Kotimaa

Vainottu toimittaja poliisille: Ahdistavaa ja pelottavaa

Julkaistu:

Ylen toimittaja kertoi esitutkinnassa MV-lehden ja sen lukijoiden kirjoittelusta, jonka hän on kokenut henkiseksi väkivallaksi.
Syyttäjä vaatii MV-lehden perustajalle Ilja Janitskinille, MV-lehden toimintaan osallistuneelle 53-vuotiaalle naiselle ja dosentti Johan Bäckmanille rangaistuksia Ylen toimittajaan Jessikka Aroon kohdistuvista rikoksista.

Kihlakunnansyyttäjä Juha-Mikko Hämäläinen luki keskiviikkona Helsingin käräjäoikeudessa Bäckmanille syytteen vainoamisesta, törkeästä kunnianloukkauksesta ja yllytyksestä törkeään kunnianloukkaukseen. Janitskin ja nainen saivat syytteet Aroon kohdistetusta törkeästä kunnianloukkauksesta.

Syytteiden mukaan MV-lehti ja Bäckman ovat jo vuosien ajan laatineet Arosta lukuisia halventavia kirjoituksia. Kampanjointi Aroa vastaan alkoi hänen vuonna 2014 tekemästään Venäjää koskeneesta reportaasisarjasta. Ensin Aron otti maalitauluksi Bäckman, sitten MV-lehti.

Syyttäjän mukaan kyse on ollut organisoidusta kampanjasta ja vihamielisestä informaatiovaikuttamisesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Aron kohdalla hyväksyttävyyden rajat on ylitetty mennen tullen ja moneen kertaan. Arvostelu ei ole kohdistunut hänen työhönsä, vaan häneen henkilönä, hänen aikaisempiin tekemisiinsä, ulkonäköönsä, hänen on vihjailtu olevan vieraan valtion agentti. Arvostelu on täysin irtaantunut alkuperäisestä yhteydestä, Hämäläinen sanoi oikeudessa.

Aro kertoi kokemuksistaan itse poliisille esitutkinnassa. Esitutkinta-aineisto tuli pääosin julkiseksi keskiviikkona. Oikeudessa Aroa on tarkoitus kuulla torstaina.

Esitutkinnassa Aro selvitti poliisille, miksi hän koki lukuisat MV-lehdessä hänestä julkaistut artikkelit ja lukijakommentit valheellisiksi, halventaviksi, loukkaaviksi tai uhkaaviksi.

– Olen kokenut artikkelit minun ihmisoikeuksiani loukkaavana, yksityisyyteen tunkeutuvana, minua naisena ja ihmisenä häpäisevänä, henkisenä väkivaltana, pelottavana ihmisten kiihotuksena minua vastaan. Tosi surullista, Aro sanoi kuulustelussa.

Arosta on julkaistu pilkkalauluja ja ivaavia kuvamanipulaatioita. Hänen nuoruudessaan saamastaan sakkotuomiosta on laadittu lukuisia artikkeleita, joissa hänet on Aron mukaan leimattu muun muassa vainoharhaiseksi, epäluotettavaksi, hysteerikoksi tai aivovaurion saaneeksi. Yksityiselämänsä Aro kokee menettäneensä loppuiäkseen.

Aro sanoi kuulustelussa kirjoitusten aiheuttamien tuntemusten vaihdelleen ”jutusta riippuen ahdistavasta tukahduttavaan ja pelottavaan”.

– On paljon henkistä kärsimystä. Ahdistusta ja itseinhoa, jopa sellaista, että olen alkanut nähdä itseni näiden vihapuheiden kautta ja pitää itseäni väitteiden kaltaisena. Ja ne itkettävät minua.

– Minun tavoitteeni on vain, että teen töissä hyvää journalismia, Aro jatkoi.

Tuntemattomat ihmiset lähettelevät Aron kertoman mukaan loukkaavia viestejä, joissa häntä esimerkiksi huoritellaan ja kehotetaan hirttämään itsensä. Jotkut tututkin ihmiset ovat kääntyneet häntä vastaan.

Aroa on väitetty ulkomaisten tiedustelupalvelujen avustajaksi. Eräässä MV-lehden kirjoituksessa väitettiin hänen olevan sotilastiedustelu- ja informaatiosotaviranomaisen työpari.

– Sotilastiedustelujutut olivat järkyttäviä. Olen kokenut nämä ahdistavina ja pelottavina. Kun luin nämä jutut ja niiden kommentoinnin, jossa vihjattiin minun kuolevan venäläiseen itsemurhaan, en pystynyt nukkumaan ja minua ahdisti. Nämä jutut herättävät paljon vihaa minua kohtaan niissä lukijoissa, jotka uskovat näihin juttuihin. Nämä masentavat ja surettavat minua.

Aro itse arvelee olevansa maalituksen kohde. Hänen nimeään siis toistetaan jatkuvasti, jotta häirikkökommentoijat saadaan hänen kimppuunsa. Lynkkaaminen MV-lehdessä ja muualla internetissä on jatkunut jo vuosia.

– He eivät ikinä lopeta, vaan tekevät halvennusjuttuja jopa minun julkisista pelonilmauksistani ja väittävät sitä ”uhriutumiseksi”. Tämä kuvaa toiminnan laajuutta, tahallisuutta ja systemaattisuutta.


Ilta-Sanomia kustantaa Sanoma Media Finland Oy, joka on yksi asianomistaja myöhemmin käsiteltävissä Ilja Janitskinin tekijänoikeusrikossyytteissä.