Retkeilijä suistui jyrkänteeltä ja putosi 5 metriä kivikkoon Hyvinkäällä – kännykkäsovellus johdatti pelastajat paikalle

Julkaistu:

Palomestari suosittelee sovellusta: ”Jos sitä ei vielä ole, kannattaa appsi ehdottomasti heti ladata”
Hyvinkään Usminkalliolla sattui eilen ikävä onnettomuus, josta selvittiin 112-sovelluksen ja pelastuslaitoksen ripeiden joukkojen avulla.

Retkeilijä oli yksin maastossa ja liukastui kallioilla. Hän lensi viisi metriä jyrkänteeltä alas kivikkoiseen maastoon.
Nilkkansa ja alaselkänsä satuttanut retkeilijä ei pystynyt kävelemään, mutta onnistui soittamaan hätäkeskukseen. Lääkintähelikopteri lähti matkaan. Retkeilijän puhelimeen ladatun 112-sovelluksen avulla retkeilijä saatiin paikannettua vaikeasta maastosta.

Hankalaan paikkaan pudonnut retkeilijä näytti kännykällään valoa, mikä helpotti helikopterin löytämistä onnettomuuspaikalle. Helikopterilääkärit tarkastivat tilanteen ja jättivät stabiilissa tilassa olleen retkeilijän maan pinnalla kulkevien pelastajakollegoidensa hoiviin.
– Hänet siirrettiin mönkijöillä ambulanssille, jossa hän sai ensihoitoa. Hänet on viety siitä sairaalaan jatkohoitoon, Hyvinkään päivystävä palomestari Harry Häyrinen kertoo.

Vakavasti loukkaantuneen retkeilijän tämänhetkisestä tilasta ei ole tietoa.

Häyrynen kertoo, ettei lääkintähelikopterilla välttämättä aina viedä potilasta sairaalaan. Helikopterin tarve riippuu potilaan kunnosta ja paikasta – esimerkiksi saaressa helikopteri on usein tarpeen.

– Vaikka potilas olisi vakavasti loukkaantunut, mutta kunto olisi stabiili eli tila ei heikkene, kuljetaan ensisijaisesti ambulanssilla. Tällöin helikopteri vapautuu muihin tehtäviin, palomestari kertoo.

Sovelluksella tarkat koordinaatit tietoon

Häyrynen suosittelee kaikkia lataamaan 112-sovelluksen.

– Puhelin toimii silloin puhelimena ja appsista pystyy katsomaan, missä olet. Etenkin jos olet maastossa, sitä kautta pystyy paikantamaan, Häyrynen kertoo.

Jos soittaa sovelluksen kautta, hätäkeskus saa heti tietoonsa tarkat koordinaatit. Sovelluksesta voi myös tarkistaa itse omat koordinaattinsa.

– Jos sitä ei vielä ole, kannattaa appsi ehdottomasti heti ladata, palomestari sanoo.


Sovellus on maksuton, ja sen voi ladata Android-, iPhone-, Windows- ja Jolla-puhelimiin. Sovelluksen voi ladata tästä linkistä.

Juttua korjattu 24.6.2018 kello 20:56: Jutussa mainittu paikka Osminkallio korjattu Usminkallioksi.

Ota kantaa

Oletko ladannut 112-sovelluksen?

Totta kai 59% En, mutta lataan nyt 18% En ole 23%
Ääniä yhteensä 19917