Suomalainen Tuomo Ahonen nostettiin Europolin etsityimpien listalle - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Suomalainen Tuomo Ahonen nostettiin Europolin etsityimpien listalle

Talousrikoksista tuomittua ja epäiltyä Tuomo Ahosta on etsitty yli vuosi. Hän oleilee mahdollisesti Espanjassa.

15.6.2018 6:32

Kansainvälisesti etsintäkuulutettu suomalainen Tuomo Antti Ahonen, 40, on nostettu Europolin etsityimpien rikollisten listalle. Ahonen lisättiin EU:n poliisiviraston ylläpitämälle wanted-listalle pari viikkoa sitten Suomen keskusrikospoliisin (KRP) pyynnöstä.

Ahonen on etsintäkuulutettu Schengen-alueella ja Interpolin kautta. Hän on KRP:n mukaan ollut kateissa jo keväästä 2017 lähtien.

– On mahdollista, että hän oleilee Espanjan Aurinkorannikolla. Muualta hänestä ei ole ilmoituksia, rikoskomisario Ritva Santtila KRP:n viestiliikennekeskuksesta kertoo.

Tuomo Antti Ahonen on ollut kateissa keväästä 2017 lähtien.

Ahosesta on annettu kaksi erillistä eurooppalaista pidätysmääräystä. Toinen niistä koskee jo tuomittua vuoden ja kolmen kuukauden vankeusrangaistusta, joka Ahosen pitäisi suorittaa.

Tuomio langetettiin törkeästä velallisen epärehellisyydestä ja törkeästä kirjanpitorikoksesta. Rikokset tapahtuivat 2010-luvun alussa.

Toisessa pidätysmääräyksessä on kyse rikosepäilystä. Ahonen on syytteessä kolmesta törkeästä petoksesta ja törkeästä kirjanpitorikoksesta, jotka liittyvät GSM Suomi -yhtiöön.

Ahosesta ei ole viime ajoilta juuri merkkejä. Tiedossa ei ole, käyttääkö hän mahdollisesti väärää henkilöllisyyttä.

– Todennäköisesti hän on aika paikallaan pysynyt ja hiljaiseloa viettänyt, koska mitään hänestä ei ole viime aikoina kuulunut, Santtila arvelee.

Ahonen katosi samoihin aikoihin kun Helsingin käräjäoikeus antoi GSM Suomi -jutussa tuomion toukokuussa 2017.

Käräjäoikeus hylkäsi mainitut Ahosen petos- ja kirjanpitorikossyytteet, mutta tuomitsi hänet juttukokonaisuuteen liittyneistä muista talousrikoksista vuoden ja neljän kuukauden ehdottomaan vankeuteen.

Helsingin hovioikeuden olisi tarkoitus aloittaa laajan talousrikosjutun käsittely elokuussa. Käsittely uhkaa kuitenkin peruuntua, jos Ahosta ei löydetä ajoissa.

Kokonaisuuteen liittyy useita muita syytettyjä. Käräjäoikeudessa juttua käsiteltiin noin 40 istuntopäivää. Hovioikeudessakin käsittelylle on varattu aikaa yli kaksi kuukautta.

GSM Suomi -oli matkapuhelinoperaattori ja ict-palveluyritys, joka toimi vuosina 2007–2009. Rikosjuttu koskee muun muassa yhtiön rahoitusjärjestelyihin liittyviä rahoituspetosepäilyjä. Danske Bankilla on jutussa miljoonien eurojen korvausvaatimukset.

Ahosella on taustallaan myös yksi aiempi talousrikostuomio, jonka hän on kuitenkin jo suorittanut.

Tuomo Ahosen tuntomerkit:

Mies, pituus 181 senttiä.

Kädessä tatuoituna nimi.

Syntynyt 17. joulukuuta 1977.

Suomen kansalainen, puhuu suomea.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?