Hallitus kertoi sotesuunnitelmansa: Suurin osa maakunnista aloittaa valinnanvapauden ennen 2022

Hallitus on kertonut pääkohtia vastineestaan eduskunnan perustuslakivaliokunnan listaamiin soten valinnanvapauslain perustuslaillisiin puutteisiin.

Oikeusministeri Antti Häkkänen, perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko ja kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen hallituksen maakunta- ja sote-uudistusta käsittelevässä tiedotustilaisuudessa Helsingissä.

18.6.2018 16:06

Hallitus esittää soten valinnanvapauden aloituksen lykkäämistä vuodella, vuoteen 2022.

Peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) korosti, että suurin osa maakunnista tulee aloittamaan valinnanvapauden ennen vuotta 2022.

– Se perusedellytys on vuosi 2022. Käytännössä vaiheistus on mahdollista ja maakuntien on mahdollisuus aloittaa valinnanvapaus aiemmin, jos niin katsovat ja täyttävät kriteerit. Valinnanvapaus käynnistyy vaiheittain vuoden 2020 alusta vuoteen 2022.

– Valtaosa maakunnista ovat valmiita aloittamaan valinnanvapauden jo aiemmin kuin 2022, suuri osa jo 2020. Maakunnilla on myös mahdollisuus hakea lykkäystä valinnanvapauteen vuoteen 2022, Saarikko kertoi.

Perustuslakivaliokunta edellytti omassa lausunnossaan, että valinnanvapauden aloitusta olisi lykättävä ja vaiheistettava niin, että se ei tule voimaan samaan aikaan koko maassa.

Muita isoja, avoinna olevia sotekysymyksiä ovat olleet esimerkiksi soten EU-notifikaatio ja sotelakien tiukka 0,9 prosentin menokehys.

Perustuslakivaliokunta edellytti, että sotemietinnön laativalla eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnalla on selvyys siitä, edellyttääkö EU notifikaatiota.

Hallitus on jo aiemmin kertonut, että se ei aio kysyä EU-komissiolta notifikaatiota. Hallituksen mielestä notifikaatiooon ei ole tarvetta, koska kukaan ei ole osoittanut, mitä laitonta valtiontukea valinnanvapausmallissa olisi.

Perustuslakivaliokunnan lausunnossa nostettiin esiin myös se, että hallitus on rajannut sotemenojen kasvuksi 0,9 prosenttia vuodessa kun se on nyt ollut 2,5 prosenttia. Hallituksen mukaan ratkaisu tähän on se, että laissa varmistetaan maakuntien oikeus lisärahoitukseen tilanteessa, jossa riittävien sotepalvelujen turvaaminen perusrahoituksella muutoin vaarantuisi.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta julkistaa hallituksen vastineen kokonaisuudessaan huomenna.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?