Jere Karalahden kuntosali nousi nuorten käyttämän koripallokentän päälle – koripalloaktiivit hermostuivat - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Jere Karalahden kuntosali nousi nuorten käyttämän koripallokentän päälle – koripalloaktiivit hermostuivat

Koripalloväki arvostelee kaupungin päätöstä vuokrata alue pois koripallokäytöstä. He korostavat, ettei heillä ole mitään Karalahden kuntosalia vastaan.

Hietaniemenrannan koripallokentät olivat varsinkin nuorison keskuudessa suosittuja.­

14.6.2018 18:28

Helsingin Hietaniemen rantaan entisten jääkiekkoilijoiden Jere Karalahden, Semir Ben-Amorin ja Olli-Pekka Komulaisen avaama maksullinen ulkokuntosali on herättänyt kritiikkiä.

Viime lauantaina avattu The Park Hietsu nousi nelivuotisella vuokrasopimuksella toisen rannassa sijainneen koripallokentän päälle.

Osalla lukijoista onkin herännyt huoli, kuinka kentillä toiminut, nuoria aktivoinut ja syrjäytymistä ehkäissyt Yökoris-toiminta tulevaisuudessa jatkuu.

Yökoris-toiminnan koordinaattori Olsi Marko kertoo, että toisen kentän purkaminen tulee aiheuttamaan hankaluuksia toiminnalle.

– Hietaniemen rannan kentät ovat olleet tärkeimmät kentät meille. Jatkossa nuorten houkutteleminen paikalle on aiempaa vaikeampaa, kun kenttiä on käytettävissä yksi vähemmän. Kaikki eivät enää välttämättä mahdu pelaamaan, jolloin he eivät saavu paikallekaan.

Marko onkin sitä mieltä, että kaupungin päätös vuokrata ulkokuntosalille paikka nimenomaan Hietaniemen rannan koripallokentän kohdalta on väärä.

– Minulla ei ole mitään itse yritystä vastaan, sen ajatus on hyvä. Se on vain rakennettu väärään paikkaan.

Markon mielestä Helsingin päätöksistä ei heijastu halu nuorten aktivoimiseksi ja kaupungin pitäisi pohtia liikuntastrategiaan uudelleen.

– Puhutaan aina, että nuorten pitäisi liikkua enemmän, mutta sitten viedään heiltä tärkeä liikuntapaikka. Tämä päätös on tosi väärä.

Yökoris-toiminta ei kuitenkaan ole vaarassa loppua, Marko kertoo.

– Meidän toimintamme jatkuu, menemme vain muille paikoille. Tärkeintä on meille se, että nuoret saadaan liikkumaan. Järjestämme jatkossakin tapahtumia ympäri Helsinkiä.

– Ei voi kuitenkaan kiistää, etteikö Hietsun kentät olisi ollut meille tärkeitä.

Koripalloliiton toimitusjohtaja Ari Tammivaara olisi toivonut, että koripallokentän ja ulkokuntosalin yhteiselo olisi ollut mahdollista.­

Myös Koripalloliiton toimitusjohtaja Ari Tammivaara kummastelee kaupungin päätöstä.

– En voi ottaa tekniseen puoleen tai syihin päätöksien takana kantaa, ennen kuin perehdyn asiaan enemmän. Laji-ihmisenä kuitenkin ihmetyttää, että puretaan yksi merkittävimmistä suomalaisista ulkokoripallokentistä kautta historian.

Tammivaaran mielestä Hietaniemen rannan kentän jyrääminen kaupallisen toiminnan alta heijastuu eniten lapsiin, nuoriin ja nousussa olevaan katukoristoimintaan.

– Olisiko voitu löytää joku rinnakkaisen olemassaolon tapa sen sijaan että viedään toinen urheiluympäristö pois.

Helsingin kaupungin ulkoliikuntapäällikkö Stefan Fröbergin mukaan huoliin ei ole syytä.

– Helsingissä on 161 koripallokenttää, että eiköhän ne riitä. Uutta kenttää ei ole suunnitteilla.

Lukuun on laskettu mukaan myös koulun kentät.

Fröberg muistuttaa, että vaikka kenttien kunto vaihtelee, Helsingissä on riittävästi laadukkaita ja ilmaisia liikuntapaikkoja.

Markon mielestä kaupungilla ei ole ymmärrystä siitä, missä nuoret todellisuudessa liikkuvat.

– Nuoret liikkuvat eniten keskustassa. Vaikka järjestämme tapahtumia muuallakin, niihin osallistuu vähemmän ihmisiä. Nuoret menevät sinne, missä muutkin nuoret liikkuvat.

Tällä hetkellä keskustaa lähin hyväkuntoinen koripallokenttä sijaitsee Markon mukaan Meilahdessa.

Fröbergin mukaan Hietaniemen rannan koripallokentät eivät Yökoris-toiminnasta huolimatta ole olleet missään vaiheessa ylibuukattuja.

– Päivisin ne ovat olleet aika pitkälti tyhjiltään. Emmekä me poistaneet kuitenkaan toista kenttää. Se ei olisi tullut kysymykseenkään.

Helsingin kaupungin ulkoliikuntapäällikön mukaan koripallokentät ovat olleet päivisin hiljaisia. Pelailijat ovat löytäneet usein vasta illalla pelipaikoille.­

Myös Karalahti toteaa Ilta-Sanomille välittämässään sähköpostissa, ettei edes jäljelle jäänyt koripallokenttä ole todellisuudessa kovassa käytössä.

– Olemme auki joka päivä 8–20 ja vasta töiden jälkeen siinä on käynyt jengiä heittelemässä.

Markon mielestä suuri ongelma on siinä, että ulkokuntosali rakennettiin paremman koripallokentän päälle.

– Sinne jäänyt kenttä oli huonompi ja pienempi. Olisi ollut pienempi ongelma, jos ulkokuntosali olisi rakennettu toisen kentän päälle.

Fröberg kertoo, että monet eri yritykset toivovat kaupungilta paikkoja ulkokuntosaleille.

– Meille tulee paljon yhteydenottoja tällaisista asioista. Minun ymmärtääkseni Hietaniemen ulkokuntosali on myös saanut hyvän vastaanoton.

Myöskään Markolla ei ole mitään yritystä vastaan. Hänen mielestään idea on todella hyvä, mutta kaupungilta puuttui pelisilmä yritykselle vuokratun paikan suhteen

Helsingin liikuntapalvelut tulee Fröbergin mukaan jatkossakin pitämään huolen siitä, että maksuttomia liikuntapaikkoja on riittävästi, mutta samalla myös yritystoiminnan haluihin pyritään vastaamaan.

– Tämä on vähän kuin nuoralla tanssimista, mikä on hyvää ja mikä huonoa. Kun julkisilla rahoilla pelataan, niin aina tulee palautetta. Se on mielestäni vain hyvä, kunhan pysyy asiallisena.

Markolla on puolestaan kaupungille yksi pyyntö.

– Keskustan läheisyyteen on saatava palloilukenttä. Nyt Hietaniemen rannan kenttä on purettu, kuten myös Musiikkitalon vieressä ollut pallokenttä. Mitään ei kuitenkaan ole tullut tilalle.

Jere Karalahti kertoo, että on saanut toistaiseksi joka suunnasta positiivista palautetta. Nyt ilmennyt kritiikki on aivan uutta, eivätkä kuntosalinpitäjät sitä purematta niele.

– Tämä on ensimmäinen negatiivinen vastaan tullut asia. On myös väärin sanottu, että me olemme vieneet koripallokentän pois. Tuossa vieressä on yhä koripallokenttä, joka huutaa päivisin tyhjyyttään, kun meillä käy asiakkaita läpi päivän.

Jere Karalahti on saanut lähes yksinomaan hyvää palautetta yrityksestään.­

Karalahti näkeekin, että heidän ulkokuntosalinsa on monipuolistanut liikunnan ja urheilun mahdollisuuksia Helsingissä.

Hän myös kertoo, että suunnitelmissa on myös ilmaisohjelmaa, kuten lapsien temppuratatunteja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?