Narsismi on ylikäytetty termi, sanoo omaa praktiikkaa pitävä psykologi ja psykoterapeutti Axel Aminoff.
Aminoff kertoo, että 2000-luvun vaihteessa narsismista julkaistiin paljon kirjoja.
– Silloin julkisuuteen syntyi eetos siitä, että narsisteja on.
Aminoffin mukaan narsisti on henkilö, joka ei voi olla tunnekosketuksissa pienuutensa, haavoittuvaisuutensa ja riippuvaisuutensa kanssa. Näitä asioita vastaan narsisti suojautuu omnipotenttisella grandioottisella minäkuvalla, jota hän suojelee kaikin keinoin.
– Narsistin täytyy suojella omnipotenttista minäkuvaansa sillä tavalla, että kaikki negatiiviset ja heikot ominaisuudet täytyy sijoittaa muualle ja nähdä muissa.
Grandioottisuus tarkoittaa Mielenterveystalon mukaan sitä, että ihmisellä on itsestään epärealistinen ylivertaisuuden kokemus, ja ihminen väheksyy herkästi kanssaihmisiään. Omnipotenttisuus sen sijaan merkitsee sitä, että henkilö kokee itsensä kaikkivoipaiseksi.
”Ei voi olla narsisti kotona ja muualla hyvä tyyppi.
Termin ylikäytöllä Aminoff tarkoittaa sitä, että moni alkaa esimerkiksi väittää puolisoaan narsistiksi, kun meneillä on ero.
Narsistiksi leimaaminen voi estää ymmärtämästä sitä, mikä on konfliktin perimmäinen syy, Aminoff muistuttaa. Ilkeä ja solvaava käytös voi hyvinkin olla merkki persoonallisuushäiriöstä, mutta kaikki huonosti käyttäytyvät eivät ole narsisteja.
– Sosiaaliseen kömpelyyteen voi olla monia syitä. Joku voi olla eri kulttuurista. Voi olla, että joku on muuten vain ahdistunut, jos on käymässä läpi avioeroa. Tällöin ei voi sanoa, että ihminen on narsistinen, kun se äksyilee. Ihmisellä voi olla kuormitusta, jos on esimerkiksi nukkunut huonosti.
Aminoff kertoo, että narsistinen käytös näyttäytyy niin kotona kuin työpaikoilla.
– Ei voi olla narsisti kotona ja muualla hyvä tyyppi.
”Narsistin täytyy suojella omnipotenttista minäkuvaansa sillä tavalla, että kaikki negatiiviset ja heikot ominaisuudet täytyy sijoittaa muualle ja nähdä muissa.
Kummallisen käytöksen syitä kannattaa pohtia, ennen kuin väittää toista narsistiksi.
– Jos joku tulee McDonald’siin, jossa ketsuppi on loppu ja alkaa huutaa henkilökunnalle, meidän kaikkien mielestä käytös on äärimmäistä. Mutta jos kuulee, että hänen vanhempansa kuolivat auto-onnettomuudessa kaksi viikkoa aiemmin, silloin ymmärtää, että kyseessä on henkilö, joka on poikkeuksellisen kuormittunut.
On syytä miettiä, kykeneekö narsistiksi epäilty empatiaan ja onko vaikeuksia aiheuttava käytös jatkuvaa.
Alituinen itsekehu ei myöskään ole välttämättä narsismia. Aminoff kertoo, että itsekehu on sairaalloista, jos elvistely tapahtuu pakonomaisesti ja toisten kustannuksella.