Kommentti: Turussa annettiin tärkeä tuomio - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kommentti: Turussa annettiin tärkeä tuomio

Terroristisen tarkoituksen määrittelyllä on silmiä avaava vaikutus, kun Turun puukkoiskua arvioidaan, kirjoittaa Ilta-Sanomien rikostoimituksen tuottaja Rami Mäkinen.

15.6.2018 21:03

Varsinais-Suomen käräjäoikeuden langettama tuomio terrorismirikoksista on merkkipaalu Suomen rikoshistoriassa. Muutamia terrorismirikosjuttuja on edennyt oikeuteen asti aiemminkin, mutta nyt on kyse ensimmäisestä Suomen rajojen sisällä tapahtuneesta kuolonuhreja vaatineesta iskusta, jonka tuomioistuin on todennut terroristiseksi.

Aiemmissa terrorismimurhaepäilyissä on ollut kysymys ulkomailla Lähi-idän kriisialueilla tapahtuneista surmista. Abderrahman Bouanane sen sijaan suunnitteli ja toteutti tekonsa Suomessa pyrkimyksenään aiheuttaa vakavaa pelkoa väestössä.

  • Jutun alussa olevalla videolla Abderrahman Bouanane oikeuskäsittelyn ensimmäisenä päivänä.

Terrorijärjestö Isis ei ole tähän päivään mennessä ottanut Turun iskua nimiinsä. Tämän ei pidä antaa hämätä, vaan teko pitää tulkita osana Euroopan Isis-vaikutteisten terroritekojen jatkumoa niin kuin käräjäoikeus tuomiossaan aivan oikein tulkitsee. Ilmiö rantautui viimein meillekin.

Bouanane haki Isisiltä innoituksensa, ideologiansa ja toimintamallinsa. Hän halusi iskullaan ja sen jälkeisellä toiminnalla tehdä itsestään järjestön jihad-soturin. Jos Bouanane olisi alkuperäisen suunnitelmansa mukaisesti saanut itse surmansa, Isis luultavasti olisi ilmoittautunut iskun tekijäksi ja nimennyt hänet marttyyriksi.

Järin hyvin Bouanane ei Isis-ideologian levittämisessä onnistunut. Hän jäi henkiin ja poliisin kiinniottamaksi. Oikeudenkäynnissä hänestä piirtynyt kuva ei vastaa uljasta soturia, vaan kiukuttelevaa surkimusta, jonka hengenlahjatkaan eivät ole ihan terävimmästä päästä.

Rangaistuksen näkökulmasta ei ole kovin oleellista, määriteltiinkö teot terroristisiksi vai ei. Murhasta saa elinkautisen joka tapauksessa. Jonkin verran vaikutusta terrorismitarkoituksella voi olla vankeuden täytäntöönpanossa ja sitten joskus ehdonalaista vapauttamista harkittaessa.

 Kun asia määritellään ja sille annetaan oikea nimi, se saa myös oikean merkityksen.

Silti on äärimmäisen tärkeää, että käräjäoikeus määritteli teon terroristisen tarkoituksen. Sillä on silmiä avaava vaikutus, kun Turun puukkoiskua arvioidaan ja suhteutetaan suomalaiseen yhteiskuntaan ja maailman tapahtumiin. Kun asia määritellään ja sille annetaan oikea nimi, se saa myös oikean merkityksen.

Nyt on piirun verran helpompi pohtia, kuinka estää terrorismia saamasta enempää jalansijaa suomalaisessa yhteiskunnassa ja kuinka parhaiten torjua radikalisoitumista, väkivaltaista ekstremismiä ja niistä kumpuavia rikoksia.

Käräjäoikeuden tuomion jälkeen onkin hyvä palata suosituksiin, jotka Turun puukotusten turvallisuustutkinnasta vastannut tutkintaryhmä julkisti jo torstaina. Ryhmä ei siis tutkinut tapahtumia rikoksina, vaan turvallisuuden parantamisen näkökulmasta.

Olisi virhe luulla kaiken Suomea koskevan terrorismin uhan kumpuavan ääri-islamismista, mutta Turun turvallisuustutkintaryhmän tarkastelussa ääri-islamismi luonnollisesti oli keskeisessä osassa.

Vastaavien iskujen ennaltaestämiseksi tutkintaryhmä suosittelee turvapaikkaprosessien merkittävää nopeuttamista (nopea kieltävä päätös on usein hakijallekin parempi kuin pitkään jatkuva epäselvä tilanne), turvapaikanhakijoiden oikean henkilöllisyyden ja iän parempaa selvittämistä, turvapaikanhakijoihin liittyvän neuvontapalvelun perustamista sekä parannuksia radikalisoitumista ehkäisevän työn rahoitukseen, järjestämiseen ja poliisin toimintamalleihin.

Tutkintaryhmä muistuttaa, että Bouananesta oli annettu yksi vihje poliisille jo tammikuussa 2017. Vinkille ei kuitenkaan tehty mitään, vaikka tieto eteni kolmelle organisaatiolle: paikallispoliisille, keskusrikospoliisille ja suojelupoliisille.

Valmisteilla olevat uudet tiedustelulait varmasti tuovat oman tukensa terrorismin torjuntaan, jos ja kun ne aikanaan astuvat voimaan, mutta tärkeintä on jatkossakin pitää perusasiat kunnossa. Tiedustelutiedosta ei ole apua, jos se tieto jää virkamiehen pöytälaatikkoon.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?