Turun sankariauttaja Hassan Zubier terrorismituomiosta: ”Olen erittäin onnellinen”

Ruotsalainen perheenisä Hassan Zubier, 46, on yksi Turun puukotuksessa vakavasti loukkaantuneista. Hän on ikionnellinen siitä, että marokkolainen Abderrahman Bouanane sai elinkautisen vankeustuomion terrorismirikoksista.

15.6.2018 16:18

Hassan Zubier nousi Suomessa sankarin asemaan, kun hän yritti pelastaa puukotuksen uhriksi joutunutta naista. Kesken pelastustöiden hän sai kuitenkin myös itse Bouananen puukosta.

Hänen auttamansa nainen kuoli ja Zubier sai itse erittäin vakavia vammoja. Hän joutui pyörätuoliin, lääkäreiden arvion mukaan loppuiäkseen. 46-vuotias ensihoitaja ei pysty enää harjoittamaan ammattiaan.

Ruotsissa asuva Zubier oli tänään perjantaina Turussa. Hän kuuli heti tuoreeltaan Varsinais-Suomen käräjäoikeuden antaman tuomion. Marokkolainen Abderrahman Bouanane tuomittiin elinkautiseen vankeuteen kahdesta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta ja kahdeksasta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhan yrityksestä.

  • Artikkelin yhteydessä olevalla videolla on kuvattuna hiljainen hetki Turun torilta 20.8.2017. Videolla esiintyy myös loukkaantunut Hassan Zubier.

Abderrahman Bouanane tuomittiin terrorismirikoksista elinkautiseen vankeuteen.

Zubier on ikionnellinen oikeuden tekemästä päätöksestä. Kyseessä on ensimmäinen terroriteko, joka on tapahtunut Suomessa. Turun traaginen puukotus tapahtui 18.8.2017. Puukotuksissa kuoli kaksi naista, minkä lisäksi kahdeksan henkilöä loukkaantui.

– Olen erittäin onnellinen, että oikeus tuomitsi hänet elinkautiseen terrorismirikoksista.

– Kysymyshän oli nimenomaisesti siitä, oliko se terrorismirikos vai ei. Tuomari päätti, että se oli terrorismirikos. Minusta hän oli urhea tuomari. Ja se on erittäin tärkeää, että se oli terrorismirikos. Se tarkoittaa, että rangaistus on kova, Zubier kertoo.

Hassan Zubier kuvattuna Turun vankilassa tämän vuoden huhtikuussa.

Hänen mielestään oikeuden tuomio antaa myös oikeutusta uhreille ja heidän omaisilleen. Myös hänelle itselleen.

– Vaikka hänet tuomittiin, kaikki uhrit joutuvat kestämään tuskaa ja kipua koko loppuelämänsä ajan. Eli tämä on kuin onnenpäivä, mutta myös surunpäivä, Zubier sanoo.

Hän joutuukin kärsimään saamistaan vammoistaan joka ikinen päivä.

– Joudun olemaan pyörätuolissa koko loppuelämäni ajan.

– Vammojeni takia muistan joka ikinen päivä, mitä tapahtui. Se on rankkaa, Zubier sanoo.

– On kuitenkin paljon henkilöitä, jotka auttavat minua. Olen tavannut myös Pekka Hyysalon. Hänestä on tullut minulle ystävä. Ja kun katsoo hänen historiaa ja missä kunnossa hän on nyt, niin se on uskomatonta, Zubier sanoo.

Pekka Hyysalo on suomalainen freestylelaskija, jonka ura päättyi vakavaan loukkaantumiseen, kun hän kaatui Ylläksellä rinteessä vuonna 2010. Hän sai vakavan aivovamman, ja oli koomassa. Ennuste oli huono, mutta Hyysalo taisteli ja hän opetteli kävelemään uudelleen. Hän nousi myös suksille alle vuosi onnettomuuden jälkeen.

Pekka Hyysalon tarina innostaa Hassan Zubieria.

Oikeus määräsi Bouananen maksamaan Zubierille lääkäri-, kärsimys-, kipu-, ja ansiomenetyskuluja reilut 96 000 euroa. Tämän lisäksi hän saa joka kuukausi lähes 950 euroa, kunnes täyttää 65 vuotta.

Zubier sanoo, että raha auttaa häntä kylläkin taloudellisesti, mutta saamiaan vammoja ne eivät poista.

– Raha ei tee minua terveemmäksi, mutta raha tekee elämästä hieman helpompaa elää, Zubier toteaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?