Poliisi kertoo, millaiset turvajärjestelyt Trumpin ja Putinin tapaaminen vaatisi: ”Turvahenkilöstöä helposti parituhatta” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Poliisi kertoo, millaiset turvajärjestelyt Trumpin ja Putinin tapaaminen vaatisi: ”Turvahenkilöstöä helposti parituhatta”

Poliisi: Tästäkin selvittäisiin, totta kai.

Heikki Porola Helsingin poliisista kertoo, ettei virkavallalle ole tullut tietoa tapaamisesta.

26.6.2018 22:53

Jos kansainväliset tiedot siitä pitävät paikkansa, että Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapaisivat Helsingissä heinäkuun puolivälissä, se aiheuttaisi Helsingin poliisissa melkoisen kiireen. Yleensä vastaavan kaliiberin tapaamisia valmistellaan kuukausia.

Helsingin poliisin erityistoimintayksikön johtaja, ylikomisario Heikki Porola sanoo, että tällaisella aikataululla tapaaminen aiheuttaisi ”aikamoiset järjestelyt” missä tahansa maassa.

– On niitä ennenkin toteutettu nopeutetussa aikataulussa, vaikka joutuu menemään historiassa aika kauas. Bill Clintonin ja Boris Jeltsinin tapaaminen Helsingissä vuonna 1997 tuli kahden tai kolmen viikon varoitusajalla. Tästäkin selvittäisiin, totta kai.

– Poliisille ei ole kuitenkaan tullut tästä Trumpin ja Putinin tapaamisesta vielä minkäänlaista tietoa.

Heikki Porola valaisee huipputapaamisen järjestelyjen vaatimuksia.

Parituhatta turvahenkilöä

Suomessa valtiovierailujen turvallisuusjärjestelyt ovat Helsingin poliisin vastuulla, ja suurvaltajohtajien tapaamisen valmistelu olisi kevyesti kansainvälistä mittaluokkaa.

– Tietenkin se riippuu siitä, kuinka pitkästä tapaamisesta on kysymys ja siitä, yöpyisivätkö valtionpäämiehet Suomessa, mutta turvahenkilöstöä tarvittaisiin helposti parituhatta, sanoo Porola.

Putinin ja Trumpin mukana tulisivat myös presidenttien omat turvamieskaartit.

Se aiheuttaa aina lisäjärjestelyjä, ja esimerkiksi Putinin vieraillessa Savonlinnassa vuonna 2017 turvakaartin toiveena oli, että kaupunkilaiset välttävät parvekkeella oleskelua ja ikkunoiden availua tiettyinä kellonaikoina.

– Se vaikuttaa joka kerta, mutta pääosin positiivisesti, sillä he hoitavat omien päämiestensä lähiturvaa, Porola sanoo.

Donald Trump.

Huippuhotellit tyhjiksi

Kun on kyse tämän mittaluokan tapaamisesta, Helsinki olisi todennäköisesti kohtaamispaikka eivätkä johtajat yöpyisi Suomessa – eivät ainakaan molemmat.

Jos niin kuitenkin kävisi, se ei olisi katastrofi Helsingin poliisille, mutta hotelleille se voisi olla.

– Jos tällä aikataululla pitäisi saada kaksi huippuhotellia tyhjäksi, hotellit olisivat ihmeissään. Yleensä vieraiden, tai ainakin suurimman osan, täytyy väistää muualle.

Kaksi hotellia ei olisi Porolan mukaan välttämätöntä turvallisuuden kannalta, mutta:

– Tuskinpa heillä olisi toiveena päästä samaan majapaikkaan.

Vladimir Putin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?