Kotimaa

Pieni koskelo jäi jälkeen emostaan ja kuoli – untuvikon kohtalo on karu muistutus ihmisten välinpitämättömyydestä

Julkaistu:

”Tässä on muistutus, että luontoon ei saisi heittää mitään roskia.”
Tamperelaisella eläinlääkäriklinikalla järkytyttiin ihmisten välinpitämättömyydestä. Klinikalle tuotu koskelonpoikanen kuoli luontoon heitettyyn tupakanfiltteriin.

Kuolinsyy paljastui ruumiinavauksen jälkeen. Koskelo oli niellyt kokonaisen tupakanfiltterin, joka hiljalleen imi kaiken nesteen linnun elimistöstä, turposi ja täytti vatsan.

– Tässä on muistutus, että luontoon ei saisi heittää mitään roskia. Tupakan lisäksi eläimen voi tappaa myös purkka ja karkkipaperit, kertoo koskeloa Omaeläinklinikan vastaava hoitaja Heli Pyylampi.


Koskelo oli toimitettu hoitoon, kun poikanen oli jäänyt emostaan ja sisaruksistaan jälkeen ja pian sen jälkeen vaikuttanut uupuneelta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Poikanen sai ensiapuna nesteytystä ja ravintoa, mutta tila ei pysynyt kohentuneena kauaa. Hoidosta huolimatta pienen koskelon tila huononi ja se menehtyi lopulta.

– Harmi sanoa, mutta mitään ei ollut tehtävissä. Lemmikkieläimiltä oltaisiin voitu ottaa esimerkiksi röntgenkuvat, mutta luonnonvaraisten eläinten hoitoa ei maksa kukaan. Niinpä emme voineet muuta kuin antaa ensiavun ja tarkkailla tilannetta

Eläinlääkäriaseman tilanteesta julkaisema Facebook-päivitys sai nopeasti useita surevia kommentteja ja reaktioita.
Pienikokoiset eläimet, kuten linnut, kärsivät eniten luontoon jätetyistä tupakantumpeista. Siinä missä isommalla eläimellä tumppi voi kulkeutua elimistön läpi aiheuttamatta suuria ongelmia, pienemmän eläimen elimistö tukkiutuu hyvin helposti.

– Isommilla eläimillä on isompi mahalaukku ja suolisto, jolloin ne usein selviävät elimistöön päätyneestä roskasta. Aikuinenkin lintu voi kuitenkin kuolla tupakantumppiin.

Kuollut koskelo oli Pyymäen mukaan klinikan ensimmäinen todistettavasti tupakanfiltteriin kuollut lintu. Hän kuitenkin uskoo, että tapauksia on huomattavasti ilmi tullutta enemmän.

– Valtaosa ei ikinä päädy meille, vaan kuolee luontoon. Kun katsoo maassa lojuvien tupakantumppien määriä, ei voi uskoa koskelon kohtalon olleen ainutkertainen.


Muista syistä lintuja on kuitenkin viimeisen kahden viikon aikana tuotu.

– Meillä on ollut jonkinlainen buumi päällä. Linnut ovat kuitenkin olleet muilla tavoilla loukkaantuneita, esimerkiksi autojen töytäisemiä.

Pyymäki kertookin, että selvästi loukkaantuneen eläimen voi toimittaa heti hoitoon. Jos eläin ei ole selvästi loukkaantunut, kannattaa sitä mahdollisuuksien mukaan seurata hetken ajan ennen mahdollista hoitoon toimittamista.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt