Syyteltiin ”rasistisista kannanotoista”: Jihad-tutkija Atte Kaleva harkitsee tutkintapyyntöä Vihreiden nuorten hallitusjäsenestä

Vihreiden nuorisojärjestön hallituksen jäsen Brigita Krasniqi syytti jihad-tutkija Atte Kalevaa ”rasistisista kannanotoista”.

Tutkija ja Helsingin kaupunginvaltuutettu Atte Kaleva (kok) tuli tunnetuksi jouduttuaan panttivangiksi Jemenissä vuonna 2012.

30.6.2018 16:58

Jihadismin tutkija ja Helsingin kaupunginvaltuutettu Atte Kaleva (kok) harkitsee tutkintapyynnön tekemistä poliisille Vihreiden nuorten hallituksen jäsenestä Brigita Krasniqista.

Taustalla oli kiivas Twitter-keskustelu, joka sai alkunsa Kalevan Pride-tapahtumaa ja muslimeja koskeneesta twiitistä torstaina.

Kaleva kirjoitti, että mediassa on ollut ”sharia-lakiin myönteisesti suhtautuvia juttuja, joissa korostetaan islamin tasa-arvoisuutta”.

– Ilmeisesti näemme siis tänä vuonna runsaasti muslimeja Helsinki Pride 2018:ssa, Kaleva kirjoitti Twitterissä.

Krasniqi vastasi viestiin arvioimalla, että Kalevalla on syviä ennakkoluuloja muslimeja kohtaan.

– Minusta näyttäisi ennemmin siltä, että valitettavan monella muslimilla on ennakkoluuloja seksuaalivähemmistöihin kuuluvia muslimeja kohtaan, Kaleva vastasi.

Lukuisat muutkin Twitter-käyttäjät ottivat osaa keskusteluun, useat kritisoiden Kalevaa ja osa tukien tätä.

Keskustelu jatkui myöhemmin Krasniqin uuden päivityksen jälkeen.

– Hänelta (Kalevalta) on tullut monta kertaa erittäin rasistisia kannanottoja ja lausuntoja, että monien muslimien ja muiden suomalaisten silmissä hän on menettänyt "neutraalin asiantuntijan" roolin, Krasniqi kirjoitti.

Kaleva vastasi pyytämällä Krasniqilta ”evidenssiä” rasismisyytöksille.

Kaleva pyysi vielä uudemman kerran Krasniqia esittämään todisteet rasismisyytöksille perjantaina kirjoittamassaan twiitissä. Twiitissä Kaleva viittasi MTV:n uutisen, jossa kerrottiin rasistiksi haukkumisen johtaneen tuomioon kunnianloukkauksesta vuonna 2014.

Krasniq vastasi Kalevan twiittiin usealla twiitillä.

Kaleva sanoo Ilta-Sanomille, että hän harkitsee tutkintapyynnön tekemistä poliisille Krasniqista.

– Kyllä näin voisi sanoa. Olen sellaista pohtinut, jotta tulisi katsottua rajat, miten somessa puhutaan.

Kalevan mielestä on hyvä ja oikein, että rasistinen vihapuhe tuomitaan täysin. Hänen mukaansa Suomessa on kuitenkin toinenkin ääripää, joka ei suvaitse eri mieltä olevia.

– Pitäisi keskustella eri mieltä olevien kanssa kunnioittaen toista. Keskustelu on hyvin vaikeaa niiden kanssa, jotka eivät kunnioita ketään. Oma ideologinen aatteen palo on niin voimakas, että tuomitaan kaikki muut.

Krasniqin näkemyksen mukaan hän ei ole väittänyt Kalevan olevan rasisti.

– En sanonut häntä rasistiksi, vaan kommentoin hänen rasistisia kannanottojaan, Krasniqi sanoi Ilta-Sanomille.

Krasniqin mielestä Kalevan pitää kestää kritiikki, koska hän on tutkija ja poliitikko, jolla on Krasniqin mukaan jyrkkiä kannanottoja muslimeista.

– Jos hän haluaa osallistua julkiseen keskusteluun, hän ei voi yrittää pelastaa itseään siitä siten, että hän uhkailee nuorta naista ja muslimia tutkintapyynnöllä, 21-vuotias Krasniqi sanoi.

Krasniqi ihmettelee myös, miksi Kaleva on kohdistanut häneen harkinnan tutkintapyynnöstä, vaikka muutkin esittivät keskustelussa samansuuntaisia kommentteja.

Artikkelia muokattu kello 17.46, lisätty Krasniqin twiittejä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?