Sarjakuristaja iski odottaessaan tuomiota vapaana – Syyttäjä Eija Velitski kohtaa Michael Penttilän jälleen oikeussalissa

rac

Julkaistu:

”Luulisin, että pykälissä on hieman viilaamisen varaa.”
Sarjakuristajan murhajuttu on siirtynyt juhannuksen alla poliisilta syyttäjälle, kertoi poliisi torstaina. Vangitun Michael Penttilän juttu käräjöidään Helsingissä jo heinäkuussa.
  • Otsikon alla olevalla videolla kerrotaan Penttilän rikoshistoriasta.
Penttilä on jo aiemmin myöntänyt poliisille kuristaneensa 52-vuotiaan naisen asunnossa Vaasankadulla huhtikuussa. Hän myöntää teon tappona, mutta poliisi on tutkinut rikosta murhana.

Jutun syyttäjänä on Eija Velitski, jolle Penttilän kohtaaminen oikeussalissa tarkoittaa déjà vu -kokemusta. Velitski oli syyttäjänä myös törkeään henkeen ja terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelujutussa, josta Helsingin hovioikeus tuomitsi Penttilän toukokuun lopulla kahden ja puolen vuoden vankeuteen. Hovioikeuden mukaan tämä suunnitteli 17-vuotiaan tytön kuristamista viime vuoden alkupuolella.


Juttu valmistelurikoksesta kaatui aikanaan käräjillä, minkä vuoksi Penttilä odotti hovioikeuden tuomiota vapaalta. Tänä aikana hän kuristi 52-vuotiaan naisen.

Penttilän juttu on aiheuttanut myös yhteiskunnallisen keskustelun siitä, eikö mitään keinoja vaarallisten rikoksenuusijoiden pysäyttämiseksi todella ole ja pitäisikö asian olla niin.

– Luulisin, että pykälissä on hieman viilaamisen varaa, syyttäjä Velitski arvioi.

Penttilä oli ollut jatkamisvaaran vuoksi vangittuna, mutta pääsi käräjäoikeuden päätöksellä ulos. Vaikka Velitski haki tätä uudestaan vangittavaksi, ei häntä hovioikeuden mukaan voitu määrätä vangittavaksi toista kertaa vapauttamisen jälkeen jatkamisvaaran vuoksi.

– Jatkamisvaaralla ei voi vangita toista kertaa, vaikka se olisi miten ilmeinen. Pitäisi olla välineet toimia, jos näkee, että nyt voi käydä huonosti, Velitski sanoo.


Ylilääkäri Alo Jüriloo psykiatrisen vankisairaalan Vantaan yksiköstä totesi STT:lle toukokuussa, että työkaluja äärimmäisiä tapauksia varten ei ole. Monissa maissa ihmisiä voidaan pitää vankilassa vaarallisuuden perusteella senkin jälkeen, kun tuomio päättyy, mutta Suomessa tällaista mahdollisuutta ei ole.

Tutkija Martti Lehti Helsingin yliopiston Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutista sanoi, että vankeusrangaistusta voitaisiin käyttää nyansoidummin kuin sitä nykyisin käytetään.

52-vuotias Penttilä on aiemmin tuomittu useista henki- ja väkivaltarikoksista. Penttilä on muun muassa kuristanut uhrejaan kaulasta nahkahanskoin ja perustellut tekoja oikeudessa esimerkiksi sadomasokistisena seksinä.

Penttilä on kuristanut hengiltä äitinsä, 12-vuotiaan tytön ja naistuttavansa. Lisäksi hänellä on tuomiot muun muassa törkeästä raiskauksesta, vapaudenriistosta ja kolmesta törkeästä pahoinpitelystä.