Kotimaa

Pohjoismaita riivaa nyt poikkeuksellinen kuivuus – toistuu harvemmin kuin joka kymmenes vuosi

Julkaistu:

Laajoja sadealueita ei ole näkyvissä. Suomen kiertävä matalapaine voi jopa vahvistaa korkeapainetta ja kuivuuden jatkumista.
Keskimääräisen huhtikuun jälkeen touko- ja kesäkuussa on kärsitty poikkeuksellisesta kuivuudesta, joka Ilmatieteen laitoksen meteorologi Jari Tuovisen mukaan toistuu harvemmin kuin joka kymmenes vuosi.

Viimeiset laajat sateet saatiin koko maahan 3. toukokuuta ja metsäpalovaara on ollut jossain päin maata voimassa yhtäjaksoisesti jo kuukauden.

Mittaushistorian aurinkoisin toukokuu kuivatti maan jo kuukausi sitten, eikä poikkeukselliseen kuivuuteen ole luvassa helpotusta.

– Kun porottaa 25 päivää putkeen, haihdunta on voimakasta ja maa kuivuu. Eikä tässä ole suurempia sateita tuloillaankaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suomi ei ole kuivuutensa kanssa yksin, vaan muut Pohjoismaat ovat samassa veneessä:

Ruotsissa on ollut laajoja metsäpaloja, ja Etelä-Norjan 30 asteen helteiden kylkiäisenä maa on rutikuivaa, vaikka alkuviikosta satoikin.

Suomessa kuivuus näkyy muun muassa ruohon kellastumisena ja pienien joenuomien kuivumisena. Kuivinta on länsi- ja lounaisrannikolla Kokkola-Turku-Hanko-akselilla.

– Toukokuussa sademäärät olivat vain kolmas- tai neljäsosa keskimääräisestä. Kesäkuussa sademäärät ovat vain kuudesosa normaalista.


Pohjoismaiden ja Länsi-Venäjän päällä on ollut toukokuun puolivälistä asti hajoamaton korkeapaineen alue.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Voimakkaammat matalapaineet puolestaan ovat jääneet Islannin tienoille.

Tuovinen kuvaa korkeapainetta ikään kuin kummuksi tai pieneksi mäeksi ja matalapainetta puolestaan palloksi.

– Tällä hetkellä tuon ”pallon” voima ei riitä nousemaan mäelle, jolloin pallo joutuu kiertämään. Eli toisin sanoen matalapaine ohjautuu korkeapaineen reunoja pitkin Jäämerelle, eikä sade pääse ainakaan Pohjoismaiden eteläosiin.

Tällä hetkellä Suomen eteläosiin pääseekin Tuovisen mukaan vain paikallisia sateita ja ukkoskuuroja, jotka eivät riitä kosteuttamaan maata riittävästi metsäpalovaaran kumoamiseen.

– Varoitukset annetaan maakuntakohtaisesti. Esimerkiksi maanantain ja tiistain välisenä yönä pääkaupunkiseudun yltä kulkeneet reippaammat sateet eivät yksin riitä varoitusta poistamaan.

Kuivuus jatkuu näillä näkymin vielä pitkälle tulevaisuuteen.

Alkanut viikko näyttää kuivalta. Norjanmereltä lähestyy matalapaineen alue, joka kuitenkin väistää jälleen Jäämerelle.

– Tällaisen laajan matalapaineen väistyminen vain vahvistaa Skandinavian päällä olevaa korkeapainetta entisestään.

Sunnuntaina ja maanantaina maan keski- ja eteläosissa noustaan hellelukemiin ja laajempia sateita voidaan nähdä vain Lapissa.

Ensi viikon keskivaihella on pieni mahdollisuus, että laajempi sadealue pääsisi murtautumaan Suomen ylle, mutta Tuovisen mukaan ennuste on hyvin epävarma.

Myös neljän viikon ennuste lupaa normaalia kuivempaa signaalia.