Turun puukottajan avustaja: valituksesta päätös ensi viikolla – ”Päämies ei kommentoinut tuomiota mitenkään”

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

Puolustus päättää valituksesta ensi viikolla.
Terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhista ja murhanyrityksistä tuomitun Abderrahman Bouananen avustajan Kaarle Gummeruksen mukaan puolustus päättää valituksesta ensi viikolla.

– Emme ole vielä ehtineet perehtyä tuomion perusteisiin kunnolla. Tapaan päämieheni ensi viikolla ja päätämme sen jälkeen, Gummerus toteaa Ilta-Sanomille.

Hän kertoo puhuneensa Bouananen kanssa tuomiosta puhelimessa.

– Päämies ei kommentoinut tuomion sisältöä mitenkään. Kun kysyin häneltä ajatuksiaan, hän ei halunnut kommentoida millään lailla.

Gummerus ei suostu arvioimaan valituksen todennäköisyyttä. Mahdollisessa valituksessa kiistettäisiin vain osa tuomiosta.

– Hyväksymmekö murhat ja murhan yritykset vai hyväksymmekö ne vain joidenkin kohdalla. Onko terroristinen tarkoitus näytetty?

– Oleellista on, oliko tarkoitus aiheuttaa vakavaa vaaraa väestössä vai saada jonkun järjestön sympatiat itselleen. Ne ovat kaksi täysin eri asiaa.

Gummerus viittaa terroristijärjestö ISISiin. Varsinais-Suomen käräjäoikeuden mukaan Bouananen tarkoitus oli tulla tunnustetuksi ISIS-järjestön sotilaana.

Onko oikeus sekoittanut kaksi asiaa?

– Aika rohkeasti sanottu, mutta asia pitää pitää erilleen. Täytyy nyt tutustua tuomioon tarkemmin.

Gummerus arvioi, että hovioikeuteen ei mentäisi koko tuomion osalta.

– Jos lähdetään hoviin, niin mentäisiin vain niillä asioilla, joista oltaisiin eri mieltä.

Gummeruksen mukaan mahdollisessa valituksessa on arvioitava terroristista tarkoitusta. Oikeus ei antanut painoarvoa puolustuksen hankkimalle, professori Martin Schein lausunnolle.

– Lausunto lain soveltamisesta oli merkittävä ja säästi meidän työtä. Tuomioistuin ei edes korvannut tätä meille.

Gummeruksen mukaan oikeus on päätynyt pitkälti syyttäjän kannalle terrorismista.

Puolustusta närästää myös osa uhreille ja heidän omaisilleen määrätyistä yli puolen miljoonan euron kärsimyskorvauksista.

– Ne jäivät osittain riitaisiksi.