Silminnäkijät kertovat dramaattisista tapahtumista: Varusmiehet veivät kaksi siviiliä silmät, korvat ja kädet sidottuina pakettiautoon

rac

Julkaistu:

Poliisi ei kommentoi tapahtumaketjun yksityiskohtia. Tutkinta on alkuvaiheessa eikä poliisi ole vielä kuullut tapaukseen liittyviä henkilöitä.
Ilta-Sanomat kertoi tiistaina Sisä-Suomen poliisilaitoksen ja Karjalan lennoston selvittävän toukokuun lopulla sattunutta erikoislaatuista välikohtausta.

Varusmiehistä koostunut partio huomasi puolustusvoimien harjoitusalueella, lähellä asutusta ajaneen auton. He pysäyttivät auton, jossa istui kaksi siviilipukuista miestä. Varusmiehet ottivat heidät kiinni. Poliisi tutkii tapausta alustavasti vapaudenriistona.

Tapahtumat saivat alkunsa aamulla 23. toukokuuta järjestetyssä Karjalan lennoston joukkokoulutuskauden päätösharjoituksessa Jämsän Hallissa. Lennoston joukot toimivat osana Ilmasotakoulun johtamaa Ilmasota 2018 -harjoitusta.

Lue lisää: Varusmiehet ottivat kiinni kaksi siviiliä sotaharjoituksessa – komentaja teki tutkintapyynnön

IS:n tavoittamat, harjoituksessa läsnä olleet silminnäkijät kertovat, että tilanne oli monella tapaa ikävämpi, kuin tähän mennessä on kerrottu. He seurasivat tapahtumia läheltä niiden useissa eri vaiheissa.

IS:n lähteet kertovat, että autossa istuneet työhousuihin ja lippalakkeihin pukeutuneet henkilöt eivät näyttäneet siltä, että he olisivat harjoitukseen kuuluvia niin sanottuja maalimiehiä, joilla on myös mukanaan maalimiesstatuksesta kertovat kortit. Toisella oli päällään NHL-huppari.

Varusmiehet kysyivät miehiltä Puolustusvoimien kulkulupaa tai henkilökorttia, mutta heillä oli esittää ainoastaan asekonserni Patrian kortit.


Varusmiehet ilmoittivat asiasta Puolustusvoimien kantahenkilökuntaan kuuluville esimiehilleen ja saivat suureksi yllätyksekseen käskyn ottaa miehet kiinni.

IS:lle kerrotaan, että varusmiehet komensivat miehet huutamalla ulos autosta ja menemään polvilleen maahan. Sitten varusmiehet sitoivat heidän kätensä selän taakse, peittivät heidän silmänsä ja korvansa ja ohjasivat heidät pakettiauton perätilaan. Komentoja varusmiehet tehostivat osoittamalla kiinnioton kohteita aseillaan, kuten koulutuksessa oli opetettu.

Varusmiehet kuljettivat miehet kiinniotettujen säilytyspaikalle, vaikka silminnäkijöiden mukaan oli jo selvää, että kyse oli siviileistä. Myös miehille tehty kuulustelu ja turvallisuustarkastus puhuivat asian puolesta.

 

He eivät päässeet pois, koska kantahenkilökunnalla oli "tärkeämpää" tekemistä

IS:n tietojen mukaan miehet joutuivat odottamaan kiinni otettuina useita tunteja, vaikka he ilmoittivat, että heidän täytyy päästä tekemään tärkeää työurakkaa. Päivä oli erittäin kuuma, eikä miehille annettu IS:n saamien tietojen mukaan mahdollisuutta juoda.

IS:lle kerrotaan, että kiinni otetut eivät päässeet pois, kun kantahenkilökunta ei tullut heti selvittämään tilannetta.

Kiinni otetut olivat luonnollisesti närkästyneitä ja jopa vihaisia kohtelustaan. He toivoivat ehtivänsä takaisin edes ruokatauolleen. IS:n tietojen mukaan varusmiehiä kohtaan heillä riitti ymmärrystä, mutta kantahenkilökunnan toimintaan miehet suhtautuivat nihkeämmin.

– Kiinni otetut heittivät puolitosissaan kiinni ottajille, että ”jos olemme tässä vartin pidempään, pistämme teidät nippuun”.

Silminnäkijöiden mukaan pitkän väittelyn jälkeen kantahenkilökunta antoi varusmiehille luvan toimittaa miehet kahlittuina Patrialle tunnistettavaksi. Matka ei sujunut mutkitta, sillä kantahenkilökunta pysäytti siviileitä kuljettaneet varusmiehet vielä toistamiseen. Selittely ei auttanut, IS:lle kerrotaan.

– Henkilökuntaan kuuluva vei auton avaimet, vetosi Puolustusvoimien toimivaltaan ja käski siviilit odottamaan, vaikka emme toimineet Puolustusvoimien alueella. Matkalla ei ollut todellista estettä, vaan keksitty tilanne, johon meidät pakotettiin osallistumaan.

Koko tapahtumaketjuun kului noin kuusi tuntia. Sitä todistaneet henkilöt kertovat IS:lle, että asiaa käsiteltiin harjoituksen jälkeen kasarmioloissa, mutta henkilökunnan osuutta tapahtumiin vähäteltiin ja jätettiin huomiotta.

– Syitä siirrettiin komentoketjussa alemmaksi, eli varusmiehille. Kaikkia tapahtuneeseen osallisia ei edes kuultu, vaan viitattiin kämmenellä. Kantahenkilökunta ohjeisti varusmiehiä pitämään asian omana tietona, jotta virheellinen toiminta ei tulisi esiin.

Komentaja: toivon henkilökohtaisesti, että tapaus selvitetään

Karjalan lennoston komentaja, eversti Timo Herranen vakuutti jo aiemmin Ilta-Sanomille, ettei tapausta ole vähätelty.

– Vastaan henkilökohtaisesti siitä, että minkäänlaista vähättelyä ei ole. Kun sain tapahtuman tietooni harjoituksen jälkeen, tein asiasta tutkintapyynnön. Asiassa toimivalta on poliisilla, hän kertoi tuolloin.

IS kertoi Herraselle tapauksesta tietämiään yksityiskohtia, mutta hän ei voi ottaa niihin minkäänlaista kantaa.

– En voi kieltää, myöntää tai vahvistaa asioita, koska se voisi vaikuttaa tutkinnan kulkuun. Toimivaltuus tässä on poliisilla.

Eversti Herranen lisää toivovansa henkilökohtaisesti, että tapaus selvitetään perinpohjaisesti.

– Kokonaisuus tullaan selvittämään ei ainoastaan varusmiehiä koskien, vaan ihan kaikkia, jotka ovat tapahtumaketjussa olleet osallisina. Myös kantahenkilökuntaa. Poliisi sitten ratkaisee.

Yleisellä tasolla Herranen kertoo, että Puolustusvoimien toiminta asiattoman henkilön saapuessa sotilasalueella vaihtelee tilanteesta riippuen. Henkilön kiinniotto tai ainoastaan poistaminen alueelta ovat molemmat mahdollisia toimenpiteitä.

– Se riippuu ihan asian luonteesta. Lähtökohtaisesti yritetään estää pääsy alueella ja sitten poistaa sieltä. Tämä kuitenkin riippuu niin kovin tilanteesta.

Kiinniotetut olivat Patrian alihankkijan työntekijöitä

Tiistain aikana Herrasella oli käsitys, että kiinniotetut olisivat olleet Patrian työntekijöitä.

– He ovat samoilla nurkilla työskennellyttä henkilöstöä, joille oli kyllä tiedotettu meidän käynnissä olevasta harjoituksestamme. Heidät vapautettiin, kun kävi ilmi, mistä oli kysymys. Sitä, miten tapahtumat tarkalleen etenivät, tutkitaan parasta aikaa, Herranen sanoo.

Patrian viestintäjohtaja Birgitta Selonen tarkentaa IS:lle, että kiinni otetut miehet olivat Patrialle työskentelevän, kiinteistöhuoltoon liittyvän alihankkijan henkilöstöä. Tämä voi osittain selittää sitä, miksi miehet saapuivat sotilasharjoituksen alueelle, vaikka Puolustusvoimat oli ilmoittanut harjoituksesta Patrialle, hän arvelee.

– Todennäköisesti. Ihmeteltiin tätä itsekin, Ranskassa järjestettävistä puolustusteollisuuden Eurosatory-messuilta tavoitettu Selonen sanoo.

Mitä tapahtui ja kuka teki päätökset?

Sisä-Suomen poliisilaitoksen rikosylikomisario Olavi Saunamäki kertoi aiemmin IS:lle, että poliisi ryhtyy tutkimaan asiaa todennäköisesti vapaudenriistona, mutta rikosnimike tarkentuu tutkinnan edettyä.

Tapauksen tuore tutkinnanjohtaja, Sisä-Suomen poliisilaitoksen rikoskomisario Veli-Pekka Välisaari kertoo olevansa samoilla linjoilla.

– Jotain sen tyyppistä siihen varmaankin tulee. Esitutkintalainmukainen esiselvitysilmoitus on nyt kirjattu. Siinä ei ole vielä otettu kantaa siihen, että mitä rikoksia tässä aletaan tutkimaan.

Välisaaren mukaan on vielä avoinna, ketä mahdollisesta rikoksesta epäiltäisiin. Koska kyse oli Puolustusvoimien vetämästä harjoituksesta, täytyy koko harjoituksen johto-organisaatio perata, rikoskomisario kertoo.

– Kaksi henkilöä on joutunut alueelle ja toimenpiteiden kohteeksi. Täytyy selvittää mitä on tapahtunut missäkin välissä ja kuka on tehnyt päätöksiä. Katsotaan, onko siinä toiminnan ketjussa tapahtunut asioita, joista jotakuta olisi syytä epäillä rikoksesta. Aika monta nyanssia tässä on selvitettävä.

Välisaari ei ota kantaa tapauksen yksityiskohtiin, sillä poliisi ei ole vielä kuullut asiaan liittyviä henkilöitä. Välisaaren mukaan tiedoilla voisi olla vaikutusta siihen, mitä osalliset kertovat poliisille.