Fox News: Trumpin ja Putinin tapaaminen pidetään Helsingissä – näitä asioita käsitellään - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Fox News: Trumpin ja Putinin tapaaminen pidetään Helsingissä – näitä asioita käsitellään

Julkaistu: 28.6.2018 13:01, Päivitetty 28.6.2018 13:32

Fox-kanavan tietojen mukaan Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapaavat Helsingissä.

Yhdysvaltalaismedia Fox Newsin mukaan Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapaavat Helsingissä. Kanavalla kerrotaan, että tapaamispäivän odotetaan varmistuvan tänään.

´

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo sanoo olevansa varma, ettei Trump päästä Putinia helpolla. Pompeon mukaan Trump tekee selväksi Venäjän presidentille, että puuttumista toisen maan vaaleihin ei voida hyväksyä.

Presidentit Trump ja Putin tapasivat viime vuonna Saksassa ja Vietnamissa. Näistä tapahtumista näet videot alla.

Trumpin mukaan keskusteluita käydään ainakin Syyriasta ja Ukrainasta. Pompeo on vakuuttanut, ettei Yhdysvaltain kanta Krimin miehitykseen ole muuttunut. Hämmennys johtuu siitä, että Trump on esittänyt johtavien teollisuusmaiden ja Venäjän G8-ryhmän muodostamista uudelleen. Venäjä menetti paikkansa ryhmässä Krimin miehityksen jälkeen. Muut G7-maat eivät ole nähneet mahdollisuuksia Venäjän paluulle.

– Uskoakseni keskustelemme Syyriasta. Keskustelemme varmasti myös Ukrainasta. Puhumme lisäksi monista muista asioista, Trump sanoo.

– Katsotaan, mitä tapahtuu. Eihän sitä koskaan tiedä tapaamisista, mitä niissä tapahtuu, vai mitä?

Trumpin mukaan tapaamiset ovat aina hyödyllisiä.

– Mielestäni tapaamisista voidaan saada paljon hyviä tuloksia. Meillä oli erinomaisia keskusteluita (Kiinan) presidentti Xin kanssa. Kaikkialla, missä olen ollut, meillä on ollut erinomaisia tapaamisia. Joten ehkä tästä kehkeytyy jotain positiivista.

Trumpin arvostelijat epäilevät, että presidentti tekee myönnytyksiä Kremlille saamatta mitään vastaan. Trumpin asemaa neuvotteluissa pidetään heikkona, koska hän on antanut vaikutelman linjan pehmenemisestä.

– Pelkään, että hänen innokkuutensa tulla toimeen Putinin kanssa saattaa tuottaa myönnytyksiä, jotka eivät ole Yhdysvaltain edun mukaisia, sanoo Yhdysvaltain entinen Venäjän-suurlähettiläs Michael McFaul New York Timesille.

– Jos Trump vuodattaa samanlaista ylistystä Putinille kuin Kim Jong-unille, siitä tulee valtava voitto Putinille. Ei Putin tarvitse muuta menestyksekkääseen tapaamiseen.

Trump osallistuu Naton huippukokoukseen Brysselissä 11.–12. heinäkuuta. Lisäksi hän tapaa Britannian pääministerin Theresa Mayn ja kuningatar Elisabetin Lontoossa 13. heinäkuuta.

Suurvaltojen johtajien tapaamisen on arveltu viime aikoina järjestyvän juuri Suomeen. Verkkolehti Politico uutisoi tiistaina, että Trumpin ja Putinin tapaamispaikaksi on harkittu Helsinkiä. Uutistoimisto Reutersin oli saanut saman tiedon oli peräisin yhdysvaltalaiselta viranomaiselta.

Ulkoministeri Pompeo vihjasi viikonloppuna, että tapaaminen järjestyy vielä pian.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kommentoi Politicon tiistaista uutista Twitterissä.

– Suomi on aina valmis tarjoamaan hyviä palveluksia, jos niitä kysytään, presidentti kommentoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?