Kotimaa

Aitan kivijalasta löytyi kuva-aarre – 5 maagista valokuvaa kertoo, millaista elämä oli maaseudulla 1910-luvulla

Julkaistu:

Hemminkisen neiti oli Punkaharjun hovikuvaaja, jonka elämäntyö oli painua unholaan. Nyt hänen valokuvansa on pelastettu uusien sukupolvien nähtäväksi. Hiljalleen ratkeaa myös taiteilijan oman elämän mysteeri.
Hemminkisen neidin valokuvat ovat maagisia. Ihmiset on kuvattu yleensä ulkona suomalaisessa kansallismaisemassa, joka on tärkeässä roolissa ihmisen kehyksenä.

Käsissään malleilla on usein kukkia. Yhdessä kuvassa neiti itse poseeraa lehvät hiuksissaan.

Hemminkisen neidin valokuvia on tallentunut monen punkaharjulaisen perhealbumeihin. Hän ikuisti paikkakuntalaisia 1900-luvun alusta 1950-luvulle. Kuvattavat poseerasivat neidille usein ulkona luonnon helmassa Punkaharjun harjualueella.

Nainen neidin takana oli valokuvaaja Anni Hemminkinen (1879–1966). Hän oli kaikkien tuntema Punkaharjun hovikuvaaja, jonka elämäntyö ja nimi olivat hyvää vauhtia painumassa unholaan, kunnes aktiiviset kotiseutuihmiset riensivät hätiin.


Vuosia sitten punkaharjulainen rouva Helmi Kanerva otti Anni Hemminkisen negatiivit talteen paikallisen metsäteknikon aitan kivijalasta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Ne oli laitettu sinne 1910-luvulla, jolloin Anni asui aitassa ja kehitti siellä kuvia. Kun kuvat oli myyty paikallisille, negatiivit olivat tarpeettomia, Suomen Metsämuseo Luston kokoelmapäällikkö Leena Paaskoski kertoo.

Hemminkinen kuvasi vuosina 1915–1950. Ura päättyi kotitalon ja kuvauskaluston paloon noin 1950-luvun alussa. Helmi Kanervan pojat Nuutti ja Antti lahjoittivat aitan kivijalasta löytyneet kuvat aikoinaan museokokoelmiin.Lasinegatiivit unohtuivat museon kätköihin pitkäksi aikaa. Nyt ne ovat jälleen löytyneet ja niiden joukosta valitut sata kuvaa ovat esillä Punkaharjulla näyttelyssä Ihmisiä harjulla –Punkaharjun hovikuvaaja Anni Hemminkinen.

– Yritämme tunnistaa valokuvien henkilöitä. Olemme saaneet selvitettyä varmaan 300 ihmistä, Leena Paaskoski kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Suuri osa heistä on paikallisia, matkailijoita tai silloista hotelli Punkaharjun henkilökuntaa. Mukana on neljä maisemakuvaa ja loput ovat muotokuvia.

Myös Anni Hemminkisen elämänvaiheita on ryhdytty selvittämään. Punkaharjulla on meneillään projekti Kotiseutuna kansallismaisema. Hemminkinen on yksi sen aiheista.

– Suurena apuna on ollut Helmi Kanervalta jäänyt kirjeenvaihto. Hän tunsi Hemminkisen, Leena Paaskoski sanoo.


Hemminkinen syntyi työläisperheeseen 1879 Ruskealassa Jänisjärven rannalla. Äiti kuoli varhain. Isä meni myöhemmin parikin kertaa naimisiin.

– Anni oli nuorena piikomassa tai palvelijana, sanoo Paaskoski.

Hemminkinen muutti Hämeenlinnaan 1908 ja ryhtyi siellä ateljeevalokuvaajaksi nimellä Anna Hemming. Hän hoiti kaksi vuotta valokuvaamon haaraliikettä.

Sitten Hemminkisen neiti palasi takaisin lapsuudenmaisemiinsa Ruskealaan ja perusti oman valokuvaamon. Punkaharjulle Anni Hemminkinen muutti 1915.

 

Vanhoista valokuvista sanotaan, että on olemassa viides aikamuoto: menneisyyden nyt -hetki. Se välittyy näistä kuvista.

–  Hän elätti itsensä ompelijana ja kiertävänä valokuvaajana. Hänellä ei ollut ateljeeta. Siksi kuvat on otettu usein ulkona, Paaskoski kertoo.

– Vanhemmat ihmiset muistavat vieläkin hänet Hemminkisen neitinä. Hän oli aktiivinen ja toimi Punkaharjun nuorisoseurassa. On syntynyt käsitys, että hän oli ystävällinen ja pidetty.


Hemminkinen meni naimisiin Jalmari Viholaisen kanssa 1928. Anni oli lähes 50-vuotias, Jalmari 25-vuotias.

– Anni kuvasi täällä 50-luvulle asti, kunnes heidän kotitalonsa paloi.

Anni kuoli 1966 lähes 87-vuotiaana. Hän ja Jalmari asuivat loppuun asti yhdessä.

Pääosa Hemminkisen valokuvista löytyy nykyään Savonlinnan maakuntamuseon kokoelmista.

Leena Paaskosken mielestä kuvat ovat todella taidokkaita. Oman lisänsä tuo ajan patina.


– Lasinegatiiveissa on kosteusvaurioita. Ne ovat vähän kuin pitsiä ja utua, joka on jätetty näyttelyssä näkyviin.

– Vanhoista valokuvista sanotaan, että on olemassa viides aikamuoto: menneisyyden nyt -hetki. Se välittyy näistä kuvista. Valokuva pysäyttää ajan. Ihmiset tulevat läsnä oleviksi.

Ihmisiä harjulla – Punkaharjun hovikuvaaja Anni Hemminkinen -näyttely Punkaharjulla 6.6.2018–6.1.2019. Näyttely on kaksiosainen. Puolet valokuvista on Hotelli Punkaharjussa ja puolet Suomen Metsämuseo Lustossa.


Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt