Vaasassa havaittu D-vitamiinin yliannostuksia – lapset saivat netistä tilattuja vitamiinitippoja - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Vaasassa havaittu D-vitamiinin yliannostuksia – lapset saivat netistä tilattuja vitamiinitippoja

Muutama vaasalaislapsi on saanut yliannostuksen netistä tilatusta vahvasta D-vitamiinista. Kuvituskuva.

Muutama vaasalaislapsi on saanut yliannostuksen netistä tilatusta vahvasta D-vitamiinista. Kuvituskuva.

Julkaistu: 20.6.2018 19:45, Päivitetty 20.6.2018 19:59

Muutama vaasalaislapsi on saanut yliannostuksen netistä tilatusta vahvasta D-vitamiinista.

Vaasan keskussairaalan johtajaylilääkäri Reijo Aution mukaan kaupungissa on havaittu muutama yksittäistapaus, jossa lapsille on annosteltu liian suuria D-vitamiinimääriä.

Asiasta uutisoi Yle. Yliannostukset ovat johtuneet internetin kautta tilatuista tavanomaista voimakkaammista vitamiinitipoista.

Autio arvelee Ylelle, että tapausten taustalla on joko ajattelemattomuus tai tietämättömyys.

– Sitäkin voi kyllä miettiä, että kun nämä rajat ovat tiedossa, niin miksi ne mennään ylittämään. On vaikea varmuudella selvittää, miksi näin on tapahtunut. Siksi me päätimme tiedottaa asiasta, että ainakaan tietämättömyyden takia ei tällaisia yliannostuksia pääsisi tapahtumaan, Autio sanoo Ylelle.

D-vitamiinin liiallinen annostelu voi johtaa muun muassa veren kalsiumpitoisuuden nousuun ja pahimmillaan vaikea-asteisiin ja pysyviin elinvaurioihin. Vaasalaispotilaiden oireet olivat merkittävät.

– Ilmeisesti ei mitään peruuttamatonta. Tilanne parani sen jälkeen kun asia huomattiin

Vaasan keskussairaala muistuttaa tiedotteessaan, että D-vitamiinin annostelussa on syytä noudattaa huolellisesti kansallisia suosituksia, sairaala muistuttaa.

2 viikon - 23 kuukauden ikäisille lapsille suositus on 10 mikrogrammaa vuorokaudessa ja 2 - 17-vuotiaille 7,5 mikrogrammaa vuorokaudessa.

Mikäli yliannostus on tapahtunut, suositellaan ottamaan yhteyttä omaan terveyskeskukseen jatkotutkimuksia varten. Tietoinen D-vitaminin yliannostelu lapselle voi johtaa rikosilmoitukseen.

Vaasassa havaituissa tapauksissa ei kuitenkaan ole rikosepäilyjä.

Tuoreimmat osastosta