Kotimaa

Mielisairaita rikollisia hoitava lääkäri: Suomessa liikkuu moninkertaisia tappajia, jotka eivät ole jääneet kiinni

Julkaistu:

Vanhan Vaasan sairaalan johtava lääkäri Markku Eronen kertoo ihmettelevänsä, jos kaikki henkirikoksiin syyllistyneet henkilöt saadaan Suomessa kiinni.
Vapaana liikkuva moninkertainen tappaja on monelle kansalaiselle pelottava ajatus. Vanhan Vaasan sairaalan johtava lääkäri Markku Eronen pitää kuitenkin todennäköisenä, että myös Suomessa on useita henkirikoksia tehneitä henkilöitä, jotka eivät ole koskaan jääneet kiinni. Erosen näkemyksistä kertoi aiemmin Helsingin Sanomat.

– Oletan, että on useita tällaisia henkirikoksiin syyllistyneitä henkilöitä ja olisi ihmeellistä, jos heidät kaikki saataisiin kiinni, Eronen sanoo Ilta-Sanomille.

Eronen ei usko, että kaikkia vaarallisia tappajia on edes mahdollista saada kiinni.

– Tuskin Suomi ihan lintukoto on.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Eronen pitää Suomen poliisin selvitysprosenttia henkirikoksista kuitenkin erinomaisena.

– Se johtuu siitä, että poliisi toimii hyvin ja myös siitä, että henkirikokset ovat usein humalassa tehtyjä tai perheen sisäisiä.

Erosen mukaan moninkertaiset tappajat voivat olla esimerkiksi ammattirikollisia. Henkirikokset voivat olla myös tilattuja surmia, aivan kuten television rikossarjoissa.

– Ammattirikolliset tekevät rikoksia suunnitellusti, eivätkä he jää yhtä helposti kiinni, sillä tiedot eivät lähde eteenpäin.


 

Tuskin Suomi ihan lintukoto on.

Vaarallinen henkilö voi käyttäytyä täysin rauhallisesti

Eronen on urallaan kohdannut monia vaarallisia rikollisia, kuten sarjamurhaajia. Hän on työskennellyt kaksikymmentä vuotta Vanhan Vaasan sairaalassa. Valtion mielisairaalassa hoidetaan muun muassa niitä rikoksentekijöitä, joita ei tuomita vankilaan, koska heidät on todettu mielisairauden takia syyntakeettomaksi.

Jo vuonna 1768 toimintansa aloittanut Vanhan Vaasan sairaala oli vuoteen 1988 asti Mustasaaren sairaala. Toinen valtion oikeuspsykiatrinen sairaala on Kuopion Niuvanniemen sairaala.

Erosen mukaan sairaalan vaarallisimmat henkilöt ovat mielentilatutkimukseen määrättyjä henkilöitä, ennen kuin he siirtyvät vankilaan suorittamaan tuomiotaan.

Vaarallinen henkilö voi Erosen mukaan käyttäytyä täysin rauhallisesti ja kylmäverisesti, kunnes sytyttää esimerkiksi vaarallisen tulipalon.

– Paranoidinen henkilö voi esimerkiksi kuvitella, että häntä uhataan ja suunnittelee tämän jälkeen käyttävänsä väkivaltaa suojatakseen itseään.

 

Paranoidinen henkilö voi esimerkiksi kuvitella, että häntä uhataan ja suunnittelee tämän jälkeen käyttävänsä väkivaltaa suojatakseen itseään.

Useilla kaikista vaarallisimmista henkilöistä on taustallaan rankka menneisyys.

– Eivät ne mukavia tarinoita ole. Taustalla voi olla heihin kohdistunutta vaikeaa väkivaltaa, seksuaalista hyväksikäyttöä, vanhempien päihdeongelmia, tai ihan mitä vain vaikeuksia.

Taustalla voi kuitenkin olla myös turvallinen lapsuus, elämä on vain jossain vaiheessa luiskahtanut väärälle polulle.

Tappouhkauksia ja päälle käymistä

Sairaalan työntekijät ovat välillä joutuneet väkivaltaisiinkin tilanteisiin. Eronen itse kertoo saaneensa hyvinkin rajuja uhkausviestejä.

– En tiedä ovatko ne vain suunsoittoa, mutta joukossa on vaikka mitä uhkaavia fantasioita ja tappouhkauksia.

Erosen mukaan uhkaavia tilanteita on nykyään enemmän.

– Meillä ei ole vartijoita. Hoitajat tulevat tarvittaessa apuun. Akuutissa kriisitilanteessa paikalle soitetaan poliisi.

Turvatoimena jokaisella työntekijällä on työasussaan myös paikantimella varustettu hälytysnappi.

 

Meillä ei ole vartijoita. Hoitajat tulevat tarvittaessa apuun. Akuutissa kriisitilanteessa paikalle soitetaan poliisi.

Myös psykopatiaa on mahdollista hoitaa

Eronen haluaa korostaa, että sairaalassa hoidettavat potilaat ovat nimenomaan potilaita mahdollisesta vaarallisuudesta huolimatta. Hän viittaa englanninkieliseen sanontaan ”mad or bad”, eli suomennettuna ”mieleltään sairas tai paha”. Sairaat kuuluvat hoitoon ja pahat puolestaan vankilaan.

Vanhan Vaasan sairaalassa hoidetaankin useita skitsofreniaa sairastavia potilaita, joista osalla on myös antisosiaalinen personaalisuushäiriö. Psykopatia on osa personaalisuushäiriötä.

Psykopatiaa on Erosen mukaan vaikeaa parantaa, mutta sitä on kuitenkin mahdollista hoitaa.

– Hyvinkin sairasta on mahdollista auttaa. Joskus todella hyvinkin.

Esimerkkinä parantuneesta potilaasta toimii tuore palaute.

– Yksi entinen potilaani otti minuun juuri yhteyttä ja kertoi ajan sairaalassa olleen hänelle raskasta, mutta nyt hän oli suorittanut ammattitutkinnon.

Eronen sanoo saavansa silloin tällöin lyhyitä kirjeitä myös muiden entisten potilaiden kuulumisista. Se tuntuu kaiken vaarallisuuden ja pahan keskellä hyvältä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt