Syyttäjä tyytyväinen Turun puukottajan tuomioon: ”Selkeä viesti, että tällainen henkilö on terroristi”

Julkaistu: , Päivitetty:

Syyttäjä on tyytyväinen ratkaisuun.
Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi Abderrahman Bouananen elinkautiseen vankeuteen Turun puukotuksista. Apulaisvaltakunnansyyttäjä Raija Toiviainen on tyytyväinen Varsinais-Suomen käräjäoikeuden perusteluihin murhien terroristisesta tarkoituksesta.

Varsinais-Suomen käräjäoikeuden mukaan Turun puukotus täytti terrorismirikoksen tunnusmerkistön. Bouanane ihannoi terroristijärjestö Isisiä. Hänen puhelimessaan oli esimerkiksi valokuvia teloituksista ja Isis-lipuista. Isis ei ottanut teosta kuitenkaan vastuuta.

Oikeuden tulkinnan mukaan marokkolaismies aiheutti vakavaa pelkoa väestön keskuudessa, mikä riitti terrorismin tunnusmerkistöön.

Kyseessä on ensimmäinen terroriteko, joka on tehty Suomessa.

– Terrorismin tunnusmerkistöön kuuluu vakavan pelon aiheuttaminen ja kyse on tahallisuuteen liittyvästä erityisestä törkeysasteesta, Toiviainen toteaa.

Syyttäjän mukaan oikeus on katsonut, että tekojen törkeys, tahallisuus ja terroristinen tarkoitus on näytetty toteen.

– Teot eivät ole olleet pelkästään murhia ja murhan yrityksiä. Oikeus vakuuttui, että ne on tehty terroristisessa tarkoituksessa.

– Tämä on nyt selkeä viesti, että tällainen henkilö on terroristi. Tämä on selkeä viesti, että näistä joutuu vastuuseen.

Toiviainen toivoo tuomion estävän tulevaisuudessa vastaavat teot.


Ei karkotusta

Puukotustuomioon ei sisälly karkotusta. Syyttäjä ei sitä edes vaatinut.

– Se kuuluu toiselle viranomaiselle. Ulkomaalaisviranomaiset joutuvat aikanaan harkitsemaan, mitä hänen kohdallaan tehdään.

– Tätä kannattaa kysyä karkotuksista vastaavilta viranomaisilta.

Toiviainen viittaa Maahanmuuttovirastoon.

Tukholmassa väkijoukkoon ajanut mies tuomittiin elinkautiseen ja karkotettavaksi Ruotsista.

– Ruotsissa tuomio ei ilmeisesti mennyt muutoksenhakuasteeseen. Siinä tilanteessa arvioidaan, kärsiikö tuomittu rangaistuksensa Ruotsissa vai karkotetaanko hänet maasta.

Maahanmuuttovirasto voi karkottaa vakavaan rikokseen syyllistyneen, jolla on oleskelulupa Suomessa.

Jos Bouanane istuu tuomionsa Suomessa, hän pääsisi vapauteen aikaisintaan 12 vuoden kuluttua vangitsemisestaan. Poliisi otti miehen heti tapahtumapäivänä, 18. elokuuta 2017, kiinni.