Turun puukotuksista tuomio – oikeus: Terroristinen teko, Abderrahman Bouanane elinkautiseen vankeuteen - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Turun puukotuksista tuomio – oikeus: Terroristinen teko, Abderrahman Bouanane elinkautiseen vankeuteen

Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi Abderrahman Bouananen elinkautiseen vankeuteen Turun puukotuksista.

15.6.2018 12:58 | Päivitetty 15.6.2018 14:00

Varsinais-Suomen käräjäoikeuden mukaan Turun puukotus täytti terrorismirikoksen tunnusmerkistön.

Bouanane ihannoi terroristijärjestö Isisiä. Hänen puhelimessaan oli esimerkiksi valokuvia teloituksista ja Isis-lipuista. Isis ei ottanut teosta kuitenkaan vastuuta.

Oikeuden tulkinnan mukaan marokkolaismies aiheutti vakavaa pelkoa väestön keskuudessa, mikä riitti terrorismin tunnusmerkistöön. Kyseessä on ensimmäinen terroriteko, joka on tehty Suomessa.

– Käräjäoikeus arvioi (…) Bouananen ajattelun vähitellen kallistuneen Isis-myönteiseen suuntaan. Perimmäinen syy tuohon muutokseen on jäänyt epäselväksi. Turvapaikkahakemuksen epäämiseen liittyvä turhautuminen on Bouananen puolustuksen esittämin tavoin voinut olla myötävaikuttamassa tuohon kehitykseen, oikeus kirjoittaa.

– Bouanane on halunnut liittää rikoksensa osaksi Isis-järjestön terroritekojen jatkumoa. Järjestön nimissä tehtyjen iskujen ja niihin liittyvän propagandan tarkoituksena on pelon lietsominen.

– Isis-järjestön nimissä tehtyjen terroritekojen lukuisuus ja väkivaltaisuus huomioon ottaen on ollut perusteltua, että väestön keskuudessa syntyy yleisesti vakava pelko henkeen, terveyteen ja ruumiilliseen koskemattomuuteen liittyvien yksityisten etujen vaarantumisesta. Syykseen luetut rikokset tehdessään on Bouananen nimenomaisena tarkoituksena ollut tuollaisen pelon aiheuttaminen, oikeus perustelee terrorismirikoksen tunnusmerkistöä.

  • Yllä olevalla videolla Abderrahman Bouananen oikeuskäsittelyn ensimmäisenä päivänä.

Oikeus tuomitsi 24-vuotiaan marokkolaisen Abderrahman Bouananen kahdesta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta ja kahdeksasta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhan yrityksestä elinkautiseen vankeuteen. Miehen passituspaikka on Turun vankila.

Mies joutuu korvaamaan uhreille erinäisiä kipu- ja kärsimyskorvauksia yli puoli miljoonaa euroa, minkä päälle tulevat myös huomattavat oikeudenkäyntikulut.

Mielentilatutkimuksen mukaan mies oli syyntakeinen, eli hän ymmärsi tekonsa.

Oikeuden mukaan puukotukset oli tehty myös vakaasti harkiten sekä erityisen raa`alla ja julmalla tavalla. Oikeuden mielestä teko oli myös kokonaisuutena arvostellen törkeä.

– Bouananen uhreihinsa kohdistama väkivalta on epäilemättä aiheuttanut näille kovia tuskia, Varsinais-Suomen käräjäoikeus kirjoittaa.

Turun traaginen puukotus tapahtui 18.8.2017. Puukotuksissa kuoli kaksi naista, minkä lisäksi kahdeksan henkilöä loukkaantui.

Puukotusepisodi kesti noin kolme minuuttia. Puukotuksista tuomittu marokkolaismies aloitti puukottamisen Turun Kauppatorilla.

Puukotusten ja 465 metrin juoksun jälkeen Lounais-Suomen poliisipartio tavoitti miehen, ja toinen poliiseista ampui tätä reiteen Brahenkadulla. Toinen poliiseista käytti mieheen etälamautinta, sillä mies piti viimeistä uhriaan kiinni ja uhkasi häntä puukottamisella.

Alla tallenne ensimmäisestä hätäkeskuspuhelusta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?