Helsinkiin tuodaan molemmat tuomiopäivän salkut, joilla voi määrätä maailman täyteen tuhoon minuuteissa

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

Ydinasesalkut tuodaan Yhdysvaltain ja Venäjän presidenttien mukana kaikkialle.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin tapaaminen Helsingissä heinäkuussa varmistui torstaina.

Molempien presidenttien mukana saapuu Suomeen tavallisen näköinen salkku, jolla voi määrätä käyttämään karmeaa tuhovoimaa.

Yhdysvallat ja Neuvostoliitto totesivat kylmän sodan aikaan, että ne tarvitsevat tehokkaan komentojärjestelmän ydinasepelotteen säilyttämiseksi. Molemmat suurvallat päätyivät varsin samankaltaiseen ratkaisuun: salkkuun, jonka avulla voi määrätä ydiniskun minuuteissa.


Ilta-Sanomat kirjoitti viime vuoden heinäkuussa Putinin Suomen-vierailun yhteydessä havainnosta Hotelli Punkaharjun terassilla. Venäläinen laivastoupseeri seisoi terassilla vierellään tumma salkku. Upseeri esitteli itsensä Putinin adjutantiksi.

Upseeri kantaa salkkua

Asejärjestelmäasiantuntija Arto Pulkki arvioi viime kesänä Ilta-Sanomille kaiken viitanneen siihen, että kyseessä oli Tsheget.

– On vaikea sanoa varmasti, mitä laukun sisällä on, mutta laukku muistuttaa suuresti Tshegetiä, eli strategisten ohjusjoukkojen komentojärjestelmän päätelaitetta, Pulkki sanoi.

Terassilla ollut upseeri oli ensimmäisen luokan kapteeni, joka vastaa suomalaista kommodoria ja maavoimien everstiä.

– Perinteisesti Tsheget-päätteen operaattorina on vähintään toisen luokan kapteeni eli everstiluutnanttia vastaava. Perinteisesti he ovat olleet laivaston palvelusarvossa, vaikka he ovat itse asiassa viestijoukkojen edustajia. Upseerilla on viestijoukkojen hihakilpi. Kaikki viittaa siihen, että hän on Tshegetin operaattori ja hänellä on päätelaite salkussa.

Laukku lähellä presidenttiä

On tapana, että Tsheget tuodaan helikopterista juuri ennen presidenttiä tai juuri tämän jälkeen siten, että se on vain muutaman metrin päässä presidentistä. Näin toimittiin upseerin kantaman salkun kanssa myös, kun Putinin kopteri oli laskeutunut Savonlinnan lentokentälle.

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan Venäjällä on useita ydinaselaukkuja. Foreign Policy -lehden mukaan myös ainakin Venäjän puolustusministerillä ja asevoimien komentajalla on oma salkku.

Useamman salkun päätelaitteen pitää olla yhteydessä toisiinsa, jotta voidaan antaa komento ydinaseiskusta.

– Niillä vapautettaisiin laukaisukoodit. Kyseessä ei ole mikään laukaisunappula, Pulkki sanoi.

Ydinjalkapallo

Yhdysvaltain presidentillä on myös oma ydinasesalkku, joka tunnetaan nimellä nuclear football (suom. ydinjalkapallo). Venäjän Tsheget-salkun tavoin myöskään Yhdysvaltain ydinasesalkussa ei ole mitään nappulaa, jota painamalla strategiset ohjukset syöksyvät siilosta.

Salkku sisältää välineet ja asiakirjat, joiden avulla Trump voisi välittää käskyn ydinaseiskun laukaisemiseksi.

– Presidentti ei voi itse painaa nappia ohjusten laukaisemiseksi. Hän voi antaa vahvistetun määräyksen, jonka seurauksena muut ampuisivat ohjukset, Duken yliopiston professori Peter Feaver kertoi CNN:n mukaan viime vuonna.

Feaverin mukaan iskun määräämiseksi presidentin olisi toimittava yhdessä sotilasneuvonantajien sekä koko komentoketjun kanssa korkeimmista upseereista ohjussiilojen työntekijöihin.

Samassa hississä, samassa kerroksessa

Oli Trump sitten autosaattueessa, lentokoneessa tai ulkomailla, hänen pitää olla salkun välittömässä läheisyydessä. Salkkua kantava upseeri tulee samaan hissiin kuin presidentti ja majoittuu samaan hotellikerrokseen.

Yhdysvaltain presidentillä on valtaoikeudet määrätä isku, vaikka sen toteuttamiseen liittyisikin tilanteen arviointia ja konsultaatiota Yhdysvaltain korkeimman sotilas- ja siviilijohdon kanssa.

Salkkua kantamaan valtuutetut upseerit käyvät läpi perusteellisen seulan psykologisine testeineen ja saavat koulutuksen kyetäkseen ohjaamaan presidenttiä nopeasti sen käytössä.

– Availin sitä jatkuvasti vain muistuttaakseni itselleni, mitä siellä on ja millaisia päätöksiä presidentti saattaisi joutua tekemään, Bill Clintonin salkkua kantanut ilmavoimien majuri Robert Patterrson kertoi taannoin AP:lle.