Toisinaan suomalaisten jäämistöistä löytyy yllättäviä aarteita, joista perilliset eivät ole tienneet mitään.
Eräässä tapauksessa taidetta ja muita arvoesineitä kerännyt varakas, lapseton pariskunta jätti kummipojalleen mittavan perinnön. Nimekkään huutokauppayrityksen asiantuntijat tulivat keräämään parhaat päältä kaupattavakseen.
Esimerkiksi tauluja oli yli sata. Niistä noin 60 päätyi arvohuutokauppaan. Kummipojan vaimo ryhtyi muutama vuosi sitten myymään loppuja romuna.
Huutokauppameklari Lasse Lemmetti kiinnostui asiasta. Vaikka parhaat tavarat olivat menneet, Lemmetti esitti huutokauppaa. Tupa olikin täynnä, sillä edesmenneen pariskunnan keräilyharrastus oli tunnettua.
– Asiantuntijoilta oli jäänyt huomaamatta pieni jalkalamppu. Kyseessä oli Paavo Tynellin Kiinalainen hattu 30-luvulta, huutokauppameklari Lemmetti kertoo.
”Eivät ne arvotavaroiden asiantuntijatkaan ole aina erehtymättömiä.
– Vasara kolahti kiinni vasta 1950 euron kohdalla. Kummipoika oli tilanteessa sivussa ja kun hän kuuli hinnan, hän ihmetteli, että mikä täällä muka on sen arvoista.
Paavo Tynellin Kiinalainen hattu 1930-luvulta.
Hinta olisi Lemmettin mukaan noussut helposti vielä 500 euroa, jos Hotelli Aulangon sisustukseen suunnitellun lampun varjostin olisi ollut alkuperäinen.
– Eivät ne arvotavaroiden asiantuntijatkaan ole aina erehtymättömiä, Lemmetti muistuttaa.
Vielä arvokkaampi esine tuli vastaan, kun eräs maailmaa kiertänyt kauppamies kuoli lapsettomana, ja omaisuus jäi kummipojalle. Tavaraa riitti, ja kummipoika olisi myynyt kaiken muutamalla tuhannella eurolla, mutta lopulta päätettiin pitää huutokauppa.
Kuvat myytävästä tavarasta laitettiin julki nettiin. Tavaroiden joukossa oli kiinnostava veistos, joka herättikin huomiota.
– Niin sanotut asiantuntijat sanoivat, että veistos on ehkä 2000 euron arvoinen. Se huudettiin lopulta 1500 eurolla, huutokauppameklari Lemmetti kertoo.
Kuvanveistäjä Pamel Kamenskyn Persialainen. Veistos myytiin Bukowskilla myöhemmin 40 200 eurolla.
Huutaja osui kultakimpaleeseen. Kyseessä oli Pietarissa toimineen Venäjän keisarillisen posliinitehtaan ”Venäjän kansat” -veistossarjaan kuulunut teos viime vuosisadan alusta. Kuvanveistäjä Pamel Kamenskyn käsialaa ollut veistossarja kuvasi maan etnisiä ryhmiä. Myyty veistos oli nimeltään Persialainen.
Veistos myytiin Bukowskilla myöhemmin 40 200 eurolla.
Onko sinulla kokemuksia vastaavasta? Keskustele oheisessa kommenttiosiossa.
Lisää aiheesta Ilta-Sanomien Kotisi aarteet -erikoisjulkaisussa.