Kotimaa

Malmin naisen puolustus antoi loppulausuntonsa Aarnion jutussa: Skootteripoliisin hempeily vesittää kuulustelukertomukset

Julkaistu:

Malmin naisen puolustus antoi loppulausuntonsa.
Kuulustelijan hempeä viestittely, kuulustelut Irish coffee -drinkkien jälkeen sekä rahan ja skootterin antaminen kuulusteltavalle heikentävät merkittävästi Malmin naisen aiempien kertomusten arvoa näyttönä, arvioi asianajaja Saku Knuuti loppulausunnossaan Helsingin hovioikeudessa.

Malmin nainen eli Mari Romano tuomittiin käräjillä 3 vuoden ja 2 kuukauden vankeuteen törkeistä huumerikoksista Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion rikoskumppanina. Aarnio sai käräjillä 10 vuoden tuomion muun muassa törkeistä huume- ja virkarikoksista ja kiistää Romanon tavoin rikokset.

Romano kertoi yksityiskohtaisesti Aarnion kytkeytymisestä huumekauppaan esitutkinnassa, mutta osaa kuulusteluista ei voida hovioikeuden päätöksellä hyödyntää näyttönä lainkaan. Esitutkintalain vastainen menettely on lisäksi tuonut skootteripoliisiksikin kutsutulle kuulustelijalle virkarikostuomion.

Jo käräjillä Romano kiisti aiemman kertomuksensa Aarnion huumekaupasta. Knuutin mukaan vielä käräjäkuulemisen aikaan skootteripoliisin tiivis yhteydenpito vaikutti silti Romanoon ja kertomusten johdonmukaisuuteen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– (Skootteripoliisi) on hakenut Romanon kotoa ja tuonut paikan päälle, Knuuti kuvaili tilannetta käräjillä.

Tuliko hasis Aarnion tynnyreistä?

Koko oikeudenkäynnin ytimessä on se, junailiko Aarnio satojen kilojen huumelastit Suomeen sinisissä metallitynnyreissä. Syytteiden mukaan Romano puolestaan on muun muassa levittänyt huumeita Aarnion ohjeistuksesta ja välittänyt Aarniolle huumerahaa.

Knuutin mukaan hovioikeudessa ei ole esitetty näyttöä Aarnion ohjeista Romanolle tai rahan toimittamisesta Aarniolle.

Käräjätuomiossa on viitattu myös niin sanotun Kuopion miehen esitutkintakertomukseen, jossa tämä kertoo Romanolta ostetusta hasiksesta. Knuuti kuitenkin huomautti, että Kuopion miehen hasiksissa ei ole ollut Davidin tähti -kuviointia, mitä nyt käsitellyssä tynnyrijutussa takavarikoidusta hasiksesta löytyi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Jos jää epäselväksi, onko Romanon levittämä hasis ollut tynnyrihasista, syyte pitää hylätä. Oikeudenkäynnin kohteena ovat tynnyrit. Siitä emme pääse yli emmekä ympäri, Knuuti sanoi.

Aarniolla on käräjätuomion lisäksi lainvoimainen tuomio seurantalaiteyhtiön haarasta. Oikeus katsoi, että Aarniolla oli kaksoisrooli laitteita Trevoc-seurantalaiteyhtiössä ja sen laitteita ostaneessa Helsingin poliisissa. Trevocia omisti bulvaanirakenteen avulla myös entinen jengipomo Keijo Vilhunen.