Näin Clinton ja Jeltsin päätyivät Helsinkiin vuonna 1997 – Alpo Rusi muistelee: ”Siinä kohtaa improvisaatio ei mennyt täysin putkeen”

Bill Clintonin nilkkavamma aiheutti päänvaivaa suomalaisille isännille Clintonin ja Boris Jeltsinin tapaamisessa Helsingissä vuonna 1997.

Alpo Rusi muistelee edellistä kertaa, jolloin Yhdysvaltojen ja Venäjän presidentit tapasivat Suomessa.

28.6.2018 6:25

Yhdysvaltain ja Venäjän presidentit tapasivat Helsingissä viimeksi maaliskuussa 1997. Virkoja hoitivat tuolloin Bill Clinton ja Boris Jeltsin.

Miesten vierailuun johti puhelu, jonka presidentti Martti Ahtisaari saman vuoden tammikuun lopulla soitti ulkopoliittiselle neuvonantajalleen Alpo Rusille.

Yhdysvaltain varapresidentti Al Gore oli juuri tavannut Venäjän pääministerin Viktor Tšernomyrdinin Yhdysvalloissa, Rusi kertaa tapahtumia. Miehet kertoivat tiedotustilaisuudessa sopineensa, että maiden presidentit tapaisivat pian.

Samalla kerrottiin, että presidenttien tapaaminen pitäisi järjestää lähellä Venäjää. Jeltsinin terveys oli horjuvainen, ja pitkä lentomatka kävisi hänelle liian raskaaksi.

– Presidentti Ahtisaari soitti minulle sunnuntai-iltapäivänä ja kysyi, olenko nähnyt tiedotustilaisuuden. Hän kysyi mitä mieltä olen, mitä jos kutsuttaisiin heidät Suomeen, Rusi kertoo.

Vielä samana iltana Rusi soitti Yhdysvaltain suurlähettiläälle ja kertoi, että Suomi on valmis isännöimään huippukokousta. Suurlähettiläs soitti Valkoiseen taloon, josta tuli myöntävä vastaus vielä saman vuorokauden puolella.

Pian saatiin sama viesti Venäjältä, ja valmistelut käynnistyivät välittömästi.

Presidentit Jeltsin, Ahtisaari ja Clinton ennen Presidentinlinnan illallista 1997.

Aikaa oli noin puolitoista kuukautta.

Koska Ahtisaari lähti kahden viikon vienninedistämismatkalle Etelä-Amerikkaan, käytännön järjestelyt jäivät Rusin ja toisen adjutantin, silloisen everstiluutnantti Mika Peltosen vastuulle.

Rusi vastasi poliittisesta, Peltonen teknisestä puolesta. Töitä tehtiin kymmenen tuntia päivässä.

Molemmista maista tuli niin sanottu advanced team hoitamaan osuutensa valmisteluista. Turvallisuudesta oltiin tarkkoja.

– Jokainen metri ja paikka katsottiin hyvin tarkasti. Suomalaiset eivät voineet kuin tehdä yhteistyötä.

Yllätyksiä tuli vastaan koko ajan. Improvisoimaan jouduttiin esimerkiksi Clintonin kipsin nilkkavamma.

Clinton oli koko vierailun ajan pyörätuolissa, koska oli loukannut jalkansa.

Presidentti laskettiin alas lentokoneesta Finnair Cateringin nostolaitteella. Siinä kohtaa improvisaatio ei mennyt täysin putkeen, Rusi sanoo.

Kun presidentti Clinton saapui Helsinkiin, apuna oli kainalosauvat.

Vamma esti myös Clintonin nousun Presidentinlinnan toisessa kerroksessa tarjoillulle illalliselle omin voimin tai edes hissillä. Turvamiehet nostivat hänet.

– Clinton oli kovissa tuskissa, jotka hän peitti täysin. Saimme tietää niistä vasta jälkikäteen.

Jeltsin oli Rusin mukaan hyväntuulinen ja virkeä koko vierailun ajan.

Lopulta kaikki meni hyvin. Yhden epäkohdan Clinton tosin mainitsi vielä muistelmissaan.

– Presidentti Clinton olisi halunnut juoda olutta Kappelissa, koska hän oli opiskelijana käynyt siellä oluella. Suojelupoliisi oli sitä mieltä, ettei voida ottaa riskiä.

Muun muassa uutistoimisto Reuters ja verkkolehti Politico kertovat, että Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin tulevan tapaamisen paikaksi harkitaan Helsinkiä.

Rusin mukaan tapaamisen isännyys on äärimmäisen kova haaste.

Aikaa ei ole paljon. Vierailu olisi todennäköisesti heinäkuun puolivälissä.

Clinton ja Jeltsin tapasivat Mäntyniemessä. Turvallisuutensa vuoksi Rusi pitää paikkaa hyvänä vaihtoehtona nytkin.

Clintonin seurueeseen kuului muun muassa ulkoministeri Madeleine Albright.

Trump ja Putin eivät aikataulusyistä todennäköisesti yövy Suomessa, jos tänne tulevatkin, Rusi uskoo.

Presidenttien mukana tulee joka tapauksessa suuri joukko muun muassa turvallisuudesta huolehtivia ihmisiä, jotka täytyy majoittaa jonnekin. Clintonin ja Jeltsinin vierailun aikaan Helsinkiin saapui myös 3500 toimittajaa.

Se tietää tekemistä myös majoituksen järjestämisessä. Valmiita varauksia voidaan joutua purkamaan ja majoituksessa voidaan tarvita lähikaupunkien ja jopa Tallinnan hotelleja, Rusi arvelee.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?