Sipilä: EU-maiden varauduttava kasvattamaan pakolaiskiintiöitä - ”Luulen, että tähän suuntaan mennään”

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mielestä EU-maiden, myös Suomen, pitäisi kasvattaa pakolaiskiintiötään osana EU:n laajuista turvapaikkajärjestelmää.

20.6.2018 19:29

Pääministeri Juha Sipilän mukaan pakolaiskiintiön kasvattaminen on osa Suomen esittämää kokonaisvaltaista lähestymistapaa, jonka ajatuksena olisi hätää kärsivien auttaminen Eurooppaan lähempää kriisialueita.

STT:n haastattelussa Sipilä ei ennakoi Suomelle sopivaa pakolaiskiintiötä. Ennen kuin sinne asti päästään, pitää hänen mukaansa löytää ratkaisu Dublin-järjestelmästä. Myös Schengen-alueen, ulkorajavalvonnan ja palautusten pitää toimia. EU-maiden on hänen mukaansa hyvä sopia myös siitä, miten poikkeukselliseen kriisiin reagoidaan.

EU-maat neuvottelevat parasta aikaa turvapaikkajärjestelmän uudistamisesta. Sipilä suhtautuu varauksella ajatuksiin käsittely- ja palautuskeskuksista, jotka saattavat nousta esiin ensi viikon huippukokouksessa.

EU-maat harkitsevat mediatietojen mukaan turvapaikkahakemusten käsittelykeskusten perustamista unionin ulkopuolelle.

Tiedot ovat vielä hataria, eikä esimerkiksi keskusten sijaintia tai määrää tiedetä.

– En usko, että ihan tämmöiset tulevat toteutumaan ja oikein käytännössä toimisivat.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk keskustelee lähipäivinä kaikkien johtajien kanssa ennen ensi viikon huippukokousta. Sipilä on vuorossa torstaina.

– Esitän tämän meidän kokonaisvaltaisen lähestymistavan. Ja luulen, että tähän suuntaan kyllä pikkuhiljaa mennään, Sipilä kertoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?