Tässä on Suviseurojen ruokalista: hinnat ja määrät hämmästyttävät – metrilakua menee 91 kilometriä

Suviseurat kokoaa vuosittain yhteen niin paljon väkeä, että valtatiet ruuhkautuvat, ruokaa menee kymmeniä tuhansia kiloja ja työvoimaa tarvitaan runsaasti.

29.6.2018 19:40

Suviseurat on vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen vuosittainen hengellinen seuroista koostuva tilaisuus, johon odotetaan tänä vuonna noin 74 000 kävijää. Yli puolet Suviseuravieraista on alaikäisiä.

  • Yllä olevalla videolla pääset Suviseurojen tunnelmiin.

Ruokahuolto on Suviseuroissa eli tuttavallisemmin Suviksissa massiivista. On laskettu, että tänä vuonna tapahtumassa menee muun muassa 110 000 litraa lämmintä ruokaa, 25 000 litraa kahvia, 130 000 palaa pizzaa, 75 000 grillimakkaraa, 66 900 kiloa karkkia, 37 000 paninia, 400 000 jäätelöä – ja 91 kilometriä metrilakua.

Ruokaa on paitsi paljon, niin se on myös edullista. Annos spagettia, lohikeittoa tai Keski-Suomen kanakeittoa maksaa vaivaiset 3,50 euroa. Iltaisin samaan hintaan saa annoksen pizzaa.

Litramyynnissä lohikeittoa saa kuudella eurolla litran.

Vielä halvemmalla pääsee, jos tuo mukanaan oman ämpärin tai kattilan ja ostaa ruuan suoraan litramyynnistä.

Litramyynnistä lohikeitto, kanakeitto ja spagetti maksavat kuusi euroa litralta. Kana-ceasarsalaattia saa 12 euron kilohinnalla.

– Edulliset hinnat perustuvat talkootyöhön. Toinen tärkeä peruste on se, että kun täällä on isoja perheitä, joille on iso panostus tulla tänne, niin kun ruoan hinnat pidetään alhaisina, kaikki pystyvät syömään ja olemaan täällä, Suviseurojen viestintätoimikunnan puheenjohtaja Antti Koivisto kertoo.

Litramyyntiin jonottaneet Tuomas Koski sekä lapset Luka ja Noel kehuivat Suviseurojen ruokaa maukkaaksi.

Suviseurojen vakiokävijä, paraislainen Tuomas Koski jonottaa lastensa Lukan, 7, ja Noelin, 9, kanssa litramyynnistä spagettia ja kanakeittoa. Ruoka lastataan kotoa tuotuihin kattiloihin.

– Varmaan ostan pari litraa spagettia ja litran keittoa. Syöjiä on tällä kertaa seitsemän, Koski laskeskelee.

Hän aikoo viihtyä Suviseuroissa perheensä kanssa torstaista maanantaihin.

Ruoan valmistukseen tarvittavan kaluston omistaa Suomen Rauhanyhdistysten keskusyhdistys (SRK), mikä on myös yksi syy ruuan edulliseen hintaan – joka vuosi ei tarvitse hankkia uutta kalustoa.

– Tuotteet kilpailutetaan hyvissä ajoin ja ruokaa ostetaan isoissa erissä, ravintolatoimikunnan puheenjohtaja Mirja Römpötti selvittää.

Hänen mukaansa tämän vuoden hittituotteita näyttävät olevan lohikeitto ja spagettipata.

– Aika paljon enemmän ruokaa on nyt myyty kuin viime vuonna tähän aikaan. Täällä käy kova kuhina kaikkialla.

Lohikeitto ja spagettipata ovat tämän vuoden hittiruokia.

Tänä vuonna Suviseuroissa kiinnitetään erityistä huomiota ruokahävikkiin. Kaikkia ruokalajeja ei välttämättä saa enää ilta-aikaan, kun tarjolla on myös panineja, pizzaa ja makkaraa.

Välillä ruokajonot venyvät Suviseuroissa kymmenien metrien mittaisiksi. Ruokaa voi ostaa 36 jakelupisteestä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?