Huippuravintoloiden ravintolapäällikölle 6 vuotta vankeutta – käräjäoikeus jakoi tuomiot Helsingin suuressa kokaiinijutussa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Huippuravintoloiden ravintolapäällikölle 6 vuotta vankeutta – käräjäoikeus jakoi tuomiot Helsingin suuressa kokaiinijutussa

Julkaistu: 21.6.2018 21:28

Huippuravintoloiden ravintolapäällikkö sai kuusi vuotta vankeutta, muille päätekijöille 5,5–9 vuoden tuomiot.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi pitkiä vankeusrangaistuksia huumejutussa, jossa oli kyse erittäin vahvan kokaiinin maahantuonnista suoraan tehtaalta Latinalaisesta Amerikasta.

Käräjäoikeuden mukaan koplan jäsenet syyllistyivät kolmeen törkeään huumausainerikokseen, kun he järjestivät kolme erillistä salakuljetusta vuoden 2017 aikana. Tuomion mukaan salakuljetettua kokaiinia oli noin 3,8 kiloa ja se oli erittäin vahvaa, pitoisuudeltaan jopa 81–88 prosenttia.

Kokaiinin myyjänä ja salakuljetusten järjestäjänä tuomittiin 37-vuotias meksikolainen Rodrigo Zozaya Gonzalez. Hän sai joukon pisimmän tuomion, yhdeksän vuotta vankeutta.

Zozaya Gonzalezin kanssa salakuljetuksia järjestänyt 60-vuotias kolumbialainen ”tehtailijaksi” ammattinsa ilmoittanut Mirko Kocelj Ramirez, sai viisi ja puoli vuotta vankeutta.

Kokaiinin ostaja oli 45-vuotias suomalainen merkonomi ja liikemies Veli-Pekka Torvinen. Myös hänen tuomionsa on viisi ja puoli vuotta vankeutta.

Kokaiinikauppoihin liittyneestä rahaliikenteestä huolehtinut 39-vuotias suomalainen Mirva Johanna Sorvoja tuomittiin kuuden vuoden vankeuteen. Sorvoja on ammatiltaan ravintolapäällikkö, joka on työskennelyt huippuluokan suomalaisissa ravintoloissa.

Jutun viides epäilty oli 32-vuotias perulainen baarimikko. Hänen syytteensä törkeästä huumausainerikoksesta kuitenkin hylättiin. Miehen syyksi luettiin ainoastaan huumausaineen käyttörikos, josta hän sai kymmenen päiväsakon rangaistuksen.

Zozaya Gonzalezin, Torvisen ja Sorvojan rangaistuksia lievennettiin, koska he tunnustivat rikoksensa ja siten olennaisesti nopeuttivat asian selvittämistä oikeudessa ja vähensivät oikeusprosessin kustannuksia.

Suurimman alennuksen sai Torvinen, joka tunnusti tekonsa poliisille heti ja lisäksi auttoi poliisia saamaan haltuunsa kätkettynä olleen lähes 1,3 kilon kokaiinierän. Ilman lievennystä Torvinen olisi saanut kahdeksan vuoden tuomion.

Sorvoja ja Zozaya Gonzalez tunnustivat selvästi myöhemmässä vaiheessa, joten he saivat vain 0,5–1 vuoden lievennykset.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?