Sadun Särkisalon kesämökillä vipelsi poikkeuksellinen kaveri – Vitivalkoinen orava tuli juomaan ämpäristä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Sadun Särkisalon kesämökillä vipelsi poikkeuksellinen kaveri – Vitivalkoinen orava tuli juomaan ämpäristä

Albiino-orava kuvattiin Salossa.

Albiino-orava kuvattiin Salossa.

Julkaistu: 21.6.2018 6:45

Asiantuntijan mukaan albiino-oravia havaitaan noin kerran vuodessa. Albinismista ei ole eläimelle suurta haittaa.

Normaali mökkeily sai lisäväriä – tai värittömyyttä – kun paimiolainen Satu Akujärvi bongasi albiino-oravan.

Vitivalkoinen pikkuvipeltäjä tuli juomaan vettä mökin läheisestä ämpäristä Salon Särkisalossa sunnuntaina. Sen jälkeen se juoksenteli läheisissä puissa yhdessä tavalliselta näyttävien oravien kanssa.

Aiemmin albiino-oravaa ei oltu paikalla bongattu, mutta nyt se on ehkä tullut jäädäkseen.

– Myös naapurit ovat sitä bongailleet, Akujärvi toteaa.

Ensimmäinen kohtaaminen oli hieman hämmentävä. Akujärvi ei ollut aluksi tunnistaa vipeltäjää edes oravaksi.

– Se oli niin poikkeuksellisen näköinen, että hetken pohdin, onko kyseessä lumikko. Nopeasti sen oravaksi tunnisti, kun se tuli lähelle, mutta aluksi väri hämäsi.

Ulkonäöstä huolimatta orava ei poikennut muuten lainkaan tavallisesta. Orava oli yhtä leikkisä kuin muutkin, eivätkä muut kurret näyttäneet sitä syrjivän.

Turun yliopiston eläinmuseon konservaattori Ari Karhilahti toteaa, että albiino-oravat ovat hyvin harvinaisia.

– Täysin albiinoita oravia havaitaan ehkä kerran kesässä. Varmaan niitä on luonnossa hieman enemmän, mutta albiino-orava on aina uutisen aihe.

Hän kertoo, että albinismi johtuu siitä, ettei eläin pysty tuottamaan väripigmenttiä. Poikkeavuus kulkee geeneissä, mutta on mitä ilmeisemmin vahvasti peittyvä ominaisuus.

Karhilahti toteaakin, että eläimen molempien vanhempien tulisi olla albiinoita, jotta eläimestä tulisi lähes varmasti täysvalkoinen.

Albinismista ei ole eläimelle suurta haittaa. Karhilahden mukaan albiino ei esimerkiksi tule syrjityksi poikkeavuutensa vuoksi.

– Eläintä hyljitään ja sorsitaan pikemminkin silloin, jos käyttäytyminen on poikkeavaa. Muun muassa vamma voi aiheuttaa eläimessä poikkeavaa käytöstä, jonka lajitoverit tulkitsevat heikkoudeksi.

Albinismikin voi aiheuttaa pieniä vaikeuksia eläimelle. Karhilahti kertoo, että albiinon silmät ovat valoherkemmät ja voivat esimerkiksi rähmiä useammin.

– Tietysti myöskään suojaväriä eläin ei kesäksi saa. Toisaalta lumisena talvena eläimellä on lyömätön suojaväri.

Keskimäärin albiinoeläimet elävät hieman lajitovereitaan lyhyemmän elämän. Ero johtuu pääasiassa juuri suojavärin puutteesta kesäisin.

Lähes mikä tahansa eläin voi olla albiino. Albiinoja kaloja Karhilahdelle ei ole tullut vastaan, mutta valkean hirven ja valkean kyyn hän muistaa. Valkean kyyn Karhilahti mainitseekin hienoimmaksi näkemäkseen albiinoeläimeksi.

– Sen sahalaitakuvio oli kultainen, aika majesteettinen eläin.

Täydellisiä albiinoja löytyy Karhilahden arvion mukaan eniten peipoista. Täytettyjä valkoisia peippoja hän kertoo löytyvän muun muassa useista koulurakennuksista

Albiino-oravasta kertoi ensimmäisenä Salon Seudun Sanomat tiistaina.

Albiino-orava kuvattiin Salossa.

Albiino-orava kuvattiin Salossa.

Tuoreimmat osastosta