MTV: Poliisiylijohtaja haluaa kasvojen­tunnistuksen valvonta­kameroihin – ”En havittele mitään poliisivaltiota”

Poliisin henkilötietolakia jatkovalmistellaan parhaillaan sisäministeriössä. Uuden henkilötietolain tarkoitus on helpottaa esimerkiksi kasvojentunnistusohjelmien käyttöä valvontakameroissa.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen mukaan poliisin toiminta tehostuisi kasvojentunnistusohjelmien myötä.

17.6.2018 11:09

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen haluaa kasvojentunnistuksen valvontakameroihin. MTV:n Uutisextran haastattelema Kolehmainen kiirehtisi valmisteilla olevaa poliisin henkilötietolakia, jonka tarkoitus on helpottaa poliisin eri tietojen käyttöä ja muun muassa sallia poliisille kasvojentunnistusohjelmien käyttö valvontakameroissa.

Tämä tarkoittaisi sitä, että poliisi voisi esimerkiksi syöttää etsintäkuulutetun henkilön kuvat kasvojentunnistusohjelmaan, joka tunnistaisi heidät valvontakamerakuvien avulla ja antaisi hälytyksen. Tällä tavoin etsintäkuulutettu voitaisiin seuloa väkijoukosta huomattavasti tehokkaammin kuin nykyisin.

– Tilanne olisi sillä tavalla tärkeää saada ajan tasalle – totta kai perus- ja ihmisoikeuksia kunnioittaen – että poliisin hallussa olevaa materiaalia voitaisiin käyttää rikostorjuntaan, Kolehmainen totesi Uutisextran haastattelussa.

Kolehmaisen mielestä tämänhetkinen tilanne, jossa poliisi ei saa käyttää sen hallussa olevia tietoja rikostorjuntaan, ei ole tyydyttävä.

– En henkilökohtaisesti havittele mitään poliisivaltiota, vaan tasapaino siinäkin täytyy säilyttää, hän sanoi.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen.

Vastaavia järjestelmiä on testattu muualla maailmassa. Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan Venäjällä MM-kisakaupunkeihin on asennettu satoja valvontakameroita, joihin liitetty kasvojentunnistusohjelmisto vertaa kävijöitä poliisin rekistereihin. Samankaltiasta järjestelmää on testattu myös Berliinissä.

Tammikuussa Kaleva uutisoi, että myös Suomen poliisi testaa kasvojentunnistussovelluksia, aluksi omiin työntekijöihinsä.

Passi- tai ajokorttikuvia poliisi ei voi jatkossakaan käyttää kasvojentunnistuksessa.

– Käsittääkseni valmistelu lähtee siitä, että passirekisterin tietoja ei edelleenkään käytettäisi rikostorjuntaan. Noudatamme tinkimättömästi eduskunnan säätämää lakia, eikä siitä sen kummemmin keskustella, Kolehmainen sanoo MTV:llä.

Yksi osa poliisin henkilötietolain valmistelua koskee turvapaikanhakijoilta otettuja sormenjälkiä. Tämänhetkinen lainsäädäntö ei salli niiden käyttöä rikostorjunnassa, mutta henkilötietolakiluonnoksessa ollaan mahdollistamassa Eurodac-järjestelmään talletettujen tietojen käyttö.

Eurodac-rekisteri on EU:n laajuinen tietokanta, johon tallennetaan turvapaikanhakijoiden ja laittomien maahantulijoiden sormenjäljet.

Poliisin henkilötietolain luonnos julkaistiin viime vuoden lopulla, minkä jälkeen se oli lausuntokierroksella. Nyt laki on jatkovalmisteltavana sisäministeriössä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?