Keskusta, kokoomus ja siniset hyväksyivät uuden sote-aikataulun - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Keskusta, kokoomus ja siniset hyväksyivät uuden sote-aikataulun

Hallituksen sote-uudistus on jälleen siirtymässä vuodella eteenpäin. Se sopi kaikille hallituspuolueille. IS seurasi tiistain käänteitä hetki hetkeltä.

26.6.2018 18:55

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) sanoi ulkoasiainvaliokunnassa puolilta päivin, että sote-uudistus lykkääntyy vuoteen 2021. Samaa arvioi aiemmin tänään sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen (kesk) arvioi tänään, että hallituksen uudistus viivästyy.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta ei kyennyt vielä tänään tiistaina tarkentamaan mietintöluonnoksensa valmistumisen aikataulua, mutta valiokunnan on määrä kokoontua lausunnon parissa on syyskuun alussa. Puheenjohtaja Krista Kiuru (sd) kieltäytyi vielä antamasta tarkkoja aikatauluja valiokuntatyön etenemiselle.

Sipilä kertoo, että sote-uudistuksen lykkääntymisasia viedään eduskunnan suureen saliin pääministerin ilmoituksena huomenna. Tulossa ei siis ole varsinaista tiedonantoa eikä äänestystä hallituksen luottamuksesta.

Kokoomuksen puheenjohtaja ja valtiovarainministeri Petteri Orpo kommentoi suorassa lähetyksessä, että asia tulisi saada päätökseen syksyn aikana.

Kaikkien kolmen hallituspuolueen eduskuntaryhmät kokoontuivat kello 17 aikaan puimaan uutta sote-aikataulua. Se hyväksyttiin kaikissa ryhmissä.

Petteri Orpon mukaan kokoomuksen päätös oli yksimielinen, vaikka esimerkiksi kansanedustaja Susanna Koski on ilmoittanut äänestävänsä sote-uudistusta vastaan.

Orpon mukaan kokoomuksen ryhmäkokouksessa ei ollut tarvetta äänestää siitä, onko puolue yhä lykkääntyvän sote-uudistuksen takana.

– Minä tein esityksen, ja se hyväksyttiin jatkotyön pohjaksi, Orpo kommentoi kokouksen päätteeksi.

Myös kansanedustaja Elina Lepomäki (kok.) aikoo äänestää sote-uudistusta vastaan.

– Heillä on varmaan heidän entiset mielipiteensä. Heidän kanssaan jatketaan keskustelua, ja he osallistuvat hyvin aktiivisesti ryhmän keskusteluihin, Orpo sanoi.

Kosken mukaan hänen kantansa sote-uudistukseen ei ole muuttunut.

– Totesin ryhmässä, että tämä keskustelu ei aiheuttanut mitään uudelleenharkintaa siihen, mitä olen aiemmin julkisuudessa sote-kannoistani ilmoittanut. Tässä oli kyse aikataulusta. Malli on edelleen sama, jota olen ilmoittanut äänestäväni vastaan, Koski sanoi ryhmäkokouksesta poistuessaan.

Orpon mukaan ”ei ole mitään viitteitä” siitä, että muita kokoomusedustajia lipeäisi riveistä. Hallituksen enemmistö on niin niukka, ettei sillä ole enää varaa juuri yhteenkään irtiottoon. Orpo kuvaili kokoomuksen eduskuntaryhmän tunnelmaa rauhalliseksi, vaikka uudistuksen lykkääntyminen harmittaa.

Kokoomuksen tavoitteena on, että maakuntavaalit pidetään ensi toukokuussa yhtä aikaa eurovaalien kanssa. Orpo ei innostu ajatuksesta, että myös eduskuntavaalit pidettäisiin samaan aikaan.

– Se ei minua innosta, se on aikamoinen rysäys.

Keskustan eduskuntaryhmä on asettunut yksimielisesti sote-uudistukselle esitetyn uuden aikataulun taakse, kertoo ryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen.

– Eduskuntaryhmä keskusteli perusteellisesti tilanteesta, mutta päädyimme keskustelun jälkeen tukemaan yksimielisesti esitettyä toimintalinjaa ja uutta aikataulua sote-uudistukselle. Parempi tehdä vaikka vähän hitaammin kuin jättää kokonaan tekemättä.

Kaikkonen sanoi, että keskustan toiveena toki on ollut tehdä uudistus nopeammassa aikataulussa, sillä viivästyksestä tulee kustannuksia ja muutakin harmia.

– Toisaalta on myös hyviäkin puolia: saadaan hitaammatkin maakunnat mukaan tähän, Kaikkonen sanoi.

Sinisen tulevaisuuden puheenjohtaja Sampo Terho sanoo, että puolueen eduskuntaryhmä on yksimielisesti hyväksynyt sote-uudistuksen lykkääntymisen ja pääministerin tähän liittyen tekemät esitykset.

Terhon mukaan lykkääntyminen sinänsä on harmillista, mutta asiassa on syytä päästä eteenpäin.

– Sinisten mielestä asian jatkuminen ja vatvominen on suoraan sanoen hanurista, koko kansakunta on siihen kyllästynyt, Terho sanoi ryhmäkokouksesta tullessaan.

Vaaleista siniset on sitä mieltä, että järkevintä olisi yhdistää ensi keväänä sekä eduskunta-, euro- että maakuntavaalit.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?