Tämän hupilaitteen luona romani­perheelle soitettiin rasistinen laulu – Satu kertoo vastaavasta kohtelusta Tivoli Sariolassa

Blomeruksen perheen rasistisen kohtelu Tivoli Sariolassa nousi uutiseksi sunnuntaina. Myös kolme muuta Ilta-Sanomien haastattelemaa henkilöä kertoo samanlaisista tapauksista, joissa romanijoukoille on soitettu epäsopivaa kappaletta.

Kolme lukijaa kertoo kuulleensa rasistissisältöisen laulun Tivoli Sariolan Tropical trip -laitteen luona, kun kyydissä tai lähistöllä oli romaneja. Tivoli Sariola sanoi sunnuntaina tapauksen olevan yksittäinen ja valitettava. Uusia väitteitä ei tivolin viestinnästä vahvisteta tai kommentoida.

Savonlinnalaisen Blomeruksen perheen viikonlopun lomareissu Joensuuhun saapuneeseen Tivoli Sariolaan muuttui nöyryyttäväksi kokemukseksi. Ilta-Sanomat kertoi aiemmin, kuinka perhe joutui kuuntelemaan tivolissa romaneille irvailevaa, sanoitukseltaan rasistista laulua.

Lue lisää: Tivoli Sariolan työntekijä soitti romaneille irvailevan laulun: ”Miksi meitä pilkataan”, kysyi Rikhardin kahdeksanvuotias tytär

Tivoli Sariolan viestintäpäällikkö Tinna Kontinen kertoi Ilta-Sanomille aiemmin Blomeruksen perheen tapauksen olevan yksittäinen virhe. 28-vuotiaalla turkulaisella romaninaisella on kuitenkin kertoa hyvin samanlainen kokemus.

Satu Hagert kertoo vierailleensa ystävänsä ja kahden lapsensa kanssa Turussa Tivoli Sariolassa vapun aikoihin. Kun Hagertin lapset menivät Tropical Trip -laitteeseen, laitteen pyörittäjä laittoi sisällöltään rasistisen kappaleen heti soimaan. Sisällöltään rasistinen kappale on pilaversio Hanna Ekolan Vieläkö on villihevosia -kappaleesta. Kappale on nimeltään Ei myö myyvä villihevosia ja sen on levyttänyt Solistiyhtye Suomi.

– Laitteen pyörittäjä kuulutti kaikille paikalla olleille, että tämä on näiden rouvien suosikkikappale. Hän sanoi, että se laitettiin soimaan meidän takiamme ja kyseli mielipidettä musiikkivalintaan.

Kokemus oli naisen mukaan niin nolo, ettei heille tullut mieleen ilmoittaa tapauksesta kenelläkään, vaan he halusivat poistua paikalta vähin äänin.

– Kaikki tuijottivat, se oli hyvin nöyryyttävää. Lähdimme kävelemään laitteen luota pois päin, mutta emme voineet lähteä kauas, sillä lapset olivat laitteessa, Hagert muistelee ja kertoo kokevansa vastaavaa kohtelua taustansa vuoksi usein.

Useat Ilta-Sanomien lukijat kertovat kokeneensa tai todistaneensa vastaavan tapauksen, jonka sunnuntaina uutisoitiin tapahtuneen Tivoli Sariolassa. Rasistissisältöistä laulua soitettiin kolmen haastatellun lukijan mukaan Tropical Trip -laitteella.

32-vuotias Liperistä kotoisin oleva Sari vieraili Joensuussa Tivoli Sariolassa 9. kesäkuuta. Romaniseurueeseen kuului lapsia ja Sarin äiti.

Seurueen lasten mennessä Tropical Trip -laitteeseen, lähti Ei myö myyvä villihevosia soimaan. Sarin mukaan laitteen pyörittäjä näytti heille samalla peukkua.

– Ihmiset tuijottivat meitä ja naamioimme pettymyksemme vitsiksi näyttämällä peukkua takaisin. Tilanne kuitenkin hävetti.

Myöhemmin Sari sanoi lapsilleen, ettei heidän tarvitse nolostua.

– Mielessäni alkoi pyörimään suvaitsevuuteen liittyviä ajatuksia. Vaikka kappale olisi ollut vitsi, se ei ollut sopiva, Sari huokaa.

Sari kertoo kuulleensa jonkin verran vastaavia tapauksia. Hän kuvailee olevansa yllättynyt siitä, miten sama kaava näyttäisi toistuneen ympäri Suomen.

Tivolin viestintäpäällikkö ei ota kantaa siihen, onko tapauksia ollut useampia.

”Hävetti tivolin puolesta”

Blomeruksen perheen tapaus on herättänyt paljon huomiota. Eräs Ilta-Sanomien lukija otti yhteyttä tapauksen tiimoilta kertoakseen oman kokemuksensa.

Anonyymina pysyttelevän lukijan mukaan hän todisti itse vastaavaa tilannetta vieraillessaan Tivoli Sariolassa Joensuussa 8. kesäkuuta.

– Silloin asiakkaina oli iso porukka romaninaisia ja teini-ikäisiä romanityttöjä. Rasistista kappaletta soitettiin heidän ollessaan Tropical Trip -laitteessa. Kyseessä ei siis ole mielestäni yksittäistapaus, niin kuin Sariolan puolesta asiaa on kommentoitu, lukija kertoo.

Romanijoukko ei kuitenkaan vaikuttanut lukijan mukaan häiriintyvän kappaleesta.

Tivolissa lapsensa kanssa ollut lukija ei ole romani, mutta kertoo olleensa pöyristynyt ja hämillään koko tilanteesta.

– Sen kappaleen soittaminen lasten hupipaikassa tai yhtään missään julkisessa tilassa on jo itsessään hyvien tapojen vastaista. Minua hävetti tivolin puolesta ja jälkikäteen laitoin palautetta.

Perheenäiti kertoo kappaleiden kuuluneen myös muiden työntekijöiden alueille asti.

– Viereisten laitteiden työntekijät eivät reagoineet mitenkään. Oletan, että he kuulivat, mutta heitä ei tuntunut haittaavan.

 Viereisten laitteiden työntekijät eivät reagoineet mitenkään.

Tivoli Sariola ei ota kantaa useampien tapausten mahdollisuuteen

Tivoli Sariolan viestintäpäällikkö Tinna Kontinen ei pysty ottamaan kantaa siihen, onko vastaavia tapauksia enemmänkin.

– Ikävä kuulla tällaista, mutta en pysty valitettavasti vahvistamaan.

Kontinen ei halua kommentoida Ilta-Sanomien tietoon tulleita tapauksia enempää, eikä spekuloida sitä, onko vastaavia tapauksia voinut sattua aikaisemminkin. Hänen mielestään yksinkin kerta on kuitenkin tarpeeksi, eikä vastaavaa toimintaa saa enää tapahtua.

– Siitä, miksi vastaavaa laulua on edes mahdollista soittaa taustamusiikkina, ei ole tietoa. Kaikki ovat tietoisia, että tällaista ei voi enää tulla tapahtumaan.

8. kesäkuuta tivolissa vieraillut lukija kertoi tehneensä tapauksesta ilmoituksen Tivoli Sariolalle. Tätä Kontinen ei kommentoi.

Myös romaniperheen isän tietoon muitakin tapauksia

Rasismia kokeneen perheen isän Rikhard Blomeruksen mukaan laitteen ajaja oli ilveillyt hänen vaimolleen jo hetkisen ennen pilaversion soittamista. Hänen mukaan kokemus oli hyvin nöyryyttävä ja osoitus yhä vallitsevasta rakenteellisesta rasismista. Pahinta oli 8-vuotiaan tyttären kysymys, ”miksi meitä pilkataan”.

Blomerus kertoi aikaisemmin Ilta-Sanomille, että myös hän on saanut useita yhteydenottoja siitä, kuinka pilakappaletta olisi soitettu tivolissa aiemminkin. Blomeruksen mukaan tivolin viestintäosasto ei ole tätä kieltänyt heidän kahdenvälisissä keskusteluissaan.

Blomeruksen Facebookissa jaettua tilapäivitystä aiheesta Tivoli Sariola kommentoi muun muassa sanomalla, että soitettu kappale oli jonkin toisen asiakkaan toivekappale. Sariola kommentoi viestiketjussa myös sitä, että laitteen ajaja olisi luullut romaniperheen olleen ”jotenkin vitsissä mukana”. Tilanteen väitettiin olleen tahaton.

– Meille väitettiin, että joku muu romani olisi toivonut sitä kappaletta. Se on ilmiselvä vale, sillä selvitimme, ettei tivolissa ollut muita romaneja. Jos olisi ollut, en olisi voinut käyttää vain t-paitaa. Se olisi ollut loukkaavaa.

Rikhard Blomeruksen mukaan kahdenkeskisessä viestinnässä perheen ja tivolin välillä kappaleen soittamista on puolusteltu myös ”itseironialla”.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?