioita aina.

Kun Lordin euroviisuvoiton kunniaksi järjestettiin toukokuussa 2006 Helsingin Kauppatorilla kansanjuhla, poliisi arvioi sen olleen siihen mennessä suurin yleisötapahtuma Helsingissä. Ilmaiskonsertti keräsi 90 000 ihmistä.

Legendan mukaan Suomen ensimmäistä jääkiekon maailmanmestaruutta toukokuussa 1995 juhli Kauppatorilla 100 000 ihmistä, mutta poliisi on arvioinut juhlakansaa olleen vain 30 000-40 000.

Runsaasti yleisöä oli Helsingin Senaatintorilla kesäkuussa 1993, kun siellä esiintyivät totaaliseksi balalaikkashow’ksi ristityssä tapahtumassa Leningrad Cowboys ja Puna-armeijan kuoro. Määräksi ilmoitettiin 60 000 ihmistä.

Kun Leningrad Cowboys esiintyi Senaatintorilla kymmenen vuotta myöhemmin, yleisömäärä oli 40 000 ja lähikaduilla parveili noin 20 000 ihmistä.

HeSetan puheenjohtaja Hassen Hnini.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?