Kekkosen kabineteista EU-salonkeihin: 11 kuvaa kertoo Erkki Liikasen urasta politiikan ja pankkimaailman huipulla - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kekkosen kabineteista EU-salonkeihin: 11 kuvaa kertoo Erkki Liikasen urasta politiikan ja pankkimaailman huipulla

Julkaistu: 7.7.2018 10:14

Pääjohtaja Erkki Liikanen jää eläkkeelle Suomen Pankista. Nyt hän kertoo, millaisia muistoja 11 valokuvaa puoli vuosisataa kestäneeltä uralta herättävät.

Erkki Liikanen, 67, siirtyy heinäkuussa eläkkeelle Suomen Pankin pääjohtajan tehtävästä. Takana on lähes puolen vuosisadan ura Suomen politiikassa, Euroopan kabineteissa ja pankkimaailmassa. Nyt Liikanen kurkistaa menneisyyteen IS:n kanssa vanhojen kuvien kautta.

Liikanen syntyi kuusilapsiseen perheeseen. Yhteiskunnalliset asiat alkoivat kiinnostaa varhain.

Vuonna 1956 Unkarissa oli kansannousu.

– Vuonna 1956 äiti kysyi, miksi minun piti koko ajan kuunnella uutisia. Sanoin, että nuo Unkarin tapahtumat ovat niin jännittäviä.

Hiukan vanhempana Liikanen jatkoi historiaan ja yhteiskuntaan tutustumista kirjastossa.

– Sitten isäni pyydettiin sattumalta Sdp:n ehdokkaaksi kunnallisvaaleissa. Hän ei ollut poliittinen henkilö, vaan moraalinen ja oikeudentuntoinen kristitty. Se varmasti vaikutti.

1. Inttimuistoja

Liikanen aloitti asepalveluksen Savon prikaatissa kesällä 1976. Hän oli jo toisen kauden kansanedustaja ja perheellinen mies.

– Armeijakaverit olivat aivan poikkileikkaus Suomen kansasta. Monet olivat Keski-Suomen maaseudulta. Olihan se aikamoinen herätys minulle.

1. Armeija-aika avasi Liikasen silmät monella tapaa.

”Negatiivisin” armeijamuisto liittyy Montrealin olympialaisiin, joissa Lasse Virén otti kaksi kultaa.

– Tuvassa äänestettiin, mitä katsotaan. Ragni Malmstén voitti Esplanadin Kappeli-ravintolassa olympialaiset. Minun piti ohittaa byrokratia ja mennä kysymään kapteenilta, onko maanpuolustuksen kannalta tärkeämpää kannustaa Suomea urheilussa vai katsoa viihdeohjelmaa. Olympialaisia katsottiin.

2. Koiviston ja Sorsan opissa

Sdp:n vahva mies oli 1970- ja 1980-luvulla puheenjohtaja Kalevi Sorsa. Erkki Liikasesta tuli puoluesihteeri 1981. Hän oli tutustunut Sorsaan toimiessaan Teiniliitossa yli kymmenen vuotta aiemmin.

– Sorsa halusi tavata minut ja Suomen ylioppilasliiton johtokunnassa olleen sosiaalidemokraatti Antero Tuomisen. Istuimme ravintola Sillankorvassa kaksi–kolme tuntia ja hän vain kyseli ja kuunteli.

2. Liikanen nimeää Kalevi Sorsan (oik.) yhdeksi tärkeimmistä mentoreistaan uran alussa.

Liikanen kehuu Sorsan muihin poliitikkoihin verrattuna erilaista kokemusta. Kirjallisuusmies Sorsa asui pitkään Pariisissa.

– Toinen, joka oli tavallaan samassa sarjassa, oli Mauno Koivisto. Heidän vaikutuksensa minuun on ollut, että pitää lukea historiaa ja kulttuuria ja tuntea näitä asioita. Ei sitä suoraan sanottu, mutta tuntui vain, että niin piti tehdä.

Liikasen mukaan suhteet Sorsaan olivat hyvät, vaikka pieniä yhteenottojakin oli.

– Sitten oli yksi suuri, kun olin valtiovarainministeriössä. Se liittyi vuoden 1988 budjettiriiheen, mutta kyse oli sukupolvenvaihdoksesta Sdp:ssä. Siitä selvittiin.

Liikanen kertoo, että vuoden 2004 alussa Bryssellissä tuli tunne, että pitäisi käydä tapaamassa Kalevi Sorsaa.

– Puhuttiin maailmasta. Vähän myöhemmin hän menehtyi syöpään. Siitä oppi, että pitää muistaa käydä tapaamassa itselle tärkeitä ihmisiä ajoissa.

3. Kekkosen kauden jälkeen

Presidentti Urho Kekkonen sairastui syksyllä 1981 ja pääministeri Mauno Koivistosta tuli hänen seuraajansa.

– Tämä on aika historiallinen kuva marraskuulta 1981. Olin juuri palannut johtamani Sdp:n valtuuskunnan kanssa Moskovasta.

Sdp:n johtoa kokoontui ravintola Juttutupaan Helsingin työväentalolla. Seuraavana päivänä Koivisto piti puheen, jossa hän ilmoittautui presidenttikisaan.

– Se oli Suomen historian vaikuttavimpiin kuuluva poliittinen puhe, jossa hän suostui ehdokkaaksi vaaliin.

3. Liikanen istui Tellervo ja Mauno Koiviston sekä Irene ja Kalevi Sorsan seurassa Kekkosen kauden päätyttyä.

Samassa pöydässä Liikasen kanssa istuivat Kalevi ja Irene Sorsa sekä Mauno ja Tellervo Koivisto. Juttutuvan illassa oli yllätysohjelmanumero.

– Kalevi Sorsa oli järjestänyt paikalle orkesterin ja ilmoitti, että nyt puoluesihteeri Liikanen esittää uuden periaateohjelman Satumaan. Hän iski minulle Unto Monosen sanat käteen ja lauloin sitten. Olen myöhemmin laulanut sitä vaikka missä.

4. Naimisiin nuoruuden rakkauden kanssa

Erkki Liikanen meni 1971 naimisiin paremmin Assina tunnetun Hanna-Liisa Issakaisen kanssa. He olivat aloittaneet seurustelun 16-vuotiaina.

– Paljon on yhdessä eletty ja nähty. Hyvin on pärjätty.

Tyttäret Alisa ja Helena syntyivät vuosina 1972 ja 1977. Vuonna 1985 otetussa kuvassa ollaan Salpausselän kisoissa.

4. Erkki Liikanen vaimonsa Assin ja tyttäriensä Helenan ja Alisan kanssa Salpausselän kisoissa.

– Olemme selvästikin tulleet suoraan Mikkelistä. Tytöt sain innostumaan urheilusta, Assia en. Vuonna 1994 hän olisi halunnut lähteä talvilomalle Egyptiin pyramideja katsomaan ja minä Lillehammerin olympialaisiin. Tytöt saivat päättää omasta puolestaan ja minä menin tyttöjen kanssa Lillehammeriin. Assi sai nähdä pyramidit.

Liikasilla on neljä lastenlasta.

– Nuorin on nelivuotias ja vanhin armeijassa.

5. Holkerin hallituksessa

Liikasesta tuli Harri Holkerin hallituksen valtiovarainministeri 1987. Liikanen veti hallitusneuvottelujen talous- ja työvoimapoliittista osaa.

5. Liikanen oli Harri Holkerin (oik.) hallituksen valtiovarainministeri.

– Holkeri oli suora ihminen, jonka sana piti aina. Hän ei koskaan yrittänyt olla enempää kuin oli.

6. Uudet tuulet ja verolehtiset

Vuoden 1989 verouudistuksesta tiedotettiin koteihin lehtisellä, jonka otsikkona oli ”Verotus kevenee”.

– Sen piti olla, että ”Verotus yksinkertaistuu”. Ministerityöryhmässä oli Pekka Vennamo, joka arveli, että se oli liian vaikeatajuista.

6. ”Verot kevenevät” oli aikanaan poikkeuksellinen julkaisu.

Asiasta irvailtiin.

– Nykyään olisi aivan selvää, että ministeriö kertoo itse päätöksistään nettisivuilla. Tuolloin se oli uutta ja toimittajat olivat tottuneet ensimmäisinä tulkitsemaan asiat kansalaisille.

Liikanen lähti kesken Holkerin kauden Brysseliin EU-suurlähettilääksi.

– Olin päättänyt, että lähden uusiin tehtäviin maailmalle ennen kuin täytän 40.

Holkerin hallituksen syyksi pantiin pian alkanut lama.

– Minulle sanottiin, että kun siirryt ulkomaille, et koskaan pääse puolustautumaan ja kaikki pannaan piikkiisi. Kyllä keskustelu olikin pitkään hävytöntä.

Liikasen mukaan laman syyt olivat rahoitusmarkkinoiden hallitsematon vapauttaminen, idänkaupan loppuminen Neuvostoliiton hajotessa ja Länsi-Euroopan taantuma.

– Siinä oli kolme valtavaa shokkia. Millään kotimaan toimilla ei niiden koko vaikutusta olisi voitu kumota.

7. Jazzmies EU-lähettiläänä

Vuonna 1993 suurlähettiläs Liikanen ja presidentti Koivisto tapasivat Brysselissä EU:n komission puheenjohtajan Jacques Delors’n.

– Olin paljon myöhemmin Koiviston 90-vuotispäivillä. Siellä hän käytti pienen puheenvuoron. Hän sanoi kuuluvansa sukupolveen, joka taisteli itsenäisyyden puolesta. Hän myös sanoi, että kuuluimme sukupolveen, joka teki töitä integraation puolesta, jotta saisimme lisää vaikutusvaltaa. Pessimistit olivat väärässä. Hän kohotti maljan rauhalle ja työlle. Koivistolle EU-jäsenyys oli iso asia.

7. Liikanen työskenteli yhdessä Mauno Koiviston kanssa Suomen Euroopan Unioniin liittymisen parissa.

Delors oli 1990-luvun alussa Brysselissä suuri herra, jonka huomiosta diplomaatit kilpailivat.

– Eräällä lounaalla oli virkaiältäni nuorin. Kollegani tekivät kysymyksiä hienoista aiheista. Tuli minun vuoroni.

Jazzin ystävä Liikanen oli lukenut Delors’n muistokirjoituksen ajasta iäisyyteen siirtyneestä jazztrumpetisti Dizzy Gillespiesta.

– Kysyin, miten hän vertaisi tätä Miles Davisiin. Delors innostui valtavasti. Hän oli kirjoittanut muistokirjoitusta yömyöhään ja hänestä oli tuntunut, että kukaan ei ollut lukenut sitä.

8. Vuodet Euroopan komissiossa

Vuodet 1995–2004 Liikanen työskenteli Euroopan komissiossa. Ensin hänen vastuualueenaan olivat komission budjetti, henkilöstö ja hallinto, sitten yritystoiminta ja tietoyhteiskunta.

8. Urheilu on Liikaselle tärkeä osa elämää.

– Tuossa lähellä on Suomen Brysselin lähetystö. Tutustuin Brysselissä pariin kaveriin, Jukka Luostariseen ja Pekka Airaksiseen. Aloimme juosta maratoneja. Minulla ei ole lahjoja urheiluun, se on vain elämäntapa. Tuon klubin nimellä juoksemme yhä.

Liikasen mukaan komissaarin arki on jatkuvaa työntekoa.

– Oli teknisesti monimutkaisia asioita, jotka vaativat paljon perehtymistä. Oli pitkää päivää ja töitä joka toinen viikonloppu. Pääosin asuin siellä ja Assi oli Suomessa.

Kulttuurille jäi kuitenkin aikaa.

– Olin osuuskunnan jäsenenä jazz-klubissa, opin tuntemaan elokuvantekijöitä ja kävin Anderlechtissa katsomassa jalkapalloa.

9. Kataisen matkassa

Liikanen palasi Suomeen 2004. Hänestä tuli komissaarikausien jälkeen Suomen Pankin pääjohtaja.

– Oli hyvä tulla taloon, kun oli ollut maailmalla. Ei ollut paineita.

Vuonna 2010 Liikanen oli mukana Madridissa järjestetyssä valtiovarainministerien kokouksessa. Suomen valtiovarainministeri oli tuolloin Jyrki Katainen. Kesken kokouksen Islannissa purkautui tulivuori, jonka hiukkaspilvi pysäytti Euroopan lentoliikenteen päiviksi. Liikanen ajatteli, että jää sitten katselemaan taidetta kaupunkiin.

– Mutta Kataisen avustaja Juho Romakkaniemi sanoi, että heidän pitää päästä Helsinkiin heti. Katainen oli kipeänä, hänellä ei ollut ääntäkään. Enhän minä voinut päästää heitä yksistään lähtemään.

Liikasen luottokortilla maksettiin junaliput Barcelonaan. Siellä Liikasella oli tuttavia, jotka tarjoutuivat järjestämään liput FC Barcelonan otteluun paikallisvastustaja RCD Espanyolin vieraana. Katainen olisi halunnut kiirehtiä eteenpäin.

– Lähetin Mervi Kataiselle sähköpostin. Hän vastasi, että jos Jyrki on noin sairas, tao sille järkeä päähän.

10. Virkamatka silloisen valtiovarainministeri Jyrki Kataisen (oik.) kanssa vuonna 2010 sai yllättävän käänteen Islannin tulivuoren purkautuessa ja estäessä lentoliikenteen.

Ottelu katsottiin. Seuraavana päivänä jatkettiin matkaa Suomeen monien vaiheiden kautta. Kuvassa saavutaan viimein perille. Matkalla ehdittiin puhua myös asiaa.

– Pankkikriisi ei tosin ollut tuolloin vielä pahimmillaan.

Liikanen sanoo yrittäneensä olla Suomen Pankissa ”hyvä keskustelukumppani” valtiovarainministereille.

– On hyvä olla keskustelukumppani, joka on yhtäältä realisti mutta toisaalta hakee ratkaisuja.

10. Seuraavaksi Euroopan keskuspankkiin?

Liikanen on ollut Suomen Pankin johdossa 14 vuotta. Sinä aikana Euroopan keskuspankkia ovat johtaneet Jean-Claude Trichet ja Mario Draghi (kuvassa).

– Ovathan he poikkeuksellisia hahmoja. Kun pankkien likviditeettiongelmat alkoivat 2007, Trichet aisti heti, että tässä on jostain isosta kyse.

– Hän oli Suomessa vieraana kahta viikkoa aikaisemmin. Myöhemmin Trichet sanoi, että se oli hänelle viimeinen vapaa viikonlopppu vuosikausiin.

10. Euroopan keskuspankin johtajan Mario Draghin (vas.) ja Liikasen julkinen keskustelutapahtuma pidettiin Helsingin yliopistolla syksyllä 2014.

Draghin ratkaisun hetki oli vuoden 2012 euron luottamuskriisi.

– Hänellä oli visio, että mennään boksista ulos. Pitää kertoa, että voimme toimia rajatta ja kaikki tarvittava tehdään.

Draghin toimikausi päättyy ensi vuonna. Ulkomaalaisissa lehdissä Liikasta on povattu hänen seuraajakseen.

– Olen jo kuullut näitä niin paljon, että verenpaine ei enää nouse, kun asiasta kysytään. Ei minulla ole tähän mitään sanottavaa. Katsotaan tämä nykyinen homma loppuun ensin. En tee sitoumuksia vielä mihinkään.

11. Rehn astuu Liikasen saappaisiin

Olli Rehn aloittaa Suomen Pankissa Liikasen seuraajana heinäkuussa. Sitä aiemmin hän oli Liikasen seuraaja Euroopan komissiossa. Kumpikin on kotoisin Mikkelin seudulta.

– Olli on minua 12 vuotta nuorempi. Ikäeroa on sen verran, että ihan samalla kentällä emme ole koskaan olleet. Mutta tietysti tunnemme hyvin.

Liikanen kertoo itse asiassa tunteneensa Rehnin vanhemmat jo kun nämä aloittivat seurustelun.

– Siis ennen hänen syntymäänsä.

Liikanen ja Rehn kuvattiin yhdessä Mikkelin torilla IS:n juttua varten vuonna 2013.

11. Liikanen ja Olli Rehn Mikkelin torilla.

– Minulle Mikkeli on hyvin tärkeä. Äitini asuu siellä yhä. Hän on kärsinyt Alzheimerin sairaudesta jo pitkään. Sisarukset asuvat siellä yhtä lukuun ottamatta.

– Kaikilla on juurensa jossain, minulla Mikkelissä. Mikkelin torilla kukaan ei ole yksin. Ollaan kiinnostuneita muista, kuunnellaan ja vähän älytetäänkin. Kyllä minä ne ominaisuudet itsessäni tunnistan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?