Näky metsässä ja hirvittävä haju säikäytti asukkaat – näin tehdas selittää puiden joukkokuolemaa Äänekoskella - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Näky metsässä ja hirvittävä haju säikäytti asukkaat – näin tehdas selittää puiden joukkokuolemaa Äänekoskella

Julkaistu: 14.6.2018 14:04

Äänekosken biotuotetehtaan lähellä asuvat asukkaat ovat valitelleet hajuhaittaa jo kuukausia. Nyt tehtaan lähialueelta on otettu myös tuoretta ilmakuvaa, jossa näkyy kuolleita puita.

Äänekosken biotuotetehtaan lähialueen asukkaat ovat valitelleet hajuhaitoista jo kuukausia. Uusia kysymyksiä virisi, kun Äänekosken Kaupunkisanomat (ÄKS) julkaisi tiistaina yksityishenkilön lennokilla kuvaaman videon.

Kuvat kertovat satojen mäntyjen kuolleen aivan biotuotetehtaan varastointikenttien kupeessa. Aivan mäntyjen vieressä on laaja lietevarasto. Alueen lähellä asuvat ovat epäilleet lietteen valuneen ja tappaneen puut.

Kuvat kertovat satojen mäntyjen kuolleen aivan biotuotetehtaan varastointikenttien kupeessa. Aivan mäntyjen vieressä on laaja lietevarasto

Kummastusta on herättänyt myös lyhyen matkan päässä on myös epämääräinen, arviolta yli 200 metrin mittainen vesialue, jonka paikalliset ovat kuvien perusteella arvelleet saastuneen.

Metsä Fibren biotuotetehtaan johtaja Ilkka Poikolainen vakuuttaa kuitenkin, että ainoa todellinen toteutunut ympäristöhaitta on haju.

– Puut ovat kuolleet tukehtumalla. Maaperä on alueella tehtyjen maansiirtotöiden vuoksi paikalla niin tiivistä, etteivät sulamisvedet ole sitä läpäisseet, Poikolainen sanoo.

– Vesi, jonka alle puiden juuret ovat jääneet, on ihan puhdasta. Siellä on sammakonkutua ja sorsanpesäkin. Liete on omassa kasassaan eikä sitä ole valunut mihinkään.

Kuvat läheisestä vesialueesta ovat Poikolaisen mukaan myös harhaanjohtavia.

– Siellä on pitkään seisonutta vettä, jonka pinnalla lilluu siitepölyä, Poikolainen selittää tilannetta.

Lähiseudun asukkaiden kokemuksia hajuhaitoista tehdas ei kuitenkaan kiistä. Haju tulee Poikolaisen mukaan alueelle varastoidusta mädätteestä, joka on Metsä Fibren yhteistyökumppanin Ecoenergyn vastuulla.

– Heillä on ollut haasteita uuden teknologian virittämisessä. Meidän pitää kumppanimme kanssa harkita toimenpiteitä, että asia saataisiin kuntoon, Poikolainen kertoo.

Biotuotetehtaan lähellä asuva perheenisä kertoo hajuhaittojen olleen voimakkaita jo parin kuukauden ajan.

– Löyhkä on karmea. Lokakaivon tyhjentäminenkin on sen rinnalla pientä. Kun kävelin tietä pitkin alueen vieressä, niin oksennus meinasi tulla. Eikä tule mieleenkään kuivattaa pyykkejä ulkona, mies kertoo.

Ikävää on miehen mukaan myös, se millaiseksi hän kokee Metsä Fibren asenteen asukkaita kohtaan.

– Naapuri otti jo aikaa sitten yhteyttä tehtaan ympäristöpäällikköön, mutta mitään vastausta ei ole tullut. Tuntuu, että tavallinen ihminen on aina väärässä ja tehdas vaan pesee asiassa kätensä.

Asiasta on kiinnostunut myös Äänekosken kaupunki. Ympäristöpäällikkö Jouni Kurkela kävi tutustumassa alueeseen keskiviikkona.

Kurkela vahvistaa puiden kuolleiden tukehtumalla.

– Kyseessä on mudanottopalsta, jonka omistaa yksityishenkilö yhdessä Metsä Fibren kanssa. Valokuvat todistavat puiden kuolleen jo viime syksynä eli ennen kuin biotuotetehdas oli kunnolla edes päässyt käyntiin ja ennen kuin viereen oli tullut mädätealue, Kurkela kertoo.

Hajuhaittoja aiheuttava mädäte on Kurkelan mukaan mekaanisesti kuivattua lietettä eli täysin myrkytöntä.

– Mädäte odottaa Eviralta lannoitelupaa, jonka jälkeen sitä voidaan poistaa alueelta. Sateeton kausi on ollut hajuhaittojen takia hyvä asia – jos olisi märkää, haju olisi vielä pahempi.

Laajemmalle levinneitä hajuhaittoja on aiheuttanut myös itse biotuotetehdas. Syynä ovat tehtaan alasajot.

– Mitä tasaisemmin Fibre saa tehtaan toimimaan, sitä vähemmän haisee.

Kuvat myrkyllisen näköisestä vesialueesta eivät sen sijaan aiheuta ympäristöviranomaisille harmaita hiuksia.

– Kyseessä on rakentamisen aikana käytössä olleen jätealueen täyttöalue, joka laskee alaspäin kohti putsareita.

– Kaikki toiminta tehdasalueella on tehty lupien mukaan. Mutta tuo haju ei tietenkään ole hyvä asia. Sen suhteen joudutaan ehkä käyttämään valtaa, Kurkela miettii.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?