Eläkeläispariskunta nosti automaatista tukun seteleitä: kaupan kassalla outo yksityiskohta kiinnitti huomion – ”Hävytön juttu” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Eläkeläispariskunta nosti automaatista tukun seteleitä: kaupan kassalla outo yksityiskohta kiinnitti huomion – ”Hävytön juttu”

Eläkeläispariskunta menetti ainakin toistaiseksi 300 euroa, kun polttojälkiä sisältävät 50 euron setelit lähetettiin Suomen Pankkiin. Kuvan setelit eivät liity tapaukseen.

Julkaistu: 14.6.2018 21:07

Rahat lähetettiin Suomen Pankkiin, eikä kukaan ole korvannut niitä ainakaan toistaiseksi.

Eeva ja Sauli Jääskeläinen nostivat kesäkuun alussa Imatran Prisman käteisautomaatista kumpikin 240 euroa rahaa. Pian pariskunta huomasi, että kaikki seteleistä eivät olleet aivan normaaleja, sillä joissain niissä oli polttojälkiä.

Polttojäljet olivat setelin keskellä sijaitsevan turvalangan kohdalla.

Pariskunta huomasi jäljet, kun niitä ihmeteltiin kaupan kassalla. Yhden kerran 20 euron seteli ei käynyt maksuvälineeksi.

– Mäkättivät, ettei kaikkea rahaa tarvitse ottaa vastaan. Olisinpa silloin tajunnut, että raha oli peräisin automaatista, toteaa Eeva Jääskeläinen.

Tapauksen jälkeen Jääskeläiset alkoivat tutustua tarkemmin automaatista saamiinsa seteleihin. Kävi ilmi, että pariskunnan nostamissa 50 euron seteleissä oli samoja mustia pilkkuja samassa kohtaa seteliä. Toisissa oli muita isompiakin palojälkiä.

S-Pankki lähetti setelit Suomen Pankkiin.

Jääskeläisen mukaan osa kesäkuun alussa nostetuista rahoista on jo lähtenyt eteenpäin kiertoon. Tilanne hämmästyttää häntä.

– Sitä kuvittelee, että kun lähtee automaatille, sieltä saisi oikeaa rahaa ja siihen voi luottaa.

Rahoja ei korvattu, pankki ei kommentoi

Tiistaina Jääskeläinen vei kaikki kuusi viallista 50 euron seteliä S-Pankkiin. Sieltä ne lähetettiin edelleen Suomen Pankkiin.

S-Pankissa Jääskeläinen joutui jälleen pettymään. S-Pankki lähetti Suomen Pankkiin yhteensä 300 euroa Jääskeläisten tuomia rahoja. Pariskunta ei kuitenkaan saanut vastaavaa rahasummaa takaisin.

– Minusta aika hävytön juttu, Jääskeläinen toteaa.

Imatran S-Pankista tapausta ei suostuttu kommentoimaan yksityisyyssuojan takia.

Suomen Pankista kerrotaan, että vahingoittuneet rahat, jotka ovat kuitenkin selkeästi aitoja, korvataan yleensä asiakkaalle jo pankista.

Jos pankki ei kuitenkaan näin toimi, Suomen Pankki korvaa asiakkaalle menetetyt rahat. Jääskeläiset saavat siis rahansa kyllä aikanaan takaisin.

2 miljoonaa seteliä kuukaudessa

Jos pankki saa käsiinsä seteleitä, joiden aitoutta on syytä epäillä, raha lähetetään Suomen Pankin sijaan poliisille. Jääskeläisten tapauksessa ei kuitenkaan ole mahdollista, että rahat olisivat väärennöksiä, koska ne on nostettu käteisautomaatista. Sinne ei väärennettyä rahaa päädy koneellisen tarkistuksen takia.

Toimistopäällikkö Jussi Kangas Suomen Pankilta kertoo, ettei muista törmänneensä seteleihin, joissa olisi polttojälkiä keskellä seteliä.

– Setelit joutuvat kaikenlaiseen kohteluun tuolla kierrossa. Kyllä niitä on vaikka millä tavalla vahingoittuneita. Seteleitä, joissa on esimerkiksi reuna vähän palanut, palautuu meille. Yksittäisiä polttojälkiä keskellä seteliä en kyllä muista nähneeni.

Suomen Pankki ottaa vastaan vahingoittuneet setelit, jotka pitää poistaa kierrosta. Kangas kertoo, että Suomesta poistetaan kierrosta noin 2 miljoonaa seteliä joka kuukausi. Setelit poltetaan energiajätteenä.

Automatia: rahat käyvät läpi laatulajittelun

Käteisautomaatteja ylläpitävän Automatia Pankkiautomaatit Oy:n turvallisuusjohtaja Ari Partanen ei ole nähnyt kyseisiä seteleitä, mutta kommentoi käteisautomaattien rahapolitiikkaa yleisesti.

Hän sanoo, että jokainen seteli käy läpi aitous- ja laatulajittelun. Laatulajittelussa tarkastetaan, että setelit täyttävät kriteerit, jotta ne voidaan laittaa edelleen kiertoon.

Partanen ei kuitenkaan pysty sanomaan, ovatko setelit tässä tapauksessa täyttäneet laatukriteerit. Laatu tarkistetaan koneilla.

– Jos tästä nyt tulee jälkipuinteja, niin me tietysti tutkimme mistä automaatista on kyse ja miten ja missä sen automaatin rahat on käsitelty. Yksittäisistä seteleistä pystytään jäljittämään se, miten ne ovat sinne automaattiin päätyneet, Partanen toteaa.

Käteisautomaattien operatiivisesta toiminnasta, kuten täyttämisestä, vastaa kaksi arvokuljetusyhtiötä.

– Meidän vastuu se kuitenkin on, jos arvokuljetusyhtiö tekee virheen, Partanen sanoo.