Kotimaa

Kuka vei pronssioravan hautakivestä? Poikkeuksellinen pahanteko järkytti Porvoon seurakunnassa

Julkaistu:

Viikonloppuna 15 pronssipatsasta lähti varkaiden matkaan porvoolaiselta hautausmaalta. Poliisi tutkii tapausta hautarauhan rikkomisena.
15 pronssiveistosta on lähtenyt viime viikonloppuna pitkäkyntisten matkaan Näsinmäen hautausmaalta Porvoossa. Haudoilta on viety lintu-, enkeli- ja oravahahmoja sekä veneaiheisia koristeita. Pronssikoristeet ovat olleet hautakivien koristeina.

Porvoon seurakunnassa ollaan tapauksesta ihmeissään.

– Kyllähän tämä on aiheuttanut suurta mielipahaa ja ihmetystä. Tietysti omaisille on tullut myös kustannuksia, sillä pieni pronssinen lintu on noin 100–150 euron arvoinen, hautaustoimen päällikkö Markku Blom harmittelee.

Aiemmin Näsinmäen hautausmaalla ei ole tapahtunut vastaavaa, vaikkakin pientä näpistelyä ja ilkivallantekoa on silloin tällöin ilmennyt. Kukkia ja hautakynttilöitä näpistetään vähän väliä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yöaikaan Näsinmäen hautausmaalla kiertää vartiointiliike.

– Vartiointiliike käy tekemässä täällä aluepartiointia, ja suunnitelmissa on ollut hankkia tänne valvontakamerat. Ne saadaan varmaankin ensi vuoden puolella, Blom kertoo.

Patsasvarkaudet selvisivät seurakunnalle maanantaina, kun haudoilla käyneet omaiset ottivat yhteyttä huomattuaan veistosten katoamisen. Varkauksien tarkkaa päivää tai aikaa ei tiedetä.

– Myöskään tekijöistä ei ole tietoa. Vain huhuja, hautausmaan työnjohtaja Taina Äikäs sanoo.

Äikäsin mukaan pronssiveistokset on irrotettu hautakivistä katkaisemalla.

Epäillään hautarauhan rikkomisena

Porvoon seurakuntayhtymä on tehnyt rikosilmoituksen Itä-Uudenmaan poliisille. Seurakunta ei kuitenkaan ole asianomistaja, sillä hautojen hoitaminen ja hautakivet kuuluvat vainajien omaisille.

– Tietysti toivomme, että jollakulla olisi havaintoja asiasta, Markku Blom sanoo.

Itä-Uudenmaan poliisista vahvistetaan, että tapausta tutkitaan hautarauhan rikkomisena. Epäiltyjä ei ole tavoitettu.

– Tällä hetkellä tutkitaan toistakymmentä tekoa yhdellä rikosilmoituksella – eli uusia ilmoituksia ei ole tullut, toteaa rikoskomisario Leif Malmberg.

Vihjeitä Näsinmäen tapahtumista voi toimittaa poliisille sähköpostilla rikostenesikasittely.ita-uusimaa@poliisi.fi. Vihjeet voi toimittaa myös lähimmälle poliisiasemalle tai poliisin verkkosivuilta löytyvään palvelunumeroon.

Rikoslain mukaan hautarauhan rikkomiseen syyllistyy muun muassa sillä, jos turmelee tai häpäisee hautaa tai kuolleen muistomerkkiä. Turmelua tai häpäisyä on esimerkiksi kukkien tai istutusten repiminen sekä hautakiven sotkeminen, kaataminen tai muunlainen vahingoittaminen. Hautarauhan rikkomisesta tuomitaan sakkoa tai vankeutta enintään yksi vuosi.

Asiasta uutisoi ensin Itäväylä.