Nämä merkit saattavat paljastaa, että olet ihmissuhteessa narsistin kanssa

– Narsismia on kahta muotoa. Suureellisesta narsismista kärsivä ei epäile omaa erinomaisuuttaan. Sitä vielä yleisempi narsismin laji on haavoittuva narsismi, sanoo psykoterapeutti, psykologian tohtori ja oikeus-, kriminaali- ja työpsykologian erityisasiantuntija Helinä Häkkänen-Nyholm.

Narsistinen persoonallisuus on patologisoitunut silloin, kun se aiheuttaa toistuvia ja vakavia ongelmia vuorovaikutuksellisissa suhteissa ja tuottaa kärsimystä muiden lisäksi myös henkilölle itselleen, asiantuntija sanoo.

17.6.2018 8:30

Psykoterapeutti, psykologian tohtori ja oikeus-, kriminaali- ja työpsykologian erityisasiantuntija Helinä Häkkänen-Nyholmilla on 20 vuoden vuoden kokemus narsismista sekä psykoterapiatyön kautta, työyhteisökouluttajana että oikeuspuolelta.

Narsismin uhrien lisäksi hänellä on myös terapia-asiakkaina henkilöitä, jotka tunnistavat narsismin itsessään ja haluavat siihen apua.

– Narsismia on kahta muotoa. Suureellisesta narsismista kärsivä ei epäile omaa erinomaisuuttaan. Sitä vielä yleisempi narsismin laji on kuitenkin haavoittuva narsismi, josta kärsivällä on näennäisesti myönteisen itsetunnon alla äärimmäisen suuri haavoittuvaisuuden pelko. Kun tällainen henkilö havaitsee narsismin piirteitä itsessään, hän saattaa olla valmis työskentelemään asian kanssa. Usein kyse on keski-iän ylittäneistä henkilöistä.

Häkkänen-Nyholm on kirjoittanut tänä vuonna ilmestyneen 100 kysymystä narsismista -tietokirjan. Siihen hän on koostanut eri työrooliensa kautta tullutta asiantuntemustaan.

Näin tunnistat narsistin

- Narsisteille on tyypillistä sosiaalinen sujuvuus vuorovaikutuksessa. He tutkitusti tekevät myönteisen ensivaikutelman ihmisiin.

- He ovat kainostelemattomia, ujostelemattomia, impulsiivisia ja heillä on pyrkimys dominoida keskustelua – tai ainakin osallistua siihen hyvin aktiivisesti.

- Narsisti pyrkii korostuneesti tuomaan itseään esiin uusienkin ihmisten kanssa. Hän saattaa ohjata keskustelua siihen suuntaan, että hän itse pääsee pätemään ja tuomaan esiin omaa erinomaisuuttaan.

- Hän mielistelee ihmisiä, jotka hän kokee tärkeiksi ja saattaa sulkeutua täysin niiltä, joita ei pidä tärkeinä.

- Narsistille tyypillistä on tietty nokkeluus ja hauskuus – tämä ilmenee usein asiakaspalvelutilanteissa.

- Hyvä ensivaikutelma karisee ryhmätyöskentelyssä, koska narsistit koetaan usein omaa etuaan ajatteleviksi, röyhkeiksi, itsekkäiksi ja muita dominoiviksi henkilöiksi.

- Narsistilla voi olla hyvin suureellisia käsityksiä itsestään ja mahdollisuuksistaan. Hän saattaa esitellä esimerkiksi projekteja, joiden uskoo lähtevän lentoon, mutta joilla ei ulkopuolisen silmin välttämättä ole mitään mahdollisuutta onnistua.

Näin tunnistat narsistin parisuhteessa

- Narsistit ovat hyviä saamaan toisen näkemään itsensä myönteisessä valossa.

- Heidän viettelykäyttäytymisensä on huomattavasti monipuolisempaa ja hurmaavampaa kuin ihmisillä tavallisesti. He eivät epäröi kehua, hankkia lahjoja ja puhua suhteesta vuosisadan rakkaustarinana.

- Narsisti pyrkii tyypillisesti etenemään hyvin nopeasti parisuhteen virallisiin muotoihin. Korostunut riikinkukkomainen pöyhistely vaimenee, kun puoliso on saalistettu eli suhde on vakiintunut.

- Kun suhde on vakiintunut, kuvioon tulee kuin yllättäen äkkipikaisuutta, impulsiivisia raivokohtauksia, toisen mitätöimistä ja alistamista sekä huomiotta jättämistä.

- Uhri saattaa kokea epämääräistä pahanolon tunnetta. Yhteistä narsistien kanssa eläneille on kokemus todellisuuden tietynlaisesta vääristymisestä ja epäjohdonmukaisuuksien yleistymisestä: oma elämä muuttuu vuoristoradaksi, jossa välillä on hurjan hauskaa ja välillä todella raju alamäki, mutta ei juuri tasaisia hetkiä.

- Narsistien uhrit kokevat, että narsistit kokevat ja ilmaisevat tunteita vahvemmin kuin muut. Riidat ovat paljon suurempia ja niihin liittyy uhkailuja, ehtojen asettamista ja voimakasta kritiikkiä. Heiltä puuttuu kokonaan rauhallinen kyky keskustella vastavuoroisesti asioista.

- Narsistin kanssa elävät alkavat jonkin ajan kuluttua uupua ja väsyä kumppaninsa ennalta-arvaamattomuuteen ja elämän vuoristoratamaisuuteen. Niin kauan kuin narsisti kokee tulevansa hyväksytyksi ja ihailluksi kumppaninsa toimesta, hän voi käyttäytyä hyvin, mutta kun kumppani alkaa nähdä narsistin huonoja puolia ja haluaa keskustella niistä, narsisti alkaa kokea tilanteen liian uhkaavaksi.

- Narsisteille on tyypillistä projisoida omia piirteitään muihin. Eli jos narsisti saa palautetta impulsiivisuudestaan ja äkkipikaisuudestaan, hän kääntää tilanteen toisin päin ja syyttää toista impulsiivisuudesta. Järkevää keskustelua on täysin mahdotonta käydä.

Näin tunnistat narsistisen vanhemman

- Narsistien kiintymystyyli on välttelevä ja turvaton. Siksi usein narsististen vanhempien suhteista omaan lapseensa puuttuu hellyys ja läheisyys, joita taas on turvallisissa lapsi-vanhempi-suhteissa.

- Narsistien halu myötätuntoon on tutkitusti puutteellinen. Jos narsistin lapsella on elämässään vaikeuksia, vanhempi ei välttämättä pysty osoittamaan myötätuntoa.

- Narsistinen vanhempi haluaa, että hänen jälkikasvunsa antaisi mahdollisimman hyvän vaikutelman ulospäin. Erityisesti 30–45-vuotiaat psykoterapia-asiakkaat, joilla on narsistinen vanhempi, kertovat toistuvasti, että erityisesti narsisti-isät ovat osoittaneet hyvin voimakasta kritiikkiä heidän ulkonäköään kohtaan. Joko jälkeläinen on liian pitkä tai lyhyt, lihava tai laiha tai hänellä on vääränväriset hampaat tai vääränmuotoiset korvat. Tällaista kritiikkiä saanut henkilö saattaa vielä aikuisiälläkin saada syömishäiriöongelmia tai käyttäytyä muulla tavalla itsetuhoisesti ja janota vanhemman hyväksyntää.

- Narsistisen vanhemman lapsi usein kokee, että häneltä vaaditaan suhteettoman paljon ja hänen tulee todistella kelpaavuuttaan loputtomasti. Vanhemmalle on tärkeää pitää itseään lapsen yläpuolella ja tietää paremmin.

- Narsistinen vanhempi usein mitätöi ja/tai esineellistää jälkikasvuaan.

Näin narsistin kanssa kannattaa toimia

- Aseta rajat narsistille ja hänen käytökselleen. Muista, että itsetuhoisuudella tai muulla uhkaileminen ja riippuvuus ovat vain manipulointikeinoja.

- Sano suoraan, kun toinen loukkaa. Omista tunteista kertominen ei aina auta, sillä narsisti ei ole kiinnostunut tai saattaa kääntää asian päinvastoin esimerkiksi sanomalla, että uhri loukkasi häntä ensin, mutta uhrille itselleen on tärkeää voida sanoittaa narsistin herättämiä kielteisiä tunteita.

- Pyri ymmärtämään narsismia vaikka et sitä hyväksyisikään. Kun ymmärtää, että käytöksen takana on vahva haavoittuvuuden uhka, narsistit voivat näyttäytyä pikkutyttöinä tai -poikina. Usein myös se, että narsistia kohtelee kuin pientä lasta, saattaa helpottaa kanssakäymistä.

- Pidä itsetuntosi mahdollisimman hyvänä. Muista, millainen olit ennen narsistin kohtaamista ja pyri palauttamaan se. Moni uhri kokee olleensa aikaisemmin iloisempi ja huolettomampi, mutta narsistisen suhteen aikana on voinut tulla olo, että itseä käytetään hyväksi ja arvioidaan ja mitätöidään koko ajan ja pidetään alisteisessa asemassa. Mikäli uhrit olisivat alunperin kyenneet olemaan kriittisiä narsistisen henkilön luomaan alkuhuumaan, he eivät olisi lähteneet siihen niin kovasti mukaan.

- Narsisti imee uhrista mehut, jos niin antaa tapahtua. Kaikkein tärkeintä on pitää huolta itsestä ja asettaa itsensä etusijalle.

- Hae ulkopuolista apua nopeasti. Narsistisuhteet ovat niin kuormittavia ja vievät tilaa uhrin elämästä, että jos oman pahan olon purkaa muuhun lähisuhteeseen, esimerkiksi kertomalla narsistityökaverista aviopuolisolle, lähisuhde saattaa ajautua vaikeuksiin.

Näin erotat terveen itsetunnon narsismista

- Kun ihmisellä on hyvä ja vakaa itsetunto, se ei ole riippuvainen siitä, millaiseksi ihminen kokee itsensä muiden silmissä. Jos hän saa kielteistä palautetta, itsetunto pysyy vakaana ja on realistinen eikä haavoittuva. Henkilöllä ei ole tarvetta hyväksikäyttää tai väheksyä muita.

- Sairaalloisessa narsismissa henkilöllä on valtava peilauksen tarve. Pienikin kielteinen palaute tai tulkinta sellaisesta voi saada aivan ylenpalttiset mittasuhteet. Henkilö myös voi hyväksikäyttää tai väheksyä muita. Tämä ei välttämättä tapahdu avoimesti päin naamaa, mutta esimerkiksi ylioppilasjuhlien jälkeen narsistinen henkilö saattaa kotona haukkua kaikki juhlavieraat pukeutumisesta käyttäytymiseen. Taustalla on pyrkimys tuntea itsensä ylivertaiseksi muihin nähden. Tavallisella ihmisellä ei ole tarvetta toimia näin.

- Kuten monessa muussakin mielenterveysongelmassa, narsistinen persoonallisuus on patologisoitunut silloin, kun se aiheuttaa toistuvia ja vakavia ongelmia vuorovaikutuksellisissa suhteissa ja tuottaa kärsimystä muiden lisäksi myös henkilölle itselleen.

Narsismi on kuitenkin myös ylikäytetty termi, sanoo psykologi ja psykoterapeutti Axel Aminoff. Kaikki hankalat ihmiset eivät ole narsisteja ja turha narsistiksi leimaaminen voi estää todellisten ongelmien selvittämisen. Lue lisää asiasta täältä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?