Kotimaa

Kekseliäs salakuljetus riivaa Suomen vankiloita – Viranomaiset voimattomia uuden tekniikan edessä

Julkaistu: , Päivitetty:

Salakuljetus
Vankilan apulaisjohtaja toivoo, että vankila saataisiin lentokieltoalueeksi.
Miehittämättömät ilma-alukset eli dronet ovat yleistyneet viime vuosina huomattavasti ja niiden tekniikka on kehittynyt. Samalla rikolliset ovat valjastaneet ne omiin tarkoituksiinsa.

Helsingin vankilan apulaisjohtaja Tero Uuranmäki kertoo Ilta-Sanomille, että lennokkien avulla tapahtuva salakuljetus on ongelma paitsi Helsingissä, myös koko Suomessa ja koko maailmassa.

– Ongelma on tiedostettu muutamia vuosia sitten. Maailmalla on nähty jo aiemmin, että tämä on todellisuutta ja tiedostettu, että ilmiö tulee ennen pitkää myös meille. Tiedetään, että lennokeilla on tuotu huumeita ja muita kiellettyjä aineita vankilan alueelle, Uuranmäki sanoo.

Tyypillisesti salakuljetus tapahtuu seuraavasti: droneen kiinnitetään pitkä siima, jonka päähän ripustetaan salakuljetettava paketti, vankilakielellä hivakka. Sitten lennokin ohjaaja lennättää sen useiden kymmenien, jopa yli sadan metrin korkeuteen. Sieltä lennokkia on vaikea havaita, eikä sen äänikään kuulu maan pinnalle. Lennokki laskee lastinsa sitä odottavan vangin luokse esimerkiksi ulkoilun aikana.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ohjaajia ei ole saatu kiinni

Uuranmäki kertoo, että vankilan henkilökunnalla on näköhavaintoja tällaisesta toiminnasta. Toisinaan salakuljetettu tavara on saatu pois vangeilta, mutta lennokkien ohjaajia ei ole toistaiseksi saatu kiinni tai selvitettyä, keitä he ovat.

– He voivat ohjata lennokkeja hyvin kaukaakin.

Tällä hetkellä vankilan henkilökunnan tekemät lennokkihavainnot ovat perustuneet lennokkien aiheuttamaan ääneen tai siihen, että itse lennokki on huomattu. Uuranmäen mukaan vankila etsii ongelmalle teknistä ratkaisua.

– Etsimme teknologiaa, jolla havainnointia voisi parantaa, esimerkiksi jonkinlaista tutkaa. Vitsillä olen ehdottanut myös drone-koiraa, joka haukkuisi lennokin huomattuaan.

Vankilan alue halutaan lentokieltoalueeksi

Vankilan ongelmana on myös aina tekniikan kehityksen jäljessä laahaava lainsäädäntö. Sillä ei ole oikeuksia puuttua vankilan yllä lentäviin droneihin, vaikka ne havaittaisiinkin.

– Droneja koskee vain ilmailulaki, eikä meillä ole niihin toimivaltaa. Toivomme tietysti, että saisimme vankilan alueen lentokieltoalueeksi.

Vaikka vankilalla olisikin oikeudet puuttua lentelyyn, myös puuttumiseen tarvitaan välineet. Lennokin alas ampuminen ei ole laillisesti mahdollista, eikä kaupunkialueella muutenkaan suotavaa.

– Se on poissuljettu vaihtoehto. Meillä on kyllä metsämiehiä töissä, joten ampuminen toki kiinnostaa, Uuranmäki vitsailee.

Toistaiseksi vankilan tiedossa ei ole, että droneilla olisi salakuljetettu muuta luvatonta. Apulaisjohtaja Uuranmäen huolena on kuitenkin, että vielä joku päivä lennokeilla tuodaan ampuma-aseita, räjähteitä tai matkapuhelimia. Teknisesti se olisi mahdollista, sillä suuret lennokit pystyvät kantamaan useiden kilojen taakkoja.

Katso alla olevalta videolta, millaista on Helsingin vankilassa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt