Turun puukottajan asianajaja uskoo karkotukseen: ”Ainakin esitetään, kun hän on rangaistuksensa istunut”

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

Ruotsissa oikeus päätti karkottaa Tukholmassa väkijoukkoon ajaneen terroristin. Suomessa tilanne on toinen. Karkotuksesta päättää Maahanmuuttovirasto.
Turun puukotuksesta elinkautiseen tuomitun Abderrahman Bouananen avustaja Kaarle Gummerus uskoo karkotukseen, mutta ei välittömästi.

– Oletukseni on, että hänet ainakin esitetään karkotettavaksi, kun hän on rangaistuksensa istunut.

Gummerus arvioi aiemmin IS:lle, että Bouanane istuu vähintään 12 vuotta vapaudenmenetysajan alusta lukien.

– Uskon, että rangaistusta kärsitään nyt täällä. Jos hän oikein nopeasti vapautuu, niin saatan olla vielä työelämässä, kun asia tulee ajankohtaiseksi.

Gummeruksen mukaan pääsääntöisesti vailla kansalaisuutta olevat karkotetaan maasta, jos he syyllistyvät vakaviin rikoksiin. Henkilöille määrätään eri pituisia maahantulokieltoja.

– Ongelmana on kohdemaa, joka voi ilmoittaa, etteivät he ota vastaan. Silloin ollaan pattitilanteessa.

”Pitänyt itseään terroristina”

Gummerus on ollut eri linjoilla päämiehensä kanssa alusta lähtien, oliko kyse terrorismista vai ei. Vastauksessaan Varsinais-Suomen käräjäoikeudelle Bouanane ilmoitti menettelynsä täyttäneen terroristisessa tarkoituksessa tehdyn murhan.

Gummeruksen mukaan tulevassa valituksessa hän on päämiehensä kanssa samoilla linjoilla.

– Oikeudenkäynnissä hän on pitänyt itseään terroristina, mutta siitä huolimatta hän on edelleen sitä mieltä, ettei hän ole aiheuttanut vakavaa pelkoa tai kauhua väestön keskuuteen, Gummerus totesi IS:lle tiistaina.

– Tällä hetkellä tästä kysymyksestä ei ole erimielisyyttä. Pelko ja kauhu ei ole ollut se elementti.

Gummerus arvostelee tuomion uutisointia.

– Tämä on aiheuttanut pelkoa, kauhua ja vihaa torilla, mutta seuraukset ja henkilön subjektiivinen tarkoitus eivät ole sama asia. Tätä on sekoitettu uutisissa.

Käräjäoikeus perusteli tuomiotaan muun muassa sillä, että Bouanane halusi tulla tunnetuksi terroristijärjestö ISISin sotilaana.

– Järjestöihin kuuluminen tai sen ihannointi ei sisälly pykälään, jonka mukaan henkilö syyllistyy terrorismirikokseen. Järjestöihin kuulumista ollaan säätämässä rangaistavaksi EU:ssa.

Yhdistymisvapaus kuuluu länsimaisiin perusoikeuksiin.