Kotimaa

Helsinkiläislukiolla kova pääsyvaatimus – lukiolinjalle pääsyyn vaaditaan jopa 9,69 keskiarvo

Julkaistu: , Päivitetty:

Helsingin lukioiden keskiarvorajat ovat julki.
Kevään yhteishaun tulokset ovat Helsingin osalta julki. Helsingissä lukiopaikkoja on noin 4 090. Stadin ammattiopistoon pääsi tänään 2 334 opiskelijaa.

Keskiarvorajat ovat nousseet monessa paikkaa pilviin. Paras todistus vaadittiin Helsingin Suomalaisen Yhteiskoulun pitkän englannin linjalle: 9,69. Korkein keskiarvo, jolla ovet aukesivat kaupungin pyörittämään lukioon, oli 9,42, joka tarvittiin Ressun lukioon.

Tavallisille linjoille keskiarvo lasketaan lukuaineiden keskiarvosta. Lukuaineita on 11 ja vieraat kielet, joita oppilaalla voi olla useampia. Päästäkseen Helsingin Suomalaisen Yhteiskoulun englannin linjalle päättötodistuksessa saisi olla yhdeksän kympin lisäksi vain kolme yhdeksikköä. Ressuun yhdeksikköjä mahtuisi seitsemän, jos kymppejä olisi viisi.

Suuri osa Helsingin lukioista on muita kuin kaupungin ylläpitämiä kouluja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kaupunki vastaa 11 suomenkielisestä ja kolmesta ruotsinkielisestä koulusta. Lisäksi Helsingissä toimii 23 lukioita, jotka ovat joko yksityisiä, säätiön tai valtion ylläpitämiä.

Valtion lukioita ovat Helsingin ranskalais-suomalainen koulu, Suomalais-venäläinen koulu ja Helsingin eurooppalainen koulu.

– Lukiomme ovat edelleen suosittuja. Kaikissa kaupungin lukioissa on joko valtakunnallinen erityistehtävä tai painotus. Erityistehtävän saaneisiin lukioihin haetaan paljon myös muualta kuin Uudeltamaalta, toteaa Helsingin lukiokoulutuksen päällikkö Mervi Willman tiedotteessa.

Helsinkiin tulee monia lukiolaisia myös muilta paikkakunnilta, mikä nostaa lukioiden rajoja. Keskiarvorajat asettuvat aloituspaikkojen ja kysynnän ja tarjonnan lakien mukaan. Helsingin kaupungilla on lisäksi periaatepäätöksenä, että alle 7:n keskiarvolla ei pääse lukioon. Yksityiset lukiot eivät noudata tätä, vaan muun muassa aikuislukioihin voi päästä matalammillakin keskiarvoilla.

Keväällä julkiseen keskusteluun on noussut, että peruskoulussa samalla suorituksella voi saada eri numeroita.

Painotukset ovat nykyään lukioissa suosittuja. On kielikouluja: ranskaa, englantia, venäjää ja saksaa sekä tietysti ruotsinkielisiä kouluja. Englanninkielisen IB-tutkinnon voi suorittaa monessa koulussa. Taidelukiossa on valinnanvaraa: kuvataidetta, musiikkia ja ilmaisutaidetta. Näiden lisäksi lukion voi käydä esimerkiksi urheilu-, media- tai matematiikkalinjalla.

Monelle erikoislinjalle haetaan yhteispisteillä, jotka muodostuvat peruskoulun päättötodistuksen lisäksi esimerkiksi motivaatio- ja suosituskirjeistä. Alin keskiarvo, jolla Helsingissä pääsi lukioon oli 7,25, jolla sai paikan Brändö Gymnasietista. Alin keskiarvo suomenkieliseen lukioon oli 7,33.

Aiheesta kertoi ensin Helsingin Sanomat.

Korjaus: 14.6.2018 klo 19.54: Alin keskiarvo, jolla Helsingissä pääsi suomenkieliseen lukioon oli 7,33, ei 9,33 kuten jutussa ensin luki.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt