Miljonäärin perinnölle ilmestyi uusi jakaja – sukulaiset tyrmistyivät - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Miljonäärin perinnölle ilmestyi uusi jakaja – sukulaiset tyrmistyivät

Julkaistu: 19.6.2018 12:54, Päivitetty 20.6.2018 10:33

Varaosamyyjän miljoonaperinnölle löytyi kaksi testamenttia ja viime hetkellä tehty lahjakirja.

Ilman perillisiä kuolleen Volvon varaosamyyjän jättämästä miljoonaomaisuudesta käydään riitaa, jossa on kyse kahdesta testamentista ja sen lisäksi vielä lahjakirjasta.

Testamentit ovat 35 vuoden ja neljän vuoden takaa.

Lahjakirja tuli pesän osakkaille täysin puskista. Se olisi tehty noin viikko ennen uutta testamenttia ja noin kuukausi ennen miljonäärin kuolemaa. Lahjakirjan olemassaolo selvisi vasta pari päivää ennen perunkirjoitusta eli lähes vuosi miljonäärin kuolemasta.

Mistään pikkurahasta taistelua ei käydä. Omaisuuden arvo on perukirjan mukaan noin 2,5 miljoonaa euroa, mutta todellinen arvo on huomattavasti suurempi.

Lahjakirjalla noin 60-vuotias nainen vaatii itselleen runsasta kahta miljoonaa euroa. Naisen mielestä miljonääri teki lahjakirjan vapaasta tahdostaan ja allekirjoitti sen omakätisesti.

Miljoonapottia odottava nainen on miljonäärin velipuolen pojan entinen vaimo, jota moni kuolinpesän jäsen pitää lähes vieraana. Nainen kuitenkin kertoo paljon käyneensä auttamassa miestä tämän parin viimeisen elinvuoden aikana. Hän kertoi käyneensä kaupassa, leipoi ja piti seuraa.

Lahjakirjaan ja 2014 ilmi tulleeseen testamenttiin liittyen Hämeen poliisi tutki törkeää väärennysepäilyä ja epäilyä törkeän petoksen yrityksestä. Syyttäjä ei löytänyt esitutkinnan perusteella rikosta eikä syytettä nostettu. Epäiltyinä olivat lahjakirjan saaja ja hänen poikansa.

Käsialatutkimuksen perusteella jäi kuitenkin vahva epäilys, että testamentin allekirjoitus oli väärennetty, mutta kuka miljonäärin nimikirjoituksen oli väärentänyt jäi selvittämättä. Käsialatutkimuksessa ei löytynyt viitteitä lahjakirjan väärentämisestä.

Grafologi teki perusteellista työtä ja tutki miljonäärin nimikirjoituksia vuosikymmenten ajalta.

Päijät-Hämeen käräjäoikeus käsitteli viime viikolla testamentin moitetta. Kantajana jutussa on 35 vuotta sitten tehdyssä testamentissa mainitut viisi henkilöä, jotka ovat testamentin jättäneen miehen sisarusten lapsia. Jokainen saisi yhtä suuren siivun varallisuudesta.

Neljä vuotta sitten paljastunutta testamenttia kanteen nostaneet pitävät väärennettynä ja mitättömänä muotovirheen vuoksi ja vaativat sen

julistamista pätemättömäksi. Heidän mukaansa toinen testamentin todistajista ei ollut paikalla testamenttia allekirjoitettaessa.

Uudessa testamentissa on miljoonaomaisuutta jakamassa kaksi henkilöä lisää ja kukin jakajista saisi edelleen yhtä suuren siivun.

Miljonääri tunnettiin sukunsa piirissä lämminhenkisenä miehenä, joka piti erityisesti sisarustensa lapsista. Hän oli jo eläessään lahjoittanut osakkeita ja arvo-osuuksia sukulaisilleen ja oli tarkka paperiasioissa.

Uudet jakajat ovat miljonäärin velipuolen pojan ja tämän ex-vaimon kaksi lasta. He vastustavat kannetta ja heidän näkemyksensä mukaan testamentti täyttää kaikki muotovaatimukset.

Käräjäoikeuden viimeviikkoisen istunnon pöytäkirjasta selviää, että miljonäärillä ei ollut rintaperillisiä eikä puolisoa.

Lahjakirjalla velipuolen entinen vaimo vaatii kuolinpesältä yli 2250000 euron osakepottia. Osakkeiden arvo oli määritelty neljä vuotta sitten. Nainen on tehnyt lahjaveroilmoituksen verottajalle ja hänelle on erääntynyt jo yli 750000 euron veron maksettavaksi.

Nainen vaatii pesää hoitamaan asiat kuntoon, sillä hänelle aiheutuu koko ajan tilanteesta vahinkoa. Hän on ilmoittanut pesälle vahinkojen suuruudenkin. Oikeudenkäyntikuluja on kertynyt jo 10000 euroa.

Pesän osakkaiden mielestä varaosamyyjä ei ole lahjoittanut lahjakirjalla naiselle mitään eikä ole luvannut lahjoittaa myöhemminkään. Osakkaiden näkemys on, että lahjakirjassa ei ole minkäänlaista lupausta eikä sitoumusta.

Heidän mielestään osapuolet eivät olleet sillä tavoin läheisiä toisilleen, että vainaja olisi halunnut lahjoittaa velipuolen entiselle vaimolle käytännössä pääosan omaisuudestaan eikä ollut tiettävästi koskaan antanut hänelle mitään merkittäviä omaisuuksia.

Varaosamyyjä oli osakkaiden mukaan elämänsä loppuun saakka oikeustoimikelpoinen ja ymmärsi mitä teki.

Päijät-Hämeen käräjäoikeudesta arvellaan, että testamenttiin ja lahjakirjaan liittyvien kiistojen selvittely jatkuu oikeusasteissa pitkään.

Ensin on tarkoitus ratkaista lahjakirjan kohtalo ja vasta sen jälkeen testamenttiriidat. Mahdollisesti syksyn aikana lahjakirjan osalta oikeus tekee ratkaisun, jonka jo nyt uskotaan johtavan valituksiin.

Säästäväinen ja vaatimaton varaosamyyjä

Vuonna 1937 syntynyt mies asui lähes koko työelämänsä ajan Ruotsissa ja oli muutaman työvuoden myös Saksassa. Hän oli varaosamyyjänä Volvolla ja pisti kruunut poikimaan.

Mies osti osakkeita ja hankki jo melko varhaisessa vaiheessa Nokian kumitehtaan arvopapereita.

Kun Nokian pörssikurssi pääsi todelliseen lentoon ja splitattiin eli osakekantaa jaettiin uudelleen osaketta muutamaan kertaan, niin varaosamyyjän osakemäärä vain jatkoi kasvuaan, samoin osakkeiden arvo.

Varaosamyyjä haistoi pörssimaailman virtaukset ja älysi luopua oikealla hetkellä Nokian osakkeista. Hän pisti osakkeet rahoiksi ja osti uusia osakkeita hajauttamalla pottinsa tehokkaasti.

Hän osti monien suomalaisten ja ruotsalaisten suuryritysten osakkeita ja miljoonavarallisuus jatkoi kasvuaan. Hän omisti mm. Nokiaa, Volvoa, Wärtsilää, Keskoa, Scaniaa, jne.

Työvuosiensa jälkeen varaosamyyjä palasi kotiseudulleen ja osti Lahdesta osakehuoneiston, jossa asui viimeiset parikymmentä vuotta. Hän kuoli Lahdessa kesällä 2014.

Uutista korjattu 20.6. kello 10.29: Kyse on lahjakirjan osalta miljonäärin velipuolen pojan entisestä vaimosta eikä miljonäärin velipuolen entisestä vaimosta. Lisäksi uudessa testamentissa on kyse miljonäärin velipuolen pojan ja tämän entisen vaimon kahdesta lapsesta eikä velipuolen kahdesta lapsesta.

Perinnönjako voi toisinaan johtaa todella kiperiin tilanteisiin. Mm. niistä kertoo IS:n uusi Kotisi aarteet -erikoisjulkaisu. Se on myynnissä lehtipisteissä.

Kuvituskuva

Tuoreimmat osastosta