Ulkoministeri Soini iloitsee Trumpin ja Putinin Suomen-tapaamisesta – Ei arvioita kuluista: ”Tätä ei voi rahalla mitata” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Ulkoministeri Soini iloitsee Trumpin ja Putinin Suomen-tapaamisesta – Ei arvioita kuluista: ”Tätä ei voi rahalla mitata”

–Se kertoo siitä, että Suomi nähdään luotettavana maana, joka pystyy tällaisia kokouksia järjestämään nopealla aikataululla, sanoo ulkoministeri Timo Soini suurtapaamisesta.

Julkaistu: 28.6.2018 18:47

Timo Soinin mukaan Suomi on osa länttä, eikä Suomen asema maailmanpolitiikassa ole kellekään epäselvä.

Ulkoministeri Timo Soini (sin) kertoo olevansa iloinen, että Venäjän presidentin Vladimir Putinin ja Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin tapaamispaikaksi valittiin Suomi ja Helsinki.

Maat tiedottivat torstaina iltapäivällä Suomen aikaa, että Putin ja Trump tapaavat Helsingissä 16. heinäkuuta.

Soini kertoo, että päätös kuvastaa sitä, millaisena Suomi nähdään.

– Se kertoo siitä, että Suomi nähdään luotettavana maana, joka pystyy tällaisia kokouksia järjestämään nopealla aikataululla.

Soinin mukaan Suomen asema maailmanpolitiikassa on kuitenkin selvä. Suomen neutraaliudesta kirjoitti esimerkiksi tapaamisesta ensimmäisten joukossa uutisoinut Politico.

– Suomi on osa länttä, osa Euroopan unionia, Suomi on Naton rauhankumppani. Ei Suomen asema tässä epäselvä kenellekään ole, Soini sanoo.

Suuri ponnistus

Hän katsoo, että tapaamisen järjestäminen on Helsingissä kuitenkin tunnustus Suomen turvallisuus- ja puolustuspolitiikalle, jossa on pidetty suhteista huolta.

– Meillä on hyvät suhteet ja niiden eteen on tehty paljon töitä. Hyvän ja luottamuksellisen yhteistyösuhteen saaminen vaatii työtä, aikaa ja ylläpitoa.

Nopealla aikataululla järjestettävä kokous vaatii Soinin mukaan suuren ponnistuksen. Kokouksen järjestämiseen liittyy paljon logistisia asioita ja turvallisuusjärjestelyjä.

Tarkemmin järjestelyistä Soini ei voi kertoa, eikä kokouspaikastakaan tässä vaiheessa.

”Ei voi rahalla mitata”

Sitäkään Soini ei osaa arvioida, paljonko tämän kokoluokan järjestelyt kustantavat.

– Siitä ei ole arvioida, ja sitä on vaikeaa arvioida edestä ja jälkeenpäin. Tulee kuluja, mutta tulee paljon kansainvälisiä vieraita ja huomiota, ja tulee tuloja elinkeinoelämälle. Suomeen tulee hyvää pr-arvoa. Tätä ei voi pelkästään rahalla mitata.

Putin ja Trump eivät viivy Suomessa pitkään. Tapaaminen kestää päivän, joidenkin arvioiden mukaan vain muutamia tunteja.

Ukraina ja Syyria esillä

Tapaamisessa on tarkoitus käsitellä muun muassa Syyrian ja Ukrainan konflikteja sekä ydinaseita. Soinin mukaan maat vastaavat itse neuvotteluista ja niiden tuloksista, eikä halua spekuloida mahdollisista tuloksista. Hän arvioi, että tapaaminen on monen prosessin alku.

– Nämä asiat ovat monimutkaisia ja vaativat paljon valmistelua. Ongelmia on paljon ja erimielisyyksiä on paljon. Toivotaan, että nämä johtavat ajan kanssa maailmanpolitiikassa parempaan tilanteeseen. Nyt on viisainta katsoa, mihin suuntaan mennään ja pitää odotukset realistisella tasolla.

Pientä optimismia Soini kuitenkin päästää ilmoille.

– Liian suuria odotuksia ei pidä herätellä, mutta aina elämän mielen pitää olla sellainen, että pyritään parempaa ja rauhallisempaa maailmaa kohti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?