Sauli Niinistö esitti arvovieraille yhden kysymyksen voimapolitiikasta – Sai synkän vastauksen

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kysyi Kultarannassa vierailtaan, onko maailman katastrofin pohja jo saavutettu.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kysyi arvovierailta kysymyksen voimapolitiikasta.

17.6.2018 21:08

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö esitti sunnuntai-illan Kultaranta-keskusteluissa itse myös yhden yleisökysymyksen, johon hän sai varsin synkkiä vastauksia panelisteilta.

Paneeliin osallistuivat YK:n yleiskokouksen puheenjohtaja Miroslav Lajcak, Ruotsin entinen pää- ja ulkoministeri Carl Bildt sekä OECD:n apulaispääsihteeri Mari Kiviniemi.

Kun panelistit olivat ensin analysoineet maailman nykyistä sekasortoa, voimapolitiikan paluuta, kansainvälisen yhteisön sääntöjen romuttamista ja orastavaa kauppasotaa, Niinistö heitti ilmaan kysymyksen:

– Olemmeko me nyt tarpeeksi syvällä? Onko tämä sekasorto jo katastrofi vai olemmeko me menossa vieläkin alaspäin?

Niinistö viittasi kysymyksellään siihen, että sekä Lajcak että Bildt olivat aiemmin muistuttaneet, kuinka maailma on ennenkin herännyt yhteistyöhön suurten katastrofien kautta ja löytänyt sen jälkeen keinot jatkaa eteenpäin.

Ensin Niinistölle vastasi Bildt:

– Valitettavasti suunta on negatiivinen ja kaaos lisääntyy, siitä ei ole mitään epäilystäkään, että tilanne kiihtyy yhä. Amerikkalaiset uskovat, tai ainakin yksi amerikkalainen uskoo, että suurin voittaa. Joten vie vielä jonkin aikaa ennen kuin tajutaan, että kauppasodassa häviävät kaikki, Bildt sanoi.

Samaan sävyyn jatkoi myös Lajcak.

– Herra presidentti, me emme ole vielä tarpeeksi syvällä. Meidän täytyy mennä syvemmälle, mutta toivon, ettei konfliktiin asti, Lajcak sanoi tarkoittaen konfliktilla mitä ilmeisimmin sotilaallista konfliktia.

Lajcakin mukaan maailmanjärjestys muuttui itse asiassa jo vuonna 2008. Hän ei tarkentanut, mitä kaikkea hän tarkoitti vuoden 2008 tapahtumilla, mutta viittaus koski todennäköisesti ainakin Venäjän ja Georgian sotaa.

Jälkeenpäin katsoen vuosi 2008 oli ensimmäinen merkki Venäjän paluusta voimapolitiikkaan, vaikka kansainvälinen yhteisö heräsi siihen kunnolla vasta 2014 Krimin valloituksen jälkeen.

Donald Trumpin noususta Yhdysvaltain presidentiksi Lajcak löysi kuitenkin yllättäen yhden hyvän seikan:

– Me olemme käyttäneet kymmenen vuotta teeskennellen, ettei mikään ole muuttunut. Päätöksenteosta on tullut päätösten sanelua, mutta tämä pakottaa meidät vihdoin tajuamaan ja myöntämään tilanteen. Ilman presidentti Trumpia me olisimme voineet jatkaa tätä tosiasioiden kieltämistä vieläkin pidempään, hän sanoi.

Mari Kiviniemi oli panelisteista kaikkein optimistisin. Hänen mukaansa maailmassa pystytään yhä sopimaan joistakin asioista, eikä kaikki ole niin synkkää kuin annetaan helposti ymmärtää.

– Yksi esimerkki positiivisesta kehityksestä oli, että Yhdysvallat, Kanada ja Meksiko pystyivät sopimaan yhdessä vuoden 2026 jalkapallon MM-isojen järjestämisestä, Kiviniemi muistutti.

Lisäys klo 21.24: Korjattu Bildtin nimen kirjoitusasu

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?