Kotimaa

Vankilasta päässyt Jari Aarnio kertoo hämmentävistä hetkistään vapaudessa: ”Olen jo jakanut nimikirjoituksia”

Julkaistu:

Haastattelu
Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö vapautui tänään tutkintavankeudesta.
Entinen Helsingin huumepoliisin päällikkö Jari Aarnio kertoo Ilta-Sanomille vapautuneensa Vantaan vankilasta tutkintavankeudesta iltapäivällä. Aarnio suuntasi Helsingin keskustaan.

– Jokainen odottaa vankilassa tätä viestiä. Tänään se tuli minun kohdalleni ja olen siitä tietysti kovin iloinen, Aarnio sanoo.

Vankilan apulaisjohtaja toi viestin saunan lauteille, missä Aarnio istui vankitovereiden kanssa kuntosaliharjoituksen jälkeen. Aarnio kertoo, että löylyt jatkettiin kuitenkin loppuun.

– Meillä oli tänään punttisalin jälkeen sauna. Oltiin saunassa, sinne tuli viesti. Sopii tällä tavalla vähän juhannuksen aikaan, että saunaan saa tällaisen viestin. Aika suomalainen meininki, Aarnio sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Onko sinulla sitten suunnitelmia juhannukseksi?

– Sanotaan näin, että minähän en ole kuulunut kenenkään juhannussuunnitelmiin. Muut ovat varmaan tehneet jotain suunnitelmia. Katsotaan nyt, miten nämä minun asiani soveltuvat niihin. Tietysti, kun en ole vielä kotiin saakka päässyt, minulla ei ole puhelinta tai nettiyhteyttä, joten menee jonkin aikaa ennen kuin saan arjen kuntoon. Siitä on hyvä lähteä rakentamaan, kun vapautta on tarjolla.

Aarnio kertoo, että suunnitelmissa ainakin tavata läheisiä ja muita tuttuja.

– Kyllä minä ajattelin, että jos tässä yhden oluen tempaisisin.

– Sellainen ihme on käynyt, että kun tässä keskustassa on pyörinyt, että kaikki tuntevat apinan, mutta apina ei tunne ketään. Olen jo jakanut nimikirjoituksia. Kansalaiset ovat tulleet pyytämään nimikirjoituksia. Ovat toivottaneet tsemppiä ja sanoneet, että hienoa kun pääsin vapaaksi ja ettei tarvitsisi mennä enää uudelleen. Ne ovat olleet lämminhenkisiä kohtaamisia. Hassun tuntuista, että kun jätkä tulee linnasta, siltä ruvetaan pyytämään nimikirjoituksia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aarnio sanoo, että käsittelypäiviä on ollut kaikkiaan noin 270.

– Olen ollut tutkintavankeudessa kolme vuotta ja kuusi kuukautta yhteensä tästä keissistä. Ensimmäisen pätkän olin vähän yli kaksi vuotta. Olen ollut aika lailla eristettynä muista ihmisistä, olin yksin koko ajan. Se oli kovaa leikkiä. Nyt olen ollut puolitoista vuotta. Ero olosuhteiden välillä on ollut kuin yöllä ja päivällä. Olen ollut rauhallisella osastolla ja siellä on ollut kaikenlaista tekemistä yhdessä henkilökunnan kanssa. Kaikki osaston vangit ovat olleet mukana toiminnoissa. Minulla ei ole mitään valittamista näistä olosuhteista, päinvastoin voin lausua positiivisesti olosuhteista jälkimmäisen puolentoista vuoden aikana.

– Mutta vankila on aina vankila, kun olet vapautesi menettäneenä. Se tietysti, että aina kun on vankilassa, on vankilassa.

Aarnion asianajaja Riitta Leppiniemi kertoo, että he ovat helpottuneita Helsingin hovioikeuden päätöksestä.

– Hän oli totta kai tyytyväinen siitä, että hovioikeus vaatimuksen mukaisesti vapautti hänet. Viime viikon torstaina loppulausunnon päätteeksi näin vaadittiin. Nyt kun pääkäsittely oli päättynyt, hovioikeus teki tämän ratkaisun, Leppiniemi sanoi aiemmin tänään.

Lue lisää: Jari Aarnio ja ex-jengipomo Keijo Vilhunen pääsivät vapaaksi odottamaan tuomiota

Hovioikeus määräsi tänään, että Aarnio ja hänen rikoskumppaninaan käräjillä tuomittu Keijo Vilhunen on päästettävä vapaaksi. Hovioikeus katsoi, että poikkeuksellisen pitkän tutkintavankeusajan vuoksi vangittuna pitäminen olisi kohtuutonta, koska tuomion antaminen siirtyy ensi vuoden puolelle.

– Hovioikeus totesi, että kun on pitkät tuomiot käräjäoikeudesta, että olisihan se lain mukaan mahdollistanut periaatteessa vangittuna pitämisenkin. Päätyivät Aarnionkin puolesta esitettyyn ajatukseen, että tämän enempi vangittuna pitäminen olisi kohtuutonta, Leppiniemi sanoo.

Sekä Aarnio että Vilhunen tuomittiin käräjillä kymmenen vuoden vankeuteen. Aarnio tuomittiin käräjillä muun muassa törkeistä huume- ja virkarikoksista ja Vilhunen muun muassa törkeistä huumerikoksista. Molemmat hakevat hovissa muutosta tuomioon.