Kotimaa

Ranskalainen Hercules-kuljetuskone aiheutti suuroperaation lentokentällä Jyväskylässä

Julkaistu: , Päivitetty:

Jyväskylän Tikkakosken lentokentällä varauduttiin alkuillasta suuronnettomuusvaaraan, kun Ranskan rekisterissä olevan Hercules-kuljetuskoneen epäiltiin saaneen teknisen vian.
Koneessa oli yhteensä 21 ihmistä, tiedottaa Keski-Suomen pelastuslaitos. Päivystävä päällikkö Pauli Nurminen kertoo STT:lle, että paikalle hälytettiin 18 yksikköä lentokentän omien pelastusyksiköiden lisäksi.

– Lentokoneet ovat siitä pahoja, sillä niissä on (polttoaineena) kerosiinia, joten pitää päästä nopeasti onnettomuuspaikalle.

Tilanteesta selvittiin säikähdyksellä, sillä kone laskeutui turvallisesti. Alustavasti epäiltiin, että koneen laskutelineissä olisi ollut vikaa.

– Käytännössä kone lentää lennonjohdon ohitse, jolloin katsotaan, ovatko laskutelineet ulkona. Jos ne ovat, kuten tässä tapauksessa olivat, kone tuli laskuun.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nurminen kertoo, että tilanne on ohi ja onnettomuuteen varautumisjärjestelmää on alettu purkaa.

– Käymme vielä palautteen läpi; mikä meni hyvin ja mikä huonosti, vaikka nyt ei onnettomuus tullutkaan päälle. Varauduimmeko oikeisiin asioihin ja sijoitimmeko joukot oikein.

Toi mekaanikkoja lentonäytökseen

Ilmavoimat 100 -lentonäytöksen johtaja Arto Kupiainen kertoo, että Hercules -lentokone oli tulossa Tikkakoskelle Ranskasta. Sen kyydissä oli mekaanikkoja ja kalustoa viikonloppuna järjestettävää Suomen Ilmavoimien lentonäytöstä varten.

Lentonäytöksessä esiintyy Ranskan ilmavoimien Rafale-hävittäjiä. Rafale on yksi ehdokas ilmavoimien hävittäjäksi nykyisin käytettävien Hornetien tilalle.

Herculekset ovat joukkojenkuljetus- ja rahtikoneita, joista on lukuisia eri versioita. Koneita on sekä siviili- että sotilaskäytössä. Suomen Puolustusvoimilla ei Herculeksia ole.