Jari Vähänen suunnitteli vuosia huippusalaista Operaatio Potteria, josta tuli myöhemmin Eurojackpot – nyt päällä on erikoinen 90 miljoonan euron suma

Suma seisoo. Viides yritys löytää 90 miljoonan euron rivi.

22.6.2018 7:44 | Päivitetty 22.6.2018 10:07

Se, jota ei pidä nimetä.

Voldemort?

Ei, vaan Eurojackpot.

Miljardien eurojen päähän tultu niistä ajoista, kun pieni salaisuuteen vihittyjen piiri suunnitteli Veikkauksen pääkonttorissa uutta peliä, jonka koodinimi oli Potter. Oikeaa nimeä ei saanut mainita.

– Harry Potter -kirjoissa oli se, jonka nimeä ei mainita, selittää Veikkauksen kansainvälisten toimintojen johtaja Jari Vähänen koodinimen taustaa.

Veikkauksen rooli Eurojackpotin kuusi vuotta kestäneessä synnytyksessä oli iso. Sisu ja pihdit löytyivät Suomesta. Vähästa voi vähän liioitellen kutsua pelin suomalaiseksi isäksi. Suomi tunnetaan rauhanvälityksen suurvaltana, mutta myös loton pikkujättiläisenä.

Nyt on Eurojackpotissa syntynyt erikoinen tilanne. Suma seisoo. Suurimmat miljoonat eivät liiku. Liikahda ei rahasäiliön ovikaan. Tänä iltana tehdään jo viides (5) yritys löytää voittorivi 90 miljoonan euron päävoitolle.

Jos pitäisi veikata seuraavan voittajan kotimaata, hyvä tärppi on pieni ja sitkeä pohjoinen lottokansa. Järjestelmään kannattaa ruksia myös Saksa.

Palataan siihen myöhemmin.

Tähän asti 90 miljoonan jättipotin voittaja on löytynyt viimeistään toisella yrityksellä. Mikä nyt mättää? Voldemortin kirous? Ei, vaan väärät rivit. Jos potti olisi saanut jatkaa luonnollista kasvuaan, se olisi nyt 150 miljoonaa. Eurojackpotin katto on kuitenkin 90 miljoonaa. Kieltämättä sekin on aika paljon rahaa.

Tapaamme Jari Vähäsen Veikkauksen pääkonttorin Sinisessä kabinetissa eli suurvoittajien kestityshuoneessa. Vähäsellä on syitä uskoa, että kuudetta yritystä ei enää tarvita.

– Aina potin kasvaessa pelivaihdolla on tapana kasvaa, jolloin riviavaruus täyttyy, Vähänen selittää. Siis Vähänen, ei Esko Valtaoja.

Eurojackpotissa on 95 miljoonaa erilaista rivivaihtoehtoa. Jokaisen niistä ruksiminen maksaa 190 miljoonaa euroa. Ei tarvitse olla rohkea, pelkästään hullu, jos tekee niin. Mitä useampi pelaaja on mukana, sen enemmän ”riviavaruudessa” leijailee erilaisia rivejä. Avaruus täyttyy eivätkä arvontakoneen pallot putoa niin helposti tyhjyyteen.

Suomalaiset ovat ahkeria rivien tekijöitä. Aina välillä suomalaisten rivejä on mukana eniten, ei suhteellisesti, vaan absoluuttisesti. Tosin Suomea ei silloin verrata koko Saksaan, vaan Saksasta on mukana 16 peliyhtiötä, yksi jokaisesta osavaltiosta.

Mutta jotain erikoista tässä maassa on, eikä pelkästään muurahaispesissä istuminen.

Mikäli vanhat merkit pitävät paikkansa, pian saadaan seuraava suomalaisvoittaja skoolaamaan Veikkauksen Sinisessä kabinetissa pommacilla ja keksimään jotain nasevaa vieraskirjaan. Kuten vaikka tämä: Ai ettien että! Eurojackpotin voitto nasahti meille. Huolet hävisivät kerta heitolla. Ihanaa tulevaa kesää. Ja hymiö ja sydän.

Jari Vähänen kertoo Eurojackpotin taustat.

Veikkauksen tiedottaja Tero Talaslahti näyttää häkellyttävää rätinkiä palautusprosenteista. Sekä vuonna 2014 (114 %) että vuonna 2017 ( 108 %) Eurojackpotista palautui Suomeen enemmän euroja kuin täältä lähti. Muu Eurooppa toisin sanoen subventoi suomalaisten harrastusta.

Vähäsen mukaan suomalaisten voittotahti on ylittänyt kaksinkertaisesti matemaattisen odotusarvon. Suomalaiset ovat siis yllätysmenestyjiä lajissa, jossa tarvitaan onnea, ei taitoa. Suomeen on tullut suhteettoman paljon päävoittoja, ja jostain syystä vielä niitä suurimpia.

Päävoitoissa Suomi johtaa Ruotsia 14-0, joten tuntuu kohtuuttomalta, että Talaslahden titteli on tiedottaja, mutta hänen ruotsalainen kollegansa Pierre Jonsson on Svenska Spelin vinnareambassadör.

– Kun tapasin hänet, kuittailin hiukan päävoitoista, jolloin hän kysyi, kuinka usein Suomi on pelannut jalkapallon MM-kisojen lopputurnauksessa, Talaslahti kertoo.

Ajatus ylikansallisesta eurooppalaisesta lotosta heräsi Suomessa vuonna 2005, kun Ranska, Espanja, Britannia ja eräät muut maat olivat käynnistäneet yhteisen EuroMillions -pelin. Veikkaus olisi halunnut mukaan, ja muitakin maita tuli jonoon.

Veikkaus oli jo konkari, sillä maailman ensimmäinen ylikansallinen lottopeli Vikinglotto oli potkaistu pyörimään vuonna 1993.

Kun EuroMillions -jono ei edennyt, pihalle jääneet – Saksa ja viikingit – päättivät perustaa oman samanlaisen. Sille tuli itäisempi painopiste. Nyt maita on 18. Espanjasta tuli mukaan maan toinen peliyhtiö. Koko projekti oli tosin kompastua saksalaiseen byrokratiaan ja lainsäädäntöön.

– Ilman silloisen projektipäällikkömme Joni Hovin periksi antamattomuutta Eurojackpotia ei olisi koskaan syntynyt. Siinä oli vuoden tauko ja usko meinasi kaikilta loppua, Vähänen muistelee.

Vaikeudet voitettiin, ja ensimmäinen kierros pelattiin 23.3.2012.

Kiitokseksi sinnikkyydestä Suomi sai arvontakoneen. Italiakin olisi halunnut, mutta Saksan 16 osavaltiota antoivat tukensa Suomelle. Se oli siinä. Italia sai EU:n elintarviketurvallisuusviraston, Suomi sai lottokoneen. Kukaan ei ole vielä tullut miljonääriksi syömällä.

Vähänen vastaa Veikkauksessa kansainvälisistä projekteista. Hänen oma taustansa on hevoset ja muu urheiluvedonlyönti, ja haaveena on ylikansallinen moniveto. Sen kanssa tehdään koko ajan töitä.

Juuri ennen juhannusta Vähänen käväisi Kiinassa. Tarvittiin suomalainen opastamaan 27 miljardin liikevaihdolla toimivaa Kiinan lottoyhtiötä pelin viemisessä nettiin. Kiinassa jokaista lottoarvontaa seuraa suuri katsomollinen studioyleisöä.

– Kaikki ovat ihan hiljaa, Vähänen vastaa kysymykseen, annetaanko palloille aplodeja.

Välissä on lasiseinä.

Aiemmat Eurojackpotin 90 miljoonan euron voitot:

1. Tshekki, 15.5.2015 (toinen yritys), keski-ikäinen mies rivillä 12, 14, 18, 38, 46 + tähtinumerot 9, 10.

2. Saksa, 14.10.2016 (toinen yritys), oikea rivi 7, 10, 25, 39, 42 + tähtinumerot 3 ja 6.

3. Saksa, Hollanti, Tanska, 6.1.2017 (toinen yritys), jakaantui viiteen 18 miljoonan euron osaan, joista kolme Saksaan, oikea rivi: 7, 14, 23, 27, 35 + tähtinumerot 3 ja 5.

4. Suomi, Loimaa, 9.2.2018 (toinen yritys), jakaantui viiteen osaan, Oikea rivi: 7, 8, 24, 34, 46 + tähtinumerot 4 ja 8.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?